baltazar 06.08.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) będę stawiał dom z płazów, spotkałem się z różnymi opiniami wykonawców:- nie trzeba docieplać ścian, ważne żeby dach i podłoga były zaizolowane- trzeba docieplać bo będzie zimno- trzeba docieplać bo nie przejdzie audytu energetycznego Proszę o weryfikację tych twierdzeń, najlepiej osoby które mieszkają w domach drewnianych, bo firmy budujące mówią mi to co im pasuje. Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez baltazar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 06.08.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 A te płazy jakiej masz grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 06.08.2014 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 w miejscu łączenia bali 15 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 06.08.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 To raczej będziesz musiał docieplać, chyba że masz spore prrzeszklenia.co do opinii:-częściowa prawda-nieprawda-prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 27.08.2014 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 To raczej będziesz musiał docieplać, chyba że masz spore prrzeszklenia. Będą duże okna i z dwóch stron podwójne okna balkonowe - to coś zmienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellod 28.08.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 chyba nie będziesz miał wyjscia i będziesz musiał zainwestować w porządne docieplenie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 01.09.2014 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Z uwagi na okna? Mogę zamówić o niskiej przepuszczalności np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 01.09.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 A ja Ci powiem tak . Mieszkam w domu z płaza nie ocieplonego ( 23-24 cm gruby mszony , w miejscu mszenia około 16-17cm ) . Audyt energetyczny otrzymał bez problemu ( 2 lata temu - nie wiem jak jest teraz ) . Ogrzewam kominkiem i w minimalnym stopniu prądem w 2giej taryfie . Powierzchnia domu 100m2 . Spalam w ostrą zimę 6mp drewna w słabą zimę ( jak ta ostatnia ) 4mp + pół tony brykietu ( zawsze kupuję ze względu na łatwość rozpalania i podtrzymywania ognia w razie potrzeby ) . Rozprowadzam ciepło na poddasze za pomocą turbiny a nasadka wodna na kominku grzeje mi 500 Litrów wody użytkowej . Ciepło w chałupie utrzymuję w granicach 20-22 st. bez problemu . Oczywiście dach ocieplony 25cm podłoga wyizolowana (bez piwnic) . Tak więc podsumowując 6mp buka po 200 zł = 1200 + 0,5 T brykietu dobrego (400 zł ) razem 1600 zł . Podzielone na 6 miesięcy (grzania) tj 270 zł za mc + 50 zł za prąd na dogrzanie = 320 zł mc z ciepłą wodą (wariant z ostrzejszą zimą) . Czy to dużo czy mało sam oceń . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 03.09.2014 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 No to mnie podnosisz na duchu, bo planuję ogrzewać się kominkiem z płaszczem + pompa ciepła a temperatura w domu optymalna dla mnie to 20-22 st.Kosztowo chcę się zamknąć do 500 zł/mc w miesiącach grzewczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martaku 05.09.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 będę stawiał dom z płazów, spotkałem się z różnymi opiniami wykonawców: - nie trzeba docieplać ścian, ważne żeby dach i podłoga były zaizolowane - trzeba docieplać bo będzie zimno - trzeba docieplać bo nie przejdzie audytu energetycznego Proszę o weryfikację tych twierdzeń, najlepiej osoby które mieszkają w domach drewnianych, bo firmy budujące mówią mi to co im pasuje. Ja mieszkam i dom mam docieplony. Wszystko zależy jakiej grubości masz płazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.09.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Będą duże okna i z dwóch stron podwójne okna balkonowe - to coś zmienia? no to ścian nie musisz docieplać,Postaraj dobrze ocieplić podłogi od strony gruntu i dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 06.09.2014 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 no to ścian nie musisz docieplać,Postaraj dobrze ocieplić podłogi od strony gruntu i dach. Mam podpiwniczenie, fundamenty i płyta dobrze zaizolowane, dach planuję albo gruba wełna albo pianką poliuretanową (tylko jeszcze nie wiem czy otwarto czy zamkniętokomórkową) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 07.09.2014 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 daj wełnę - więcej pracy,ale potem brak kłopotów takich jak z pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 07.09.2014 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Słyszałem, że pianka lepiej się zachowuje z biegiem czasu, nie traci tak swoich właściwości. No i dokładniej wypełni wszystko i szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 07.09.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 To chyba takie rewelacje usłyszałeś od wykonawcy piankowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojcieszek 08.09.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Słyszałem, że pianka lepiej się zachowuje z biegiem czasu, nie traci tak swoich właściwości. No i dokładniej wypełni wszystko i szybciej. Podano Ci marketingowe hasło producenta. Bale pracują, dom lekko osiada podczas wysychania. Objętość drewnianych elementów zmniejsza się z czasem. Jak taka "pianka" ma reagować na powstające szczeliny? Czyżby pianka "z begiem czasu" nabierała plastycznych właściwości? Nie kwestionuję jakości uszczelnienia piankowego - natryskowego. Ale z tego co się orientuję polecane ono jest w budynkach budowanych w technologi tradycyjnej, czy technologi szkieletu metalowego (u nas mało popularna). Biorąc pod uwagę "żywość" drewna, takie uszczelnienie w domu z bali wydaje mi się kontrowersyjnym rozwiązaniem. Pamiętaj, że jeżeli nie docieplisz ścian, wtedy musisz zwrócić uwagę na szczelność łączeń płazów i zamków. Inaczej, będzie Ci wywiewało ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 08.09.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 A czemu nie podejść do tego problemu standardowo, czyli policzyć zapotrzebowanie na ciepło w różnych wariantach ocieplenia? OZC jednym słowem zestawione z kosztami inwestycyjnymi i eksploatacyjnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 08.09.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 tylko OZC już nie uwzględni że po pewnym czasie pianka popęka i że w szczeliny będzie można swobodnie wsadzić rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek whisky 10.09.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Jesli zakladajacy temat ma dopiero zamiar stawiac dom to nie ma opcji aktualnie by wg aktualnych przepisow dostal pozwolenie budowlane bez ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrFryga 10.10.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 No niestety macie racje. W tym momencie nie można u nas stawiać budynku bez ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts