Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom góralski z płazów - czy docieplać?

baltazar

Recommended Posts

będę stawiał dom z płazów, spotkałem się z różnymi opiniami wykonawców:

- nie trzeba docieplać ścian, ważne żeby dach i podłoga były zaizolowane

- trzeba docieplać bo będzie zimno

- trzeba docieplać bo nie przejdzie audytu energetycznego

Proszę o weryfikację tych twierdzeń, najlepiej osoby które mieszkają w domach drewnianych, bo firmy budujące mówią mi to co im pasuje.

Edytowane przez baltazar

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
A ja Ci powiem tak . Mieszkam w domu z płaza nie ocieplonego ( 23-24 cm gruby mszony , w miejscu mszenia około 16-17cm ) . Audyt energetyczny otrzymał bez problemu ( 2 lata temu - nie wiem jak jest teraz ) . Ogrzewam kominkiem i w minimalnym stopniu prądem w 2giej taryfie . Powierzchnia domu 100m2 . Spalam w ostrą zimę 6mp drewna w słabą zimę ( jak ta ostatnia ) 4mp + pół tony brykietu ( zawsze kupuję ze względu na łatwość rozpalania i podtrzymywania ognia w razie potrzeby ) . Rozprowadzam ciepło na poddasze za pomocą turbiny a nasadka wodna na kominku grzeje mi 500 Litrów wody użytkowej . Ciepło w chałupie utrzymuję w granicach 20-22 st. bez problemu . Oczywiście dach ocieplony 25cm podłoga wyizolowana (bez piwnic) . Tak więc podsumowując 6mp buka po 200 zł = 1200 + 0,5 T brykietu dobrego (400 zł ) razem 1600 zł . Podzielone na 6 miesięcy (grzania) tj 270 zł za mc + 50 zł za prąd na dogrzanie = 320 zł mc z ciepłą wodą (wariant z ostrzejszą zimą) . Czy to dużo czy mało sam oceń . Pozdrawiam .

będę stawiał dom z płazów, spotkałem się z różnymi opiniami wykonawców:

- nie trzeba docieplać ścian, ważne żeby dach i podłoga były zaizolowane

- trzeba docieplać bo będzie zimno

- trzeba docieplać bo nie przejdzie audytu energetycznego

Proszę o weryfikację tych twierdzeń, najlepiej osoby które mieszkają w domach drewnianych, bo firmy budujące mówią mi to co im pasuje.

Ja mieszkam i dom mam docieplony. Wszystko zależy jakiej grubości masz płazy.

Słyszałem, że pianka lepiej się zachowuje z biegiem czasu, nie traci tak swoich właściwości. No i dokładniej wypełni wszystko i szybciej.

Podano Ci marketingowe hasło producenta.

Bale pracują, dom lekko osiada podczas wysychania. Objętość drewnianych elementów zmniejsza się z czasem. Jak taka "pianka" ma reagować na powstające szczeliny? Czyżby pianka "z begiem czasu" nabierała plastycznych właściwości? :D

Nie kwestionuję jakości uszczelnienia piankowego - natryskowego. Ale z tego co się orientuję polecane ono jest w budynkach budowanych w technologi tradycyjnej, czy technologi szkieletu metalowego (u nas mało popularna). Biorąc pod uwagę "żywość" drewna, takie uszczelnienie w domu z bali wydaje mi się kontrowersyjnym rozwiązaniem.

Pamiętaj, że jeżeli nie docieplisz ścian, wtedy musisz zwrócić uwagę na szczelność łączeń płazów i zamków. Inaczej, będzie Ci wywiewało ciepło.

• 5 weeks później...