butynski 11.10.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Jest to lekka paranoja - ciekawe jak w innych krajach ? Co z domami w Alpach - też tak jak u nas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.10.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Ludzie, wierzycie w jednorożce ... dom z bala/ płazu/płazów to jest dom dobry do porównania ..z starym 60cm ceglanym zamkiem. A nie czymś co ma izolację na poziomie U 0,1 W/m2K ... 20cm drewna ile daje ? ... 0,2m/0,16W/mK = 1,25 m2K/W (opór cieplny .) plus opory przejmowania ciepła Rse 0,04m2K/W + Rsi 0,13 m2K/W = 0,17 + 1,25 =1,42 ... 1/1,42 =0,7 W/mK U 0,7 to jest poziom lat 80 ... Przegroda w standardzie pasywnym osiąga ~0,1 W/m2K czyli 7x "cieplej" a później montujecie te kocmołuchy na węgiel .. bo nie idzie tego ogrzać. No niestety macie racje. W tym momencie nie można u nas stawiać budynku bez ocieplenia Błąd można ... tylko kogo jest stać dać ..80cm drewna 0,8 /0,16(lambda drewna) =5 ... 1/5 = 0,2 W/m2K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgoda 12.10.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 No niestety macie racje. W tym momencie nie można u nas stawiać budynku bez ocieplenia. Ależ można. Tylko nie jako całoroczny do zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.10.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Zabawne to jest jak człowiek się broni przed wyższym komfortem w temacie przeniesienie domu z bala jest pokazane parę szczegółów Każdy oportunista winien przy -20 chodzić w koszulce i spodenkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 18.10.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Każdy oportunista winien przy -20 chodzić w koszulce i spodenkach... Ja przy tak śmiesznych temperaturach chodzę na golasa i zastanawiam się co jeszcze z siebie ściągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 18.10.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 (edytowane) Ludzie, wierzycie w jednorożce ... dom z bala/ płazu/płazów to jest dom dobry do porównania ..z starym 60cm ceglanym zamkiem. A nie czymś co ma izolację na poziomie U 0,1 W/m2K ... 20cm drewna ile daje ? ... 0,2m/0,16W/mK = 1,25 m2K/W (opór cieplny .) plus opory przejmowania ciepła Rse 0,04m2K/W + Rsi 0,13 m2K/W = 0,17 + 1,25 =1,42 ... 1/1,42 =0,7 W/mK U 0,7 to jest poziom lat 80 ... Przegroda w standardzie pasywnym osiąga ~0,1 W/m2K czyli 7x "cieplej" a później montujecie te kocmołuchy na węgiel .. bo nie idzie tego ogrzać. Błąd można ... tylko kogo jest stać dać ..80cm drewna 0,8 /0,16(lambda drewna) =5 ... 1/5 = 0,2 W/m2K. P.....dolisz! Porównujesz skodę ( przepraszam właścicieli czeskiej marki ) do Ferrari a twoje wyliczanki można w d... wsadzić . 7x "cieplej" ci z wyliczanki wyszło - puknij się chłopie w czoło . BEZ ODBIORU Edytowane 18 Października 2014 przez butynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.10.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 No to mnie podnosisz na duchu, bo planuję ogrzewać się kominkiem z płaszczem + pompa ciepła a temperatura w domu optymalna dla mnie to 20-22 st. Kosztowo chcę się zamknąć do 500 zł/mc w miesiącach grzewczych. Jak będzie strata ciepła w tym domu ?? Czy ktoś to policzył ? Na podstawie obserwacji i rozmów z wieloma klientami mogę pokusić się o opinię że bez dodatkowej izolacji dom z litego bala niestety ciepły nie jest . Pierwsza i podstawowa kwestia to praca drewna , powstają rozszczelnienia .. Bal podanej przez Ciebie grubości bez dodatkowej izolacji , najlepiej niepalnej np wełna mineralna , przy obecnie obowiązujących normach nie spełnia wymagań do wydania pozwolenia na budowę . Zdecydowanie odradzam stosowanie natryskiwanej pianki na bal z łatwopalnego drewna . Ze względu na charakterystykę podstawowego budulca ścian zastanowiłbym się nad ociepleniem z CELULOZY . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.10.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 (edytowane) butynski twój post nadaje się na bana. po prostu, jak nie masz nic mądrego do napisania to nie pisz. a nie wiadro bluzgów wylewasz. Jeśli nie rozumiesz tych liczb to idź do szkoły. Nabluzgał bym ci ale ty pewnie tego i tak nie zrozumiesz też. Jak będzie strata ciepła w tym domu ?? Czy ktoś to policzył ? jaka będzie strata ? bardzo duża. Przy przegrodach na poziomie U 0,7 W/m2K , nieszczelnościach spokojnie koło 250 kWh/2 i więcej. Jak odbywa się samo oszustwo? wieczorem grzeje niczym w saunie, a nad ranem strzela zębami. Klimat jest bardzo fajny w okolicy kuchni kaflowej. przez 2,5m ściany przy różnicy 38 st ucieka 79 wat ... Edytowane 18 Października 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 18.10.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Ludzie, wierzycie w jednorożce. Przegroda w standardzie pasywnym osiąga ~0,1 W/m2K czyli 7x "cieplej" go ogrzać. tylko kogo jest stać . Stać na to właścicieli Ferrari, którzy leją do swojego cacka 20 litrów na setkę i stać na to właścicieli domów z płaza którzy zapłacą za ogrzewanie swoich domów każdą cenę . Niestety nie mogą wybudować domu na jaki ich stać bo ktoś mądry ( pewnie mądzrzejszy od ciebie ) wyliczył że nie podołają z kosztami ! Wg tego schematu proponuję dopuszczać do sprzedaży samochody które spalają maksymalnie 4 litry ropy !! PONIAŁ ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.10.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 (edytowane) Nie paniał. Później taka wioska takich dziadów smrodzi i kurzy plastiki nie plastiki trzeba to wdychać. Świadomość jest bliska zeru. właśnie stąd... widzisz nie chodzi o żaden klimat. Tylko o to czym oddychamy. Przy -20 jak się jedzie przez okoliczne wioski nie ma czym oddychać. Przecież możesz wziąć plecak i w nim piecyk i rura na -20. Tylko ubierasz ciepłą kurtkę... zabawne. A jak bym teściwoą słyszał ... zapłaciła za materiał izolacyjny 3 tyś ... ale dodanie choć by 500 zł to koszt straszny. Tylko że cała "izolacja" kosztowała 28 tyś ... gdzie samej treści było za 3 tyś i to spartolonej no ale główny koszt izolacja Nie wiem czemu nikt nie podaje do wiadomości jak czysto spalać węgiel. Od wiosny teście nauczyli się rozpalać i palić czysto węgiel, od góry zapalając wkład .. Problem jest z piecem ..źle dobrany do potrzeb ... no ale po co liczyć. 28kW gdzie potrzeba 14 kW. Mniejsza oto spaliny z węgla wyglądają jak gazowe. Przynajmniej tyle. Dobrze że poruszyłeś temat aut, akurat koło mnie ludzie nawet tico są w stanie przerobić na gaz, czy na Ukrainę jadą tankować, to jeszcze 0,5 na głowę, karton fajek i tak to się kręci. Oszczędzają właśnie tak ... wieczorem hajcowanie, do rana jakoś to będzie. Teraz ktoś jak bierze kredyt, to jeszcze go mają rachunki obciążyć ? izolacja jeść nie woła. rok 2000 jesień, cena drewna opałowego na składzie 50zł mp . dziś ? 150 i więcej. Spokojnie trzeba przepalić w piecu koło 5 tyś rocznie, 4 lata i 30cm izolacji na całość. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213470-Marzenia-si%C4%99-spe%C5%82niaj%C4%85-Arnika-skazana-na-superenergooszcz%C4%99dno%C5%9B%C4%87&highlight=arnika jakoś koszty nie porażają ... pouczająca lektura. Edytowane 18 Października 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 18.10.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Widzisz, poruszamy się w odmiennych rzeczywistościach ! Tobie trzeba coś nakazać (odgórnie) abyś się dostosował . Musi ci ktoś nakazać - nie pal plastikiem - bo to szkodzi , nie pal innych śmieci - to też syf itd. itp, ... Przykłady przez ciebie pokazane na fotkach niczemu nie dowodzą - dopóki świadomość w " Narodzie" się nie zmieni . Czymże różni się spalenie jednej butelki plastikowej od pięciu butelek z plastiku ?( to i to patologia) . Dlaczego ogrzewających w domach z bali (nie ocieplanych ) ładujesz do "wora" ze spalaczami plastiku i innych śmieci .Wg. mnie ludzie mieszkający w domach drewnianych ( obojętnie jakiej technologii) to ludzie bardzo PRO EKO i zarzucanie im produkcji smogu jest niezbyt trafione ! Przecież na pokazanych przez ciebie fotkach widać smog znad wsi w których przeważa budowa z betonku ! Na tym forum jest masa ludzi mieszkających w domach drewnianych , przerabiających domy stare w piękne cacaka ,kochających ten klimat ! Jest też wielu marzycieli . Dlaczego nie mogą spełnić marzeń o domu z "duszą " ........ a zresztą ..... nie chce mi się więcej pisać bo usłyszałem w radio , że krowy na pastwiskach w UE muszą chodzić w pampersach by nie zasrywać trawy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.10.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Podoba mi się twoja praca u podstaw. Wymyśli sobie taki cwaniaczek jeden z drugim budowanie z płazów,znajdzie kilku nawiedzonych eko i interesik ma się kręcić. Tymczasem ci eko nie są eko a są szkodnikami bez udziału świadomości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 18.10.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 . DPodoba mi się twoja praca u podstaw. Wymyśli sobie taki cwaniaczek jeden z drugim budowanie z płazów,znajdzie kilku nawiedzonych eko i interesik ma się kręcić. Tymczasem ci eko nie są eko a są szkodnikami bez udziału świadomości .Marzyłem o domu z bala całe życie . Wybudowałem , mieszkam w takim i jestem szczęśliwy . Niestety tobie takie marzenia są obce . Współczuję ci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.10.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Widzisz, poruszamy się w odmiennych rzeczywistościach ! Tobie trzeba coś nakazać (odgórnie) abyś się dostosował . Musi ci ktoś nakazać - nie pal plastikiem - bo to szkodzi , nie pal innych śmieci - to też syf itd. itp, ... Przykłady przez ciebie pokazane na fotkach niczemu nie dowodzą - dopóki świadomość w " Narodzie" się nie zmieni . Czymże różni się spalenie jednej butelki plastikowej od pięciu butelek z plastiku ?( to i to patologia) . Dlaczego ogrzewających w domach z bali (nie ocieplanych ) ładujesz do "wora" ze spalaczami plastiku i innych śmieci .Wg. mnie ludzie mieszkający w domach drewnianych ( obojętnie jakiej technologii) to ludzie bardzo PRO EKO i zarzucanie im produkcji smogu jest niezbyt trafione ! Przecież na pokazanych przez ciebie fotkach widać smog znad wsi w których przeważa budowa z betonku ! Na tym forum jest masa ludzi mieszkających w domach drewnianych , przerabiających domy stare w piękne cacaka ,kochających ten klimat ! Jest też wielu marzycieli . Dlaczego nie mogą spełnić marzeń o domu z "duszą " ........ a zresztą ..... nie chce mi się więcej pisać bo usłyszałem w radio , że krowy na pastwiskach w UE muszą chodzić w pampersach by nie zasrywać trawy ! Ty kolego mylisz pojęcia. Jednym jest piękny drewniany dwór wymagający pół wagonu opału na zimę a innym jest mój szkielet dobrze ogacony,wymagający wiadra szyszek na co drugą dobę. Nie pisz o klimatach i o domach z duszą bo domy jakie preferujesz nie mają nic wspólnego z eko,cokolwiek to znaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.10.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 . DMarzyłem o domu z bala całe życie . Wybudowałem , mieszkam w takim i jestem szczęśliwy . Niestety tobie takie marzenia są obce . Współczuję ci Współczujesz? A może tobie należy współczuć czy może środowisku,że są tacy co mają w doopie czym oddychają sąsiedzi i nie chodzi mi o to,że palisz plastikiem. A tak przy okazji ,to czym ogrzewasz swój dom i jaką ilością paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.10.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Ale co tam .. moda na kominki i palenie bardzo boleśnie się u mnie uwidacznia, haraczą las aż nie miło patrzeć. Bo ktoś musi zamiast 5 mp, to wypalić 20mp. Jeśli mieszkał bym w Warszawce to może bym w co nieco uwierzył, ale uszy więdną o mitach ... kolega mi mówi że mój dom z ceramiki to ciepły ta ... +8 st w jednym pokoju bo nie idzie ogrzać, nie było za końca komuny pieców jak teraz... że wybierasz sobie kolor ... trafił się 17 kW .. u kolegi bywałem co ma drewniany dom, +3 stopnie nad ranem szalowany obustronnie, zalepiony. Tu sobie zwrotną wycieczkę .. subiektywnie uważam iż jest "cieplejszy" niż to co się próbuje wciskać "nowego" http://3.bp.blogspot.com/-Jc8sNxb6CxU/TqrqlQfxRjI/AAAAAAAAAdk/LMmtXq7l7Mk/s1600/LWH-Kan-0426+-+Copy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 18.10.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Ty kolego mylisz pojęcia. Jednym jest piękny drewniany dwór wymagający pół wagonu opału na zimę a innym jest mój szkielet dobrze ogacony,wymagający wiadra szyszek na co drugą dobę. Nie pisz o klimatach i o domach z duszą bo domy jakie preferujesz nie mają nic wspólnego z eko,cokolwiek to znaczy. Widzisz ja w twoim szkielecie nie zamieszkał bym nawet ogrzewając jedną szyszką - nie ten klimat ! Sory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 18.10.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Współczujesz? A tak przy okazji ,to czym ogrzewasz swój dom i jaką ilością paliwa? Proszę bardzo : 4 -6 MP twardego drewna w zależności od panujących na zewn. temp. + 0,5 tony brykietu ( rocznie) . Jak masz jeszcze jakieś pytanie - służę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 18.10.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Ty kolego mylisz pojęcia. Jednym jest piękny drewniany dwór wymagający pół wagonu opału na zimę a innym jest mój szkielet dobrze ogacony,wymagający wiadra szyszek na co drugą dobę. Nie pisz o klimatach i o domach z duszą bo domy jakie preferujesz nie mają nic wspólnego z eko,cokolwiek to znaczy. poruszasz się kolego w strefie marzeń , chciałbyś mieszkać w domu z bala ale za pózno masz szkieleciaka ( gratuluję ci ) i tak niech zostanie a swoje żale przenieś daleeeeeeeeeeeeko stąd do lasu gdzie jest dużo szyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.10.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 (edytowane) Kolega ścina 2 buki rocznie, swój las dom 7x12m szalowany obustronnie. 2 buki to daje właśnie koło 4-6mp drewna. Klimat jest taki: w nogi zimno w głowę gorąco. A dla oczu klimatu nie ma, bali nie widać Oszczędność drewna bierze się tylko z tego że; pali się impulsowo, wieczorem +22 nad ranem +3 fakt autentyczny, 9 rano ja u kolegi a dosłownie telelepawica. Karne trzymanie 24h na dobę +20 kosztuje, fizyki nie da się oszukać. https://www.google.pl/search?q=budownictwo+og%C3%B3lne+tom+2&espv=2&biw=1364&bih=683&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Q9dCVMb5Goi9ygPnioLYDA&ved=0CAYQ_AUoAQ I widzisz kolega jak byś zamiast się wściekać, interesował się tym co się dzieje to byś wiedział że mam w posiadaniu dom drewniany, z duszą dużo starszą niż twój ... jeszcze zacięcia z XIX wieku i to chcę wyeksponować w nowej formie. Żeby ktoś nie niszczył domu z duszą... tylko poszedł w moje ślady. Edytowane 18 Października 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts