מרכבה 20.10.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Bardzo przyjemnie się ogrzać przy kominku, ja miałem kuchnie kaflową, też było przyjemnie dość. Tu słowa nie powiem w okolicach takich urządzeń jest przyjemnie. Patrzę jak tu się odbywa "modernizacja" domów drewnianych spora część daje styropian na drewno Można by to zrobić, ale nie 5cm nie 10cm ... jest stanowczo za zimno pod taką izolacją !! = intensywna kondensacja. Koledze z pracy poleciłem przy robocie w kuchni danie paroizolacji, efekt był taki że przy dużym wietrze gość przecież dom jest otulony "sidingiem" pionowe listwy. Folia była do wiatru naprężona. Dał na to GK z przerwą 2cm od foli, a na zewnątrz dał 10cm wełny. Kuchnia była najzimniejszym pomieszczeniem, teraz jest najcieplejsza. U mnie zaprojektowane jest że drewno zostanie odnowione. Od zewnątrz na 2-3cm przerwie od bala będzie paroizolacja z dodatkiem alu pomiędzy warstwami foli PE/PP. Później może wełny i wiatroizolacja, przerwa 4cm deskowanie. Ale żeby dać paroizolację za balem potrzeba sporo izolacji, nie może być tam "zimno" Cel prosty mam trochę patyczków, trochę drewna swojego plus małe dosadzenie energetycznej, czy coś podobnego i rachunek tyle co za czas i paliwo do piły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.10.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 http://oi40.tinypic.com/wu2l45.jpg Tym grzeję i nie narzekam . Zajebisyt kominek do domu z bali .Pasuje idealnie.Sam budowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 20.10.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Wygląda praktycznie jak naklejka z reklamy Jotula .Czy do domy z bala nie pasowałby bardziej piec kaflowy ?Może z dodatkową lepka lub przystawianą ławą drewnianą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.10.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Kuchnia kaflowa, jest wg mnie bardzo sprawnym urządzeniem, akurat miałem taką, sekret tkwił w niej, że miała płaskie długie palenisko.50cm polana wchodziły. Klimat nieziemski, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.10.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Wygląda praktycznie jak naklejka z reklamy Jotula . Czy do domy z bala nie pasowałby bardziej piec kaflowy ? Może z dodatkową lepka lub przystawianą ławą drewnianą ? Są gusta i guściki .Mi piec kaflowy kojarzy się z secesyjną kamienicą. W domu z bali raczej ten z naklejki a w kuchni -kaflowa kuchnia ,czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 21.10.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Zajebisyt kominek do domu z bali .Pasuje idealnie.Sam budowałeś? Dziękuję ! Budowała firma kominkowa . Projekt ostateczny mój ale to zlepek podglądniętych tu i ówdzie realizacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.10.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Są gusta i guściki .Mi piec kaflowy kojarzy się z secesyjną kamienicą. W domu z bali raczej ten z naklejki a w kuchni -kaflowa kuchnia ,czemu nie. Kafle mają tak różne kształty i kolory szkliw że znajdą się odpowiednie i do kamienicy i domu z bala .. Przyjedź zobacz uwierzysz ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.10.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Kuchnię kaflową pewnie reaktywuję, ale to wiąże się z okiełznaniem jej mocy. Muszę poszukać wzoru na moc takich pieców /kominków, ze względu na wielkość rusztu i komory załadunkowej. Myślę że 6 kW to już będzie lekka zagłada i coś z tym ciepłem trzeba będzie robić ewentualnie. http://www.kafle-kominki.pl/koza072.htm ciekawe ciekawe Ja miałem kuchnie kaflową w której można było piec chleb... plus jeszcze na przechowanie w cieple z "bratrurą" plus kociołek na wodę. To ostatnie to mistrzostwo, woda cały czas w stanie wrzenia ... nawet z ekspresu tak szybko kawa nie idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.10.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Kafle mają tak różne kształty i kolory szkliw że znajdą się odpowiednie i do kamienicy i domu z bala .. Przyjedź zobacz uwierzysz ..... Dom z bala to prostota w najczystrzej formie. Dla mnie w takim wnętrzu kominek wyklejony i wygłaskany własnymi łapkami . Mam w biurze coś zbliżonego do ,,Głoskowa",stary przedwojenny bo i kamienica z 1890r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.10.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Kuchnię kaflową pewnie reaktywuję, ale to wiąże się z okiełznaniem jej mocy. Muszę poszukać wzoru na moc takich pieców /kominków, ze względu na wielkość rusztu i komory załadunkowej. Myślę że 6 kW to już będzie lekka zagłada i coś z tym ciepłem trzeba będzie robić ewentualnie. http://www.kafle-kominki.pl/koza072.htm ciekawe ciekawe Ja miałem kuchnie kaflową w której można było piec chleb... plus jeszcze na przechowanie w cieple z "bratrurą" plus kociołek na wodę. To ostatnie to mistrzostwo, woda cały czas w stanie wrzenia ... nawet z ekspresu tak szybko kawa nie idzie Podświadomie ciągnie nas do starych sprawdzonych rozwiązań bez regulacji do +/-0,1oC:D Wiesz takich z duszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 23.10.2014 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Jako autor wątku wrócę do tematu, czyli docieplania ścian zew. Dom jest podpiwniczony, mury piwnic są dobrze zaizolowane z zew, styrodurem, od środka też płyty Eurothane G, dobrze będzie też docieplona sam strop piwnicy. Pod dach pójdzie max. wydajna izolacyjnie wełna, stolarka okienna też będzie z tych lepiej izolujących termicznie. Wszystko po to, aby zostawić naturalny wygląd i właściwości litego drewna w ścianach domu.Jeśli jednak po roku, dwóch okaże się, że jest chłodno lub za drogo wychodzi grzanie to po prostu od wewnątrz zostanie dodana wełna i imitacja bali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 (edytowane) 2x10cm wełny na zewnątrz koszt ? koło 24 zł 1m2 wełny ... dużo ?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231326-Prace-fundamentowe-trwaj%C4%85-kilka-wa%C5%BCnych-pyta%C5%84/page3 siła tkwi też w detalu.Bez kosztów przesunięcie tylko kawałka podwaliny i zrównanie z izolacją, a o ile cieplej w takim miejscu. Edytowane 23 Października 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 23.10.2014 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 2x10cm wełny na zewnątrz koszt ? koło 24 zł 1m2 wełny ... dużo ? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231326-Prace-fundamentowe-trwaj%C4%85-kilka-wa%C5%BCnych-pyta%C5%84/page3 siła tkwi też w detalu. Bez kosztów przesunięcie tylko kawałka podwaliny i zrównanie z izolacją, a o ile cieplej w takim miejscu. U mnie (chwila przed złożeniem konstrukcji z bali) jest tak jak na obrazku. O co chodzi z podwaliną, co tam i jak mogę polepszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 (edytowane) Jeśli tak ma być docelowo, to pasuje zrobić okap w drugim balu, wcięcie piłą na 1-2cm tak aby blacha czy coś tam się dało wcisnąć. I podciągnąć izolację na ten pierwszy bal. jeśli doszło by ocieplenie to niema problemu w tedy i tak najdzie na ten styropian. tak prezentują się wartości U przegród. Założyłem iż jest po ławę 10cm izolacji. Edytowane 23 Października 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 taka mała modyfikacja, klocek eps'a #10cm i wysoki na 20cm. tak prosta rzecz, a jest 1,4 st cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 23.10.2014 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Mam od góry 1,5m styrodur 10cm i reszta do ławy 5 cm. Jeśli chodzi o okap i podciągnięcie styropianu to wystarczy tak jak na załączonej grafice czy dać tam jeszcze pod spód folię czy coś antywilgociowego pomiędzy styro a drewno? Na ten styropian pójdzie jeszcze kamienna elewacja więc i tak zastanawiałem się jak ten cokół zrobić, okap też mi chodził po głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 (edytowane) Między balem a styropianem te 0,5-1cm przerwy, ale żeby nie wentylowało się za mocno to wiatroizolacja na EPS"a a na to z małą przerwą blacha okapowa. Pustka powietrzna musi być otwarta na przenikanie gazu, a zamknięta na wodę i nadmierny przeciąg. Membranę wiatroizolacyjną do bala .. drugą pod z klejem kawałek na izolację w dół .. tak że przykryje od góry i kawałek zajdzie na bok .. 2-4cm później przyjdą płytki/ kamień .. Zapominam o narożnikach, tu poprawa będzie jeszcze lepsza .. Niestety tylko przeliczam wymianę ciepła dwuwymiarową .. a narożnik to jest wymiana trójwymiarowa. Zresztą sam mam problem z tym w moim balowcu do przeróbki, narożnik jeden i drugi padł. Zabrakło robienia zagaty. Można powiedzieć że XPS/EPS to nowczesna zagata http://www.termodomino.pl/galeria/mostki_cieplne/3.jpg z kamery .. i numeryczne obliczenia http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcResa-Hgek4G7rhLU6zlFkDYBwNjPDCcslPdgTkgJHU9Rp3LIT0uQ Edytowane 23 Października 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 23.10.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Jak tak zrobisz to za 10 lat podwalina zacznie butwieć i gnić . kapinos czyli okapnik robisz na podwalinie jak najniżej .Drewno musi mieć dostęp do słońca , wiaterku powietrza , czyli ODDYCHAĆ . Ja je zasłonisz to zacznie się kisić jak kapusta w beczce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 23.10.2014 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Z jednej strony oddychać ale z drugiej lepiej, żeby drewno nie miało kontaktu ze śniegiem, chlapiącym deszczem..Może da się tak zrobić, żeby jednak oddychało, przecież więźba dachowa też jest z drewna a nie butwieje, nie gnije po 10 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 23.10.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 pojedź ze styropianem do parapetu okiennego będzie jeszcze lepiej . Połowa drugiej belki to jest 50cm do okna zostaje około 40cm wystarczy dokleić 40 cm . Pierwszy raz słyszę o takim pomyśle . Na kapinosie będzie się zbierał śnieg woda i niema siły by drewno w tym miejscu wilgoci nie wciągnęło , ta wilgoć pójdzie w dół pod styropian i tam stworzy się idealne środowisko dla grzybów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts