Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kamera zamiast videodomofonu

Recommended Posts

witam wszystkich, najpierw opisze co chcialbym zrobic a pozniej zadam pytania.

kiedys u kogos widzialem ze zamiast videodomofonu mial zamontowana pod dachem kamere a w domu taki malutki monitorek, jak go wlaczal to w ulamku sekundy pojawial sie obraz z kamery. i tez bym taki myk chcial, bo sasiadowi 3 razy juz ukradli videodomofon z plotu :)

czy do takiej kamery trzeba ciagnac 220v? bo pociagnalem taki kabel jak do manipulatora od alarmu, podajze internetowy. jak zly to podpowiedzcie.jaki bo jestem jeszcze przed tynkami. jaka kamere polecacie zeby dobrze widziala na ok 15m rowniez w nocy. czy taki super zaawansowany system mozna ew rozszerzyc pozniej o rejestrator czy bedzie ciezko?

Z klasycznych kamer od monitoringu wychodzi koncentryk na BNC + zasilanie na 12V DC.

Pociągnij z kamery [przewód do kamer] (koncentryk+2 żyły zasilające)

do miejsca gdzie będzie stał rejestrator.

Od rejestratora możesz dać symetryzator i dociągnij skrętkę do słuchawki domofonu.

Przy słuchawce znowu musisz dać przejście na koncentryk aby dopiąć się do monitorka.

Możesz też całą trasę [kamera-rejestrator-słuchawka] zrobić koncentrykiem, odpadną symetryzatory.

Dobra kamera powinna doświetlić teren do 15m

Pozdrawiam

GREGOR

Z klasycznych kamer od monitoringu wychodzi koncentryk na BNC + zasilanie na 12V DC.

Pociągnij z kamery [przewód do kamer] (koncentryk+2 żyły zasilające)

do miejsca gdzie będzie stał rejestrator.

Od rejestratora możesz dać symetryzator i dociągnij skrętkę do słuchawki domofonu.

Przy słuchawce znowu musisz dać przejście na koncentryk aby dopiąć się do monitorka.

Możesz też całą trasę [kamera-rejestrator-słuchawka] zrobić koncentrykiem, odpadną symetryzatory.

Dobra kamera powinna doświetlić teren do 15m

Pozdrawiam

GREGOR

zle mnie zrozumieliscie, mi nie chodzi o polaczenie kamery z domofonem. i kamery tez nie ukradna bo videofon jest w plocie, a ja ta kamere chce przykrecic pod dachem,na samym domu, juz na terenje posesji.

generalnie bedzie sam domofon, a w domu obok sluchawki telewizorek ktory bedzie podlaczony do kamery, juz nie bede mieszal z rejestratorem. chodzi tylko o podlgad na zywo, taki ala wizjer. nacisne wlacznik na ekraniku, jest obraz, naciskam przycism nie ma obrazu

• 2 weeks później...

a nie lepiej założyć kamerkę IP i tablet powiesić na ścianie ?

Zasilanie i sygnał leci po tym samym przewodzie (POE).

Tablet na Androidzie jest tani i możesz oglądać na nim obraz z dużej ilości kamer. Może też pełnić funkcję rejestratora.

Kamera IP jest bardziej uniwersalna niż analog, ponieważ może Ci wysyłać powiadomienia ze zdjęciem na maila o wykrytym ruchu, zapisywać obraz na wbudowanej karcie pamięci, wysyłać obraz na serwer FTP itd...

W późniejszym czasie do kamery IP masz bardzo duży wybór rejestratorów. Na aliexpress widziałem 8-kanałowe za paręset złotych do którego dokupujesz tylko dysk.

Kamera IP daje Ci także możliwość podglądu obrazu kiedy będziesz po za domem na Twoim smartfonie.