Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi na taras PVC niskoprogowe - za i przeciw.

Recommended Posts

Czy ktoś posiada lub montował drzwi na taras/balkon bezprogowe lub niskoprogowe.

Zamierzam zakupić drzwi dwuskrzydłowe rozwierane do otworu 180x235cm i sprzedawcy odradzają mi wariant z niskim progiem z aluminium twierdząc, że mają kiepską sztywność i słabe ryglowanie, mogę wziąć oczywiście ale sugerują brak gwarancji na takie rozwiązanie.

Czy ktoś potrafi się wypowiedzieć na ten temat jak to jest rzeczywiście z praktycznego punktu widzenia z takim rozwiązaniem ?

Jak to w ogóle wygląda taki próg i ryglowanie skrzydeł do niego ? Proszę o fotki, jeżeli ktoś posiada.

Wujek google coś małomówny w tym temacie i nie bardzo wiem jak to to wygląda, domyka się dolna część ramy skrzydła do jakiejś listwy, krawędzi ramy (tyle, ze obniżonej) czy jest tylko uszczelnienie pod skrzydłem i poza ryglowaniem o nic się skrzydło dołem nie opiera ? Bo tak zrozumiałem sprzedawcę.

Miejsce jest bo to parter i do czasu zrobienia izolacji podłogi i wylewki mam od dołu skrzydła do chudziaka jakieś 18cm luzu.

małomówny ???

https://www.google.pl/search?q=niski+pr%C3%B3g+w+drzwiach+balkonowych&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=XhTjU-bMIYmV0QWu8YGwBA&ved=0CAgQ_AUoAQ

wystarczyło wpisać - niski prób w drzwiach balkonowych - zaznaczyć że chce się zobaczyć grafikę i masz.... oglądaj

Niski próg jest zimniejszy i mniej szczelny gdyż ma tylko szczotkę (żadne tam uszczelnienie tylko bród zamiata i uszczelkę szybciej szlag trafia) i jedną uszczelkę która ma zapewnić to, co w innym miejscu dwie :)

Ok, dzięki za link, teraz już wiem jak to wygląda, ryglowanie widzę normalne, miałem informację, że jest słabsze, tylko jakieś tam niby pazurki czy coś w tym rodzaju.

Wiesz jak to wygląda na zdjęciach. a to żadna gwarancja, ze w Twoich oknach też tak będzie. Niedawno widziałęm takie cudo tylko z ryglem gora - dol.

Wiesz jak to wygląda na zdjęciach. a to żadna gwarancja, ze w Twoich oknach też tak będzie. Niedawno widziałęm takie cudo tylko z ryglem gora - dol.

Otóż to, w wycenie mam napisane - próg alu, dopłata 400pln, jak wygląda to nie wiem, jest też dopłata do jakiegoś poszerzenia pod niski próg 45mm 100pln ale też nie wiem jeszcze o co biega. Z rozmowy wynikało, że nie polecane rozwiązanie bo dół rygluje się tylko na jakimś tam pazurku i nie ma gwarancji na to. W wycenie jest już jednak napisane, że spełnione warunki gwarancji.

Drzwi z profilu veka alphaline 90 + z jakiejś wytwórni zdaje się z Białegostoku.

Czy te niskie progi to jakiś element systemowy przypisany dla np ww. Veki lub ich autorski element, czy może każdy producent w tym temacie orze jak może i nie zawsze to wychodzi jak należy ?

...

Czy te niskie progi to jakiś element systemowy przypisany dla np ww. Veki lub ich autorski element, czy może każdy producent w tym temacie orze jak może i nie zawsze to wychodzi jak należy ?

Twoje podejżenia są jak najbardziej uzasadnione. W pogoni za ceną firmy kombinują jak mogą a potem wyceny okien istotnie różnią się między sobą. Ale nie wiem jak jest u tego producenta.

Montując drzwi na tzw poszerzeniu nie ma mowy o słabej sztywności progu. Ja mam drzwi dwuskrzydłowe rehau które zresztą sam robiłem (pracuję przy produkcji drzwi) i ryglowanie przy progu jest identyczne jak na calym obwodzie skrzydła. szczelność i dźwiękoszczelność jest na wysokim poziomie. wieczorem wrzucę zdjęcia. a te 400 zł dopłaty to trochę za dużo. wejdź na strone http://www.eurocolor.com.pl to może coś dla siebie znajdziesz

Dla profilu perfectline jest to już 200zł + 90 poszerzenie.

Ww. firma ma zdaje się dość nowoczesne maszyny - okna są robione z cienką, niewidoczną spoiną w narożach podczas, gdy w dwóch innych firmach gdzie pytałem o okna z profilów veki i aluplastu nie potrafią takich zrobić - w narożach pasek sfrezowanego tworzywa. Okucia maco multi matic.

Te bezfrezowe połączenia nie są zapewne wyznacznikiem trwałości i jakości okien a tylko drobnym udoskonaleniem estetycznym, dlatego chętnie usłyszał bym ocenę użytkowników i montażystów okien tej firmy.

dziękuję za wszystkie porady i załączone linki

pzdr

Dla profilu perfectline jest to już 200zł + 90 poszerzenie.

Ww. firma ma zdaje się dość nowoczesne maszyny - okna są robione z cienką, niewidoczną spoiną w narożach podczas, gdy w dwóch innych firmach gdzie pytałem o okna z profilów veki i aluplastu nie potrafią takich zrobić - w narożach pasek sfrezowanego tworzywa. Okucia maco multi matic.

Te bezfrezowe połączenia nie są zapewne wyznacznikiem trwałości i jakości okien a tylko drobnym udoskonaleniem estetycznym, dlatego chętnie usłyszał bym ocenę użytkowników i montażystów okien tej firmy.

dziękuję za wszystkie porady i załączone linki

pzdr

ten sfrezowany pasek to tzw wąski zgrzew w eurocolor bez problemu ci taki zrobią a co do trwałości takiego zgrzewu to nie ma żadnej różnicy. to jest tylko różnica w zastosowaniu innego noża zdzierającego. zobacz sobie ten filmik

wklejam kilka zdjęć z moim progiem 20140812_202321.jpg20140812_202349.jpg20140812_202421.jpg20140812_202448.jpg

No właśnie, to standardowe rozwiązanie, w większości okien tak to wygląda jak na filmie - w okleinowanych profilach jest tam pas PVC bez okleiny (oczywiście barwiony w macie więc mało widoczny), na narożach okien wspomnianej firmy nie ma śladu po łączeniu, połączenie bez przerwy i bez frezu.