Eraska 06.08.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Na prośbę o dostarczenie dla zakupionych okien na profilu Veka Alphaline 90 kopii Deklaracji Właściwości Użytkowych okien dostałam pliki jak w załączeniu oraz informację, że "wszystko " można znaleźć na stronie producenta KNS http://www.kns-okna.pl/menu-Veka-13855426173180.html Proszę o komentarze Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez Eraska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.08.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 W podanym linku nie ma DWU. DWU mniej więcej wygląda tak załączonych plików nie mogę powiększyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eraska 06.08.2014 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 coś poszło nie tak, już dołączam:) Bardzo "swieże" te papiery ale czy jednocześnie to jest to co powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.08.2014 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 drugi załącznik podaje parametry jest OK Pomijając wstępny bełkot marketingowy Liczą się linijki w których podane zostały parametry - resztę mogli sobie darowaćPodsumowując - te ukazane dwa pliki to zgodnie z prawem Deklaracja Właściwości Użytkowych i nie rozumiem o co Ci chodzi.Czyżby na podstawie wyolbrzymionych kłopotów UGI każdy doszukiwał się teraz złej woli producentów tam gdzie jej nie ma?Zastanawiające czy podobnie szukacie przy innych materiałach budowlanych ? Wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 07.08.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Zastanawiające czy podobnie szukacie przy innych materiałach budowlanych ? Wątpię Nad czym się tu zastanawiać... zwiększa się świadomość kupujących na niekorzyść handlowców i producentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.08.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Podsumowując - te ukazane dwa pliki to zgodnie z prawem Deklaracja Właściwości Użytkowych i nie rozumiem o co Ci chodzi. A ja chyba rozumiem:-). 1. Patrząc na datę wystawienia dokumentu nie spełnia on wymagań art. 6 ust. 2 do 4 Rozporządzenia 305 PE, a więc ze względów formalnych i merytorycznych nie jest deklaracją właściwości użytkowych w rozumieniu przepisów obowiązujących w dacie jego wystawienia. 2. Kupująca twierdzi, że nabyła okna z kształtowników Alphaline 90, załącznik do deklaracji, (który nie miał prawa powstać) dotyczy kształtowników perfectline, a to nie takie same kształtowniki, a co za tym idzie, okna. 3. Poziom właściwości deklarowany przez KNS dla okien perfectline mnie osobiści skłaniałby do omijania tego producenta jak najszerszym łukiem. Podsumowując jest to raczej przykład skrajnej niekompetencji producenta niż wzorcowego wprowadzenia okien do obrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.08.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Te deklaracje pokazują chyba stan średniej rynkowej świadomości. Mało kto wie co, jak itp. a w ogóle to chyba w odczuciu takiego producenta "klient się czepia" bo i tak nie potrafi tego zinterpretować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 07.08.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Punkt 8 tej deklaracji budzi moje najwyzsze zdumienie. Sobie nie przypominam by ta firma badala okna w okresie ostatnich 5 lat. Ponadto adres sie nie zgadza bo laboratorium badajace okna jest na ul. Ksawerow. Ponadto nie ma tam numeru raportu z badan. W sumie papier do kosza. reszta punktow to tez belkot. Sa lepsze na rynku propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 07.08.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 A druga strona tej "deklaracji" odwoluje sie do 2 roznych laboratoriow badawczych. Albo rybka albo ....... Czyli tez do kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwaga_groźnyinwestor 07.08.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Czyżby na podstawie wyolbrzymionych kłopotów UGI każdy doszukiwał się teraz złej woli producentów tam gdzie jej nie ma? Zastanawiające czy podobnie szukacie przy innych materiałach budowlanych ? Wątpię Juz kilkakrtonie dyscyplinowałam Pana, Panie nikt wazny. Nie wie Pan za wiele o mojej sprawie bo raczył sie Pan doinformowac czy to z własnej czy tez przymuszonej woli jedynie od sprzedawcy+producenta (Ekoprofit - salon firmowy Stolbud Włoszczowa), ja zapraszałam Pana na budowe, by dzieło mogł Pan zobaczyc, dokumenty rowniez moge Panu przesłac, cały komplet, tak by przejrzał Pan na oczy. Choc juz sam fakt elokwentnego wypowiadania sie drugiej strony na forum powinien dac Panu do myslenia. Wyolbrzymione to moze jest Pana ego, pod płaszczykiem niby nikogo waznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 07.08.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 "stan średniej rynkowej świadomości" - tak w poblizu dolnej granicy - jakies 5% jest swiadome jak te dokumenty wystawiac Ponadto dokument poswiadczajacy dobre bardzo okna to jedno a okno jak je wstawia producent w dziure to drugie. Czasami dzieli je kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eraska 07.08.2014 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Pozwólcie poszerzać horyzonty okienne Zapytam laicko: Czy deklaracja zgodności ( np dla pakietów szybowych) jest jeszcze dopuszczalna, jeśli wyrób został kiedyś tam wprowadzony do obrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eraska 07.08.2014 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Sobie nie przypominam by ta firma badala okna w okresie ostatnich 5 lat. Ponadto adres sie nie zgadza bo laboratorium badajace okna jest na ul. Ksawerow. Pchełek TY pewny jesteś?, czy aby ja wysnuwam daleko idące wnioski z drugiej strony maj to nawet niedawno był, ale może Ci się zapomniało Ale papier mają? mają i myślicie że ktoś się pokapuje? Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez Eraska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 07.08.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Eraska - sklerozy jeszcze nie mam. Papir maja wart tyle co go do kosza. Zle wystawiony, pomylone adresy, brak odniesienia do raportu z badan, bez sensu wpisane deklaracje [dla okna dwuskrzydlowego]. Zeby te papiery rozpoznac czy sa falszywe czy prawdziwe to trzeba w tym siedzec od lat. cala masa przez moje rece takiej makulatury przechodzi. wiekszosc 90% do kosza idzie]. Eraska papier maja i moze 5 osob w Polsce jest w stanie je zweryfikowac. Nie kieruj sie papierami. Deklaracje zgodnosci na szyby to jeszcze wiekszy problem - bo ile szyb tyle deklaracji - typow szyb jest moze 500. I kazdy producent inaczej je opisuje. jest norma na szyby - i szyby podlegaja normowym badaniom. A o jaka deklaracje zgodnosci na szyby ci chodzi. Podaj kod szyby [jest na ramce, powinien byc w zamowieniu, jest na naklejce na szybe] to ci rozszyfruje te szybe. deklaracje jak pies powinni ci dostarczyc w pysku na wszystkie typy okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eraska 07.08.2014 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Powiem tak - zamówiliśmy okna u sprzedawcy - nie wiedząc z jakiej fabryki będą, sprzedawca się pomylił zamówił w tejże fabryce ( jak w temacie ) inne pakiety, w ramach wymiany i zaoszczędzenia żeby doprowadzić towar do zgodnego z umową zamówił pakiety w jakiejś w witrażowni. I co teraz z DWU dla okien? - czy jest to produkt dopuszczony do obrotu na rynku budowlanym? Jak prosimy o DWU okien to dostajemy te papiery z KNS -u na profile, Wytłumacz Pchelek, jak babie na granicy A co do pakitów, to linki: http://szyby.net/do-pobrania/pobierz/id/2 http://szyby.net/do-pobrania/pobierz/id/5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 08.08.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 W DWU [teoretycznie] powinien byc podany wspolczynnik U - dla calych okien. Nie ma DWU na profile bo okna to nie tylko one. DWU wydaje sie na cale okna w ktorych szyby moga pochodzic od roznych roznistych producentow. W zasadzie to wszystkie szyby maja podobne wspolczynniki U. Inne ich cechy to izolacyjnosc akustyczna, szyby "antywlamaniowe, refleksyjne, antisol, itp. Kupujesz okna szybami w ktorych producent sie chwali szyba ze ma U np 0,6 a inny napisze ze ma 0,5. To bez znaczenia. Okna produkuje oknarz a szyby szybiarz. To dwie rozne firmy. Szybiarz dostarcza szyby okniarzowi. Wracajac do tematu - papier KNS jest bez wartosci. Wygoogluj siebie jak wyglada DWU [deklaracja wlasciwosci uzytkowych]. Na szyby sa odrebne papiery - obowiazuje ich zgodnosc z norma. Numer normy powinien byc wytloczony na ramce, jak tech typ szyby. Pakiety szyb rozszyfruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 08.08.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 te deklaracje nie podaja wspolczynnikow izolacyjnosci U chociazby [nie musza] - i moga dotyczyc kazdego typu szyb. Deklaracja potwierdza tylko poprawna konstrukcje szyb dwukomorowych. Ale nie ma to nic wspolnego z ich wlasciwisciami np cieplymi - taka szyba moze miec U=0,5 jak i 1,5. Moze to byc szyba antisol, antywlamaniowa, o podwyzszonej izolacyjnosci akustycznej, itp. Po prostu szyba dwukomorowa - jak kazda inna. Zalezy co zamawialas. Opis szyb jest na naklejkach naklejanych na szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eraska 08.08.2014 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Zamawiałam ( w umowie jest tylko pakiet 48 mm i U = 0,5), i to sie zgadza bo jest 4/18/4/18/4 u=0,5 inr normy PN-EN-673Czyli DWU KNS powinna być zgodna ze wzorem, a to co przedstawili jest do bani?Czy dla szyb typu P2 i P1 moze byc jedna DWU? Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez Eraska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 08.08.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Tak - do bani.DWU dotyczy okien. Jak sa szklone szybami P1 czy P2 to ich wlasciwosci beda takie same [izolacyjnosc, przepuszczalnosc powietzra itp]. Na szyby P1 czy P2 musi byc atest, swiadectwo badania, certyfikat. 4/18/4/18/4 nie sa szybami P2 czy P1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eraska 08.08.2014 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Kreatywnosc " moich Panstwa" nie zna granic, potrzeba papierów - będą, tylko data na nich dzisiejsza:)W umowie nie mam, ze szyby P1, mam natomiast że dwa okna będa z szybami P2 - jak poznac, że szyby P2 to P2- na ramie takie samo ozn. jak reszty Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez Eraska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts