Brass 08.08.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Szyba P1 (44.1) różni się od szyby P2 (44.2) różnią się od siebie grubością o 0,38 mm. Powodzenia w mierzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 08.08.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 P2 - 44.2/ ramka nie wiem jaka/ 4/ ramka nie wiem jaka/4 istotne są te pierwsze cyfry ale.... ale są producenci szkła podający zapis inaczej ale wtedy pojawia się na pewno symbol P2w ciągu liczb i cyfr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eraska 08.08.2014 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Szyba P1 (44.1) różni się od szyby P2 (44.2) różnią się od siebie grubością o 0,38 mm. Powodzenia w mierzeniu E tam od razu mierzyć, nie ma oznaczenia 44.2 to znaczy chyba ze nie jest P2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eraska 08.08.2014 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 no to drążę temat dalejco powinnam dostac DWU okien, jakiś papier do okien z odniesieniem do komponentów, czy deklaracje osobne dla szyb i profilikiedy? przed czy po montażu? (nadmienie,że w umowie mam zakup z montażem okien, a nie pakietów i profili) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 08.08.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Od producenta okien dostaje się DWU w odniesieniu do okna jako całości a nie poszczególnych elementówPowiedz, z czystej ciekawości, po cóż drążysz temat ? Konstrukcja szyby zawarta jest w umowie - powinnaś dostać to co zamówiłaśOkucia, także powinny być zawarte w umowieFunkcje okien jak i ich ponad standardowe wyposażenie - takżeUmowa to nie koniecznie zapis w umowie (często nierealne) ale może być też w załączniku z rysunkami okien, gdzie masz (powinnaś mieć) wyliczone Uw okna, danego okna tzn o podanych wymiarach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 08.08.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 jak jest 44.2 to jest to szyba P2 na 95%. Sa to dwie szyby po 4 mm grubosci [nominalnej] [bo moga miec po 3,8] a 2 oznacza podwojna folie czyli dwie folie grubosci po 0,38 mm. Czyli wedle oznaczen amerykanskich to chyba 350 Mill [tysieczne cala]. Tak naprawde czy jest to P1 czy P2 to niewielka roznica dla wlamywacza. Zlodziej jak wali w szybe to jak mu sie nie zbije to odpuszcza. P2 to zrzut stalowej kuli o masie 4 kg z wysokosci 3 m [potrojny rzut. jest to potezna sila. Walnij kula stalowa ww szybe. Choc jestem zwolennikiem P2 ale z innej przyczyny. na duzych taflach podwojna folia jepiej sie skleja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 08.08.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 masz szyby dwukomorowe 4/14 lub 16/4/14 lub 16/4 - tak je podalas w opisie - nie ma tam szyby bezpiecznej. [14 lub 16 - to szerokosci ramki] jakby byl taki opis 44.2/14/4/14/4 to jest to szyba z szyba bezpieczna klasy P2 sa szyby 44.2 - czyli klejone z folia w srodku sa szyby pojedyncze z naklejona folia i moga miec klase P1 lub P2 [choc to drugie trudno jest uzyskac bardzo] jesli jest opis 4/14/4/14/4 P2 to sugeruje to ze pojedyncza szyba ma naklejona folie i jest w klasie P2 - ale bym byl czujny. Jak jest szyba z folia naklejona to jej nie rozpoznasz tak latwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eraska 10.08.2014 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Od producenta okien dostaje się DWU w odniesieniu do okna jako całości a nie poszczególnych elementów a no niby powinnam, ale pakiety były niezgodne z umową , sprzedawca chciał zaoszczedzić, zamówił nowe zgodne z umową pakiety nie u producenta okien, a w lokalnej witrażowni , Kto jest producentem okien? czy KNs wyda DWU dla okna, jesli ich sa tylko ramy? Powiedz, z czystej ciekawości, po cóż drążysz temat ? :)ciekawość to pierwszy stopień do piekła:) ale tez dla tego drąże, bo: w WINB powiedzieli, że nic mnie nie obchodza komponenty, mam dostac DWU dla całego okna , bo zamawiałam całe okna w PINB - mówią, że mogą być dostarczone DWU czy DZ dla komponentów TEST mówi to co powiedzieli w WINB, I BĄDŹ TU MĄDRY ) - powinnaś dostać to co zamówiłaś Okucia, także powinny być zawarte w umowie Okucia są zawarte w umowie, nawet kolor uszczelek jest karmelkowy:) Co z tego, że powinnam? - jakoś TP-OKNA się do tego nie spieszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eraska 10.08.2014 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) drążąc dalej poprosiłam o "papiery dla szyb" , jakąś deklaracje właściwości użytkowych się mi wymsknęło i co dostaje ? - dwa pliki jak w załączeniu , dodam że na ramce napis CLIMA GUARD PREMIUM 4/18/4 float/18/4 Rzważania laika 1. Dokument nie ma ŻADNYCH znamion DWU, deklarcji zgodności czy potwierdzenia zgodnosci z normą 2.W opisie podpisany powołuje się na świadectwo badań nr 421 41899 U pl. – jednakże te badania na stronie producenta pakietów szybowych nie obejmują dostarczonych nam pakietów 4/18/4/18/4 3.Dostarczone nam pakiety (napis na ramce) wykonane sa z szyb ClimaGuardPremium, zaś testowane w badaniach Rosenheim sa szyby Guardian Clima Guard 1.0 4. Mamy zespolenie dwukomorowe zazs autor prezentowanego pisma powołuje się na normę „szyby zespolone jednokomorowe...” 5. Dołączony dokument do „DWU: dotyczy produktu firmy AGC Glass Unlimited a my mamy szyby Guardian-a pewnie się pomylili, jutro doślą nowe, albo ja jestem zbyt drobiazgowa chociaz chyba bym to podpięła pod wątek : POLAK POTRAFI chętnie wysucham opini fachowców. a no i KNS tez odwołuje się do profilu PERFECTLINE, a my mamy ALPHALINE w powołaniach na badania ROSENHEIMA sa okucia WINKHAUSA, my mamy na ROTO też się pewnie pomylili - na jutro badania będą, albo można uznać przez domniemanie na zasadzie podobieństwa i wystawić DWU, pewnie jutro wystawią Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Eraska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 10.08.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 standardowo bada sie szyby jedno lub dwukomorowe na szczelnosc - kazdy producent musi miec swoje badnia - jaki maja wspolczynnik U to nie ma znaczenia, tak samo czy sa to refleksyjne czy nie izolacyjne akustycznie - te cechy sa badane dodatkowoczy to jest Clima czy Guardian to niebyloby problemu i mozna by uznac ten ich certyfikat ale nazwy wskazuja na roznych producentow. perfectline i Alfaline to dwa rozne systemy okien [choc tak naprawde niczym sie nie roznia - tylka NAZWA czy roto czy winkhaus - nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 11.08.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 perfectline i Alfaline to dwa rozne systemy okien [choc tak naprawde niczym sie nie roznia - tylka NAZWA Ostatnio coraz częściej mnie zaskakujesz.... NEGATYWNIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.08.2014 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Tak,tak samo, jak Toyota Yaris i Avensis tez sie niczym nie rozni. Jedym i drugim można spokojnie dojechać do przeciętnego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 11.08.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 to wskaz mi roznice pomiedzy tymi dwoma systemami - laskawie wskaz a potem sie wypowiadaj negatywne oceny mam w nosie - szczegolnie twoje kazde okno czy to z drewna, aluminium, pvc [dowolnego systemu] ma spelniac identyczne parametry - i spelnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.08.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Czy okno, które ma 9cm grubości niczym się nie różni od okna o głębokości 7cm (co za tym idzie lepszymi parametrami Uf)? Czy fakt, że do 9cm da się włożyć lepszą szybę niż do tego cieńszego nie ma znaczenia? Czy wysokość ramy która jest w Alphaline większa i pozwala na głębsze ukrycie go w ociepleniu przy zachowaniu walorów estetycznych drewnopodobnej okleiny nie ma żadnego znaczenia? Wydaje mi się ze rozumiem Twój przekaz - oba te okna się mogą sprawdzić w przeciętnym domu, oba mogą mieć trzyszbowe pakiety (i praktycznie różnica między nimi nie sprawi że ktoś zbankrutuje z powodu wyższych rachunków na ogrzewanie). Ale dziś wielu klientów dostrzega niuanse i chce je mieć. Nie można ignorować tej potrzeby wyróżnienia się, choćbyśmy samemu tego nie potrzebowali. Z przymróżeniem oka patrzę na maniaków energooszczędności, ale nie zabraniam im szukać drogi do ideału i nie nakazuję poruszania się po drogach starym polonezem. Wrócę do aut - oba wymienione przeze mnie modele pozwalają dotrzeć do celu. 90% osób pod kątem czysto technicznym mogłoby spokojnie poruszać się tym mniejszym. Ale są sytuacje, gdzie większy rozmiar ma znaczenie (zabrać na wakacje całą rodzinę z dziećmi - tak jak w okno włożyć szybę i bvardzo ciepłą i antywłamaniową). Zrobisz to w Perfectline? Tak w ogóle przepraszam za OT bo za daleko odchodzimy od tematu DWU. Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 11.08.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 "9cm grubości niczym się nie różni od okna o głębokości 7cm " - finie - roznica w U to jakies 0,2 na korzysc tego szerszego, dla okna to bedzie jakies 0,05 moze [decyduje szyba] - te szerokie bardzo maja jedna wada o ktorej producenci zapominaja mowic - z uwagi na duza szerokosc i usztywnienie schowane praktycznie w srodku te okna z tych profili gna sie w sloncu jak guma - ale obled w poszerzaniu profili zamyka usta producentom - a szyby i tu i tu mozna wsadzic identyczne - decyduja powloki niskoemisyjne bo argon daje najwyzej 0,2 - zrobie na szybie z cienszymi ramkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 11.08.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) A mnie się wydaje, że posuwanie się do zbyt daleko idących uproszczeń i porównań zaprowadzi Panów na manowce. Czym innym spełnienie przez okno wymagań minimalnych, czym innym maksymalne poziomy właściwości możliwe do osiągnięcia. Ze względu na procesy produkcyjne, pięć okien wykonanych przez pięciu producentów z dokładnie takich samych komponentów, ale inaczej użytych powinno dać w badaniach inne wyniki. Ok, być może różnice będą niewielkie, ale będą, a zatem okna będą się różnić. Nie będą takie same pod względem właściwości użytkowych. Z pewnością będą się również różnić czasem w jakim poziom ten będzie zachowany w eksploatacji i możliwością przywrócenia tychże pierwotnych właściwości w drodze regulacji. Panów szybkie opinie nie budują zaufania do produktów. No i po co byłoby je badać jak one wszystkie jednakie? Nie bagatelizowałbym również owych dziesiątych części współczynnika Uw. Wszak jeśli jedno okno ma współczynnik 1,0 a drugie 0,8, to różnica 0,2 oznacza 20%. Mało to i niemało. Nasza rola, to pokazywać różnice i konsekwencje (dobre i złe) ich występowania. Rola klienta wybrać, co mu potrzebne. Reszta niech będzie milczeniem albo sporem w innym miejscu i czasie. Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 11.08.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Pchełek czyli jak damy na ściany 10 cm styropianu to będzie to to samo co 20 cm, gdyż tu różnice faktycznie sięgają 0,0... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 11.08.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Pchełek czyli jak damy na ściany 10 cm styropianu to będzie to to samo co 20 cm, gdyż tu różnice faktycznie sięgają 0,0... Wydaje mi się że chodziło zupełnie o coś innego Coraz szersze profile to coraz większy kłopot dla użytkownika i sprzedawcy Tak jak powiedział Pchełek, gnie sie to jak nie wiadomo co. Zauważ, jakże często okazuje się że w kolorze masz o jedną komorę mniej i ścianki inne by właśnie nie było esów floresów Kolejna sprawa - są producenci wycofujący się z profili 90 mm i szerszych - jak sadzisz - dlaczego ? Przecież to kasa, ogromna kasa Marketing działa na wysokich obrotach, wciska się ludziom że 5 komór to żle, że 6 to już za mało 70 mm to przeżytek takim samym przeżytkiem jest 82 więc tworzymy na siłe 90 i zapewne niedługo pojawi się 100 mm tylko co to da ? Nic, kompletnie nic bo przeszklenia są coraz większe i znaczenie profila powoli przestaje być tak istotne - chyba że okienka piwniczne to inna inszość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 12.08.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 kazda kolejna dodana komora poprawia U o jakies 0,1 max 0,2 w calym oknie to bedzie jakis 0,05 - do max 0,08 [decyduje szyba] nikt wazny zwaz tez jak cienkie scianki maja te bardzo szerokie profile 2,0 do 2,2 mm - dramat [gdzies ten surowiec trzeba zaoszczedzic] o usztywnieniach z blachy grubosci 0,5 mm nie wspomne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta13 22.01.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Witam W najblizszym czasie planuje zakup okien. Sprzedawca zachwala okna z KNS-u. Czy mogę coś więcej dowiedzieć się na temat zakupionuch okien Alphaline? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts