Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ksztatki wieńcowe jako szalunek tracony

Recommended Posts

Witam

Powoli z budową zbliżam do wieńca i chciałbym zastosować kształtki wieńcowe firmy Konbet.

Jednym z ich produktów jest kształtka wieńcowe termobet, która oprócz utworzenia szalunku traconego wieńca to w pewnym stopniu go jeszcze ociepla.

Kształtka wygląda ta:

termobet_2.jpg

a moje pytanie brzmi:

Czy ktoś z Was stosował już takie kształtki i mógłby przekazać swoje doświadczenia w tym zakresie.

Buduje samodzielnie stąd wybór padł na te kształtki, które choć trochę umilą mi pracę :p

Pozdrawiam Samobudujących

Przede wszystkim zweryfikuj, czy góra ściany trzyma jeden poziom, jeżeli różnica wysokości na przeciwległych narożnikach jest znaczna, może się okazać że montując kształtki nie zniwelujesz różnicy i mimo wszystko trzeba będzie robić wieniec tradycyjny.

Jak nie dysponujesz niwelatorem użyj szlaufwagi.

Kształtki betonowe naturalnie są łatwiejsze w montażu (tym bardziej, że nie trzeba do nich asysty), niż szalowanie całego wieńca stropowego, z uwzględnieniem wykonania poduszki betonowej, na której opierać się będą belki Teriva (podejrzewam, że taki właśnie strop masz w projekcie). Kształtka hybrydowa, jaką chcesz zastosować, musi mieć swoją cenę, zwykła kształtka betonowa, np. betarda o długości 25cm kosztuje ok. 5,5zł/szt. , czyli 22zł zapłacisz za 1,0mb. Policz czy warto jest szarpnąć się na planowany wydatek, po to żeby zniwelować mostek termiczny wieńca. Możliwe, że wolisz się napracować i zrobić szalunek tradycyjny, przez co zostanie ci parę groszy w kieszeni.

A jeżeli aż tak bardzo męczy cię wizja mostka termicznego (przy ociepleniu 15cm styropianu nie do końca uzasadniona), to może okaże się korzystniej dać zwykłe kształtki i po prostu grubszy styropian o 1 cm na całym domu, o ile masz ścianę z bloczków 25cm, to uda ci się upchnąć między kształtką betonową (szerokość 24cm), a właściwą izolacją termiczną jeszcze pasek styropianu grubości 1cm, tym bardziej, że styropian przyklejany na placki, nigdy nie przylega bezpośrednio do ściany, przez co masz trochę dodatkowego miejsca.

Naturalnie jak dasz grubszy styropian (nawet o 1 cm), na całym budynku, to zmieni się jego kubatura, a to temat rzeka, więc lepiej się nikomu wtedy nie przyznawać. mzprojekty.pl

dzięki za odpowiedź.

Pierwszą warstwę układałem na niwelatorze obrotowym więc poziomy mam raczej dobre.

Jedną tylko ścianę miałem za nisko o 5mm ale już sobie z tym poradziłem.

Niemniej jednak po zakończeniu wszystkich ścian jeszcze raz sprawdzę poziomy niwelatorem.

Dzwoniłem do Konbetu i miła Pani powiedziała mi, że koszt 1mb kształtki termobet to ok 20zł więc mnie więcej tyle samo co Betard.

Konkretną wycenę otrzymam po przesłaniu zapytania ofertowego.

Staram się budować dom bez mostków termicznych samo klejenie bloczków klejem duże ich eliminuje, dodatkowo zastosowałem nadproża systemowe z betonu komórkowego i przy wieńcu również chciałbym taką metodykę utrzymać poprzez zastosowanie kształtek termobet.

Druga sprawa jak policzyć: materiał, robociznę, ewentualne błędy przy szalowaniu wieńca tudzież mostek termiczny, to koszt kształtek wieńcowych nie jest taki straszny.

Buduję sam (dosłownie) i też na wiele spraw patrzę pod tym kątem aby zrobić i się nie narobić.

Jeżeli kształtki sprzedadzą ci w takiej cenie, to wygląda to na ciekawy pomysł, chyba że koszty transportu będą niebotyczne. Zrobienie jednoosobowo wieńca tradycyjnego moim zdaniem mija się z celem i to jeszcze realizując budowę systemem gospodarczy, czyli bez posiadania materiału na szalunki, ściągi itp.