Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o bramach zdalnie otwieranych

Recommended Posts

siema. jestem na etapie ogradzania działki, zastawiam się nad wyborem bramy wjazdowej. sąsiedzi mają bramy z pełną automatyką na pilota, trochę mnie taka kusi. trochę się obawiam czy to przypadkiem nie będzie się psuło. macie takie bramy i możecie coś o nich powiedzieć? jesteście zadowoleni z zakupu?

siema. jestem na etapie ogradzania działki, zastawiam się nad wyborem bramy wjazdowej. sąsiedzi mają bramy z pełną automatyką na pilota, trochę mnie taka kusi. trochę się obawiam czy to przypadkiem nie będzie się psuło. macie takie bramy i możecie coś o nich powiedzieć? jesteście zadowoleni z zakupu?

Takie bramy są ok i gdybym robił bramę wybrałbym właśnie taką, ale... Zastanów się najpierw czy w ogóle brama jest ci potrzebna. My Polacy chcemy wszystko grodzić, tak jakby to nas przed czymś miało uchronić. Doszedłem do wniosku, że cały przód zostawię u siebie nieogrodzony. Samochód i tak najczęściej stoi nie w garażu a przed nim. Przednią linię działki wyznaczę bukszpanem, posadzę kilka drzewek, wybrukuję podjazd i chodniczki do domu i po robocie. tanio, ładnie i przyjemnie. Jak na zachodzie panie :)

Takie bramy są ok i gdybym robił bramę wybrałbym właśnie taką, ale... Zastanów się najpierw czy w ogóle brama jest ci potrzebna. My Polacy chcemy wszystko grodzić, tak jakby to nas przed czymś miało uchronić. Doszedłem do wniosku, że cały przód zostawię u siebie nieogrodzony. Samochód i tak najczęściej stoi nie w garażu a przed nim. Przednią linię działki wyznaczę bukszpanem, posadzę kilka drzewek, wybrukuję podjazd i chodniczki do domu i po robocie. tanio, ładnie i przyjemnie. Jak na zachodzie panie :)

Tylko że w Polsce jest inna mentalność , nie ogrodzisz to będziesz miał nieproszonych gości . Ja dopóki nie ogrodziłam to codziennie ktoś zachodził nieznany, a to po "cygara" a to napić się wody i takie tam.

Taka brama z napędem to jest wygoda, aspekt bezpieczeństwa, zatrzymujesz się przy drodze, otwierasz bramę, wracasz do samochodu inni muszą cię omijać, nie wspomnę o zimie. A tak otwierasz sobie wcześniej, wjeżdżasz spokojnie

Ja też jestem na etapie szukania napędu mam już swój typ Faac 414 (brama dwuskrzydłowa) zasięgałam opinii znajomych i teraz już wiem że dobry napęd służy bezawaryjnie latami. Myślę ze warto zainwestować w napęd

Edytowane przez beatagl

Jeśli Ci sie chce w deszcz, śnieg, zawieruchę wychodzić z samochodu i szarpać się z bramą ...to nie zakładaj silnika :) Jednak docelową bramę zrobiłabym PO zakończeniu budowy - ciężki sprzęt, HDSy z materiałami , wywrotki ... u mnie (w mieście) nie było za dużo miejsca ma manewry, więc różnie bywało :)

Ja od kilku ładnych lat mam bramę przesuwną ze sterownikiem. Moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie, pół życia męczyłem się z otwieraniem bramy, a teraz pyk na pilot i gotowe :D Teraz nie wyobrażam sobie życia bez tego, serio to mega duże udogodnienie. Dużo zależy od sterownika, bo to w końcu on odpowiada za działanie całości. Jeśli kupisz coś renomowanej firmy to małe szanse że coś Ci zacznie się psuć, albo zamarzać w zimę. U mnie jest zamontowany napęd beninca bull 8M i nic się z nim nie dzieje, ładnie chodzi nawet przy sporych mrozach. a jakby co zawsze jest gwarancja, bo beninca kupuje u dystrybutora więc zawsze jest możliwość tej gwarancji gdyby coś się zaczęło dziać.

Mogę tylko potwierdzić słowa przedmówcy:yes: U mnie piaty rok niezawodnej pracy właśnie się rozpoczyna. Napęd to Faac 740, a brama przesuwna 4m. Ten sam pilot obsługuje również bramę garażową, więc od razu można wjechać do garażu. Zasięg pilota ze 150m spokojnie. Pozdrawiam

A ja zapytam z inne strony. Wiele razy powtarza się tu argument komfortu związanego szarpaniem sie z bramą w zime lub deszcz. W moim przypadku brama przesuwna odpada, nie ma miejsca na jej otwieranie z boku działki. W grę wchodzi jedynie uchylna. Czy śnieg zalegający na podjeździe nie blokuje takiej bramy. Komfort, komfortem ale żeby sobie posiedzieć w aucie przy jej otwieraniu chyba najpier i tak trzeba polatać z łopata?

A ja zapytam z inne strony. Wiele razy powtarza się tu argument komfortu związanego szarpaniem sie z bramą w zime lub deszcz. W moim przypadku brama przesuwna odpada, nie ma miejsca na jej otwieranie z boku działki. W grę wchodzi jedynie uchylna. Czy śnieg zalegający na podjeździe nie blokuje takiej bramy. Komfort, komfortem ale żeby sobie posiedzieć w aucie przy jej otwieraniu chyba najpier i tak trzeba polatać z łopata?

jak brama będzie podniesiona te parę cm i na dole ażurowa, nie ze sztachetek itp to nie powinno być problemu

aż takich opadów śniegu u nas nie ma

można kupić zdeka mocniejszy napęd i z lekkim śniegiem powinien sobie poradzić

• 1 month później...
pytający pochodzi bardziej z centralnej części kraju

mieszkając na takim terenie to brama przesuwna i po problemie

Jeśli tylko wielkość działki na to pozwala ( zakładając 4m długości bramy i 1m szerokości furtki potrzeba minimum 9m na zainstalowanie bramy przesuwnej) ja nie mam takiego komfortu i jest dwuskrzydłowa

Witam. Wg mnie bramy dwuskrzydłowe ładniej wyglądają, ale jeśli chodzi o wygodę użytkowania to przesuwne są lepsze...

A co do napędów do bram, to jedno jest pewne, lepiej zainwestować w pewne i sprawdzone marki... Chociaż wygodne są, ja się nie zdecyduję na napęd.

Jakoś nie czuję popędu, aby wszystko w moim otoczeniu było automatyczne itp itd.

Brama sama się otwiera, drzwi się same otwierają, światła się same zapalają, ogródek sam się podlewa, a jak nastąpi przerwa w dostawie prądu, to nie muszę kończyć, każdy wie o co chodzi...