Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o bramach zdalnie otwieranych

Recommended Posts

A kluczyk zawsze nosisz przy sobie... Dobrze, już skończ, bo ciągniesz jakąś niepotrzebną dyskusję, forumowicz się o coś innego pytał, domyślam się już skąd się te ponad 34 tysiące wpisów znalazło :p

No ja noszę przy sobie, bo mam go przypiętego do kluczy od domu... Gdzie tu problem? ;) Jeśli stać tylko na to po zakończeniu budowy to polecam montować automatyczną bramę, bo to duża wygoda i tyle. Nie rozumiem ludzi, którzy mają jakieś wątpliwości do tego... Po co szukać minusów gdzieś, gdzie ich nie ma?

Takie bramy są ok i gdybym robił bramę wybrałbym właśnie taką, ale... Zastanów się najpierw czy w ogóle brama jest ci potrzebna. My Polacy chcemy wszystko grodzić, tak jakby to nas przed czymś miało uchronić. Doszedłem do wniosku, że cały przód zostawię u siebie nieogrodzony. Samochód i tak najczęściej stoi nie w garażu a przed nim. Przednią linię działki wyznaczę bukszpanem, posadzę kilka drzewek, wybrukuję podjazd i chodniczki do domu i po robocie. tanio, ładnie i przyjemnie. Jak na zachodzie panie :)

wyjątkowo zgadzam się z przedmówcą :D

Właśnie kończę wykonywanie przodu dokładnie tak, jak wyżej jest napisane. Pierwotnie miał być żywopłot z bukszpanów + brama i furtka. właśnie wczoraj podjęliśmy decyzję, ze furtki i bramy nie będzie. Podjazd docelowo będzie wyłożony łupkiem granitowym.

O tyle mieliśmy fajnie, że bukszpany, które wyznaczają przednią linię działki są już kilkuletnie (odpowiednio wcześniej szczepione i rozsadzane, dzięki temu mają już ponad pół metra wysokości. Także za free, nie licząc pracy, mamy "ogrodzenie" :) Zresztą, w wolnej chwili trzasnę fotkę i wrzucę.

A kluczyk zawsze nosisz przy sobie... Dobrze, już skończ, bo ciągniesz jakąś niepotrzebną dyskusję, forumowicz się o coś innego pytał, domyślam się już skąd się te ponad 34 tysiące wpisów znalazło :p

Kluczyk mam przy pilocie od bramy - co w tym zadziwiającego ? Najwięcej mają do powiedzenia ci, którzy takiej bramy nie używają. Ci wiedzą najlepiej jak często się psuje, jak często wyłączają prąd i jak ciężki jest kluczyk od silnika. Są specjalistami.

A 34k wzięło sie od 2005 roku - wiem, nie każdy jest na tyle bystry. I najlepiej będzie jak Ty skończysz , bo jak widzę jesteś wybitnym teoretykiem tematu :)

P.s. zazdroszczę ludziom, którzy nie muszą się odgradzać. Niestety w dużym mieście to proszenie sie o kłopoty. Przetestowałam i postawiłam ogrodzenie.

Niestety, złodzieje, poszukiwacze złomu, Rumunki "szukające kartonów", miejscowe pijaczki myjące się pod kranem ogrodowym, różnej maści nawracacze wiary, nurki śmietnikowe rozcinające worki w poszukiwaniu puszek - pomimo, że odkładałam dla nich osobno w torbie przy śmietniku od strony ulicy - tudzież mamusie z dziećmi (dzieci rwące kwiaty w moim ogródku, "bo to takie wzruszające"). Nie miałam ochoty prowadzić jałowych dyskusji z ludźmi traktującymi mój ogród jak swój (szczególnie leżąc na leżaku z bikini). Nie dało się. Bukszpany też miałam, fajnie odchowane, ale przed Wielkanocą wszystkie wyszły z działki i pewnie świetnie się sprzedały pod kościołem.

Fajnie, że wchodzą nowe technologie :) Widziałam gdzieś wersję video-domofomu, ktory można obsłużyć appką z telefonu. Jesteś w pracy i widzisz kto do Ciebie dzwoni. I np. jesli to kurier z przesyłką - po prostu go wpuszczasz, żeby został paczkę na terenie. Bajeczka :)

• 2 weeks później...
posiadam od 7 lat bramę dwuskrzydłową i jedyną wadą automatyki jest to, że w razie awarii prądu brama nie działa i nalezy ją wtedy odblokować i otworzyć ręcznie

Ja wiem, czy to znowu taka wada...? Często masz awarie prądu? Bo tam, gdzie mieszkam awaria zdarza się raz na kilka lat... Nie pamiętam, kiedy ostatnio miałem awarię prądu. Więc to jest jeden przypadek na 1000 wjazdów? Chyba można to podciągnąć pod tzw. margines błędu ;)

A 34k wzięło sie od 2005 roku - wiem, nie każdy jest na tyle bystry. I najlepiej będzie jak Ty skończysz , bo jak widzę jesteś wybitnym teoretykiem tematu :)

P.s. zazdroszczę ludziom, którzy nie muszą się odgradzać. Niestety w dużym mieście to proszenie sie o kłopoty. Przetestowałam i postawiłam ogrodzenie.

Nie teoretykiem tylko praktykiem tematu... Ogrodzenia, bramy, furtki, balustrady, wiaty, garaże, drzwi metalowe, tym się zajmuję... Czasami wejdę, coś napiszę, wyrażę swoje zdanie albo doradzę... Nic więcej. 34 tysięcy wpisów, nie wiem czy ma to związek z jakąkolwiek bystrością, dla mnie to masa czasu spędzona na forum...

Automaty do bram skrzydłowych można wyposażyć w akumulatory które w czasie prądu dają zasilanie.

Nie popadajmy w skrajność, żeby montować akumulatory, ile razy brakuje tego prądu w roku i jeszcze właśnie w tedy gdy musimy otworzyć lub zamknąć bramę ?

Ja właśnie jestem "świeżym" posiadaczem takiego napędu do bramy dwuskrzydłowej i nigdy ale to nigdy przed decyzją zakupu nie pomyślałam że nie otworzę bramy bo prądu nie będzie, to jakaś paranoja żeby tak myśleć, A jeśli już się zdarzy to jest ten wspomniany kluczyk, który można wozić w schowku auta

Niestety to taki kraj w którym brak szacunku dla własności prywatnej. Jak nie masz płotu i bramy to albo ktoś łazi po obejściu, albo spora część kierowców uznaje że to fajne miejsce do zawracania a nawet parkowania. Jeżeli obok masz budowy to na 100% wcześniej czy później dostawa zawraca na Twoim podjeździe. Tabliczka "teren prywatny" nie działa - albo nie umieją czytać albo mają to w nosie

Jeśli tylko wielkość działki na to pozwala ( zakładając 4m długości bramy i 1m szerokości furtki potrzeba minimum 9m na zainstalowanie bramy przesuwnej) ja nie mam takiego komfortu i jest dwuskrzydłowa

Ja tez nad tym rozmyślam, ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie, aby brama przesuwna po otwarciu zachodziła za furtkę? Oczywiście wtedy nie można otworzyć furtki, ale za to można wejść przez otwarta bramę :-)

Tak mi się wydaje, że jedno z drugim jakoś specjalnie nie koliduje?