andrre 07.08.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Dach zadeskowany, pokryty papą i na to blacha trapezowa. Krokwy mają 12 cm więc planuję dać 2 cm szczelinę wentylacyjną i potem 10 cm wełny między krokwiami i na to 5 cm w poprzek. Czy to wystarczające połączenie? Lepszy będzie w układaniu Schwenk 0,39 czy URSA 0,40 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 07.08.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Dzień dobry, proponowałbym Panu zwiększenie grubości drugiej warstwy układanej pod krokwiami. Mogę zarekomendować wełnę Isover Super-Mata o współczynniku przewodzenia ciepła λD = 0,033 W/mK, przy której optymalna łączna grubość warstw wyniosłaby 25 cm. Między krokwiami 10 cm oraz pod krokwiami 15 cm. http://www.isover.pl/Nasza-oferta/Super-MataMoim zdaniem przy parametrach wełny, które Pan podaje grubość 22 cm, to może być za mało. Pozdrawiam serdecznie,Paweł Stefański____________________Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 07.08.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Malutko. Ja mam 25 cm supermaty i wydaje mi sie że mniej nie powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrre 07.08.2014 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 myślałem, że przy deskowaniu może być dana cieńsza warstwa. Nawet gdy robiłem porządki na poddaszu to gdy na zewnątrz było 30 st i słońce, to pod dachem nie było jak w parniku. Bez deskowania i papy a pod samą blachą pewnie nie dało by rady wysiedzieć minuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 08.08.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Tak jak już zostało wspomniane minimalne ocieplenie to 25 cm w układzie dwu warstwowym. Układ 10 cm i 15 zdaję się być najbardziej optymalnym. Musi się Pan zastanowić czy akceptuje Pan fakt, że kosztem zmniejszenia powierzchni użytkowej poddasza uzyska Pan lepszą efektywność energetyczną swojego budynku, a co za tym idzie w perspektywie lat oszczędności związane z ogrzewaniem. Dom oraz wszelkie prace renowacyjne robimy z myślą na lata. http://www.rockwool.pl/welna-mineralna/efektywnosc-energetyczna/efektywnosc-energetyczna-regulacje-prawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts