Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwnica pod tarasem

zlu

Recommended Posts

lepiej tego nie robic jesli musialbys odkopac fundamenty domu poniezej law. To znaczy ze pod budynkiem nie ma piwnicy a mialaby ona powstac jedynie pod tarasem? POza tym moga wystapic problemy w nierownym osiadaniu budynku i "dostawionego" tarasu. nie jestem wyrocznia w tym zakresie. najlepiej poradz sie kogos kto moze to zobaczyc.

• 3 months później...

Z powodu braku piwnicy pod domem mamy zamiar zrobić piwnice pod tarasem. Człowiek , który ma ją nam zrobić twierdzi, że i tak będzie przemarzała. Piwnica ma mieć powierzchnię około 15 metrów kw. Głebokość około 2,20 metra. Budynek jest posadowiony ponad poziomem gruntu około 1 metr. Więc piwnica będzie z jednej strony przylegać do fundamentów, z dwóch stron będzie zagłebioba w gruncie do poziomu płyty tarasu. Z przodu będzie wejscie, Po bokach wejścia ściany tez będą zakryte warstwą gruntu, tak że tworzyć będa mała skarpę. Dodam, że grunt jest piaszczysty. NA płycie tarasowej nie ma byc terakoty, tylko bruk klinkierowy. W związku z tym chciałem zapytać:

- jak powinna byc ocieplona taka piwnica aby wyeliminowac możliwosć przemarzania ?;

- czy podłoga powina mieć izolację cieplną, czy lepiej nie - bo od gruntu z pewnością nie bedzie mrozić ?

- czy jak chcemy przechowywac warzywa (ziemniaki itp) dobrze jest zostawić przynajmniej małą część podłogi bez jakiejkolwiek posadzki ? (podłoga gruntowa ma podobno zapewniać odpowiedni mikroklimat przynajmniej w typowych piwniczkach ziemnych)

- jakie ocieplenie i jakiej grupości dać na ściany i strop aby uchronić piwnicę od przemarzania ?

- jak wentylować taką piwnicę, czy wystarczy jakaś rura PCV wyprowadzona ponad poziom gruntu ?

- w jaki sposób prawidłowo położyć pokrycie tarasu z bruku klinkierowego tak żeby nie zalewało piwnicy znajdującej sie pod nim , czy na wartstwie piasku, czy inaczej ?

Troch długie to wyszło :o ale może ktoś ma już doświadczenia z taką piwnicą i pomoże. Dziękuję za podpowiedzi.

mam podobne cudo u siebie. Nie doradzę odnośnie przemarzania, bo mnie na ścianach i suficie zimą szron jest. Nie mam jeszcze obsypanej porządnie tej piwniczki (na wiosnę w planach mam równanie gruntu)

Teraz będę robił wylewkę ze spadkiem i odwodnienie. Zainteresowało mnie właśnie zastąpienie wylewki brukiem - gdybyś znalazł jakieś materiały na ten temat to bardzo proszę o link.

Ja tez mam taka piwniczke:wszystkie sciany od zewnatrz i podloga po 8 cm styroduru. Strop (od gory, pod wylewka) tez styropian, do tego wszelkie izolacje pionowe i poziome (dysperbity, folia kubelkowa). 1 otwor wentylacyjny (wywietrznik zakrecany). Do tego zwyczajne okno z mikrowentylacja - stale leciutko rozszczelnione. Temperatura zima ok +2 do +4 , latem ok.+16 do +18 - bo okno i wywietrznik trzymam wtedy otwarte

• 8 months później...

Mam małe pytanko, mam działkę ze spadkiem zaczynam budowę domku ( jak dostanę już pozwolenie), przy domie jest przewidziany taras 4 x 6 ale od tamtej strony jest spadek i wychodzi fajna piwnica pod tym atarasem, tylko czy taką piwnicę trzeba by uwzględnić w projekcie domku czy wystarczy że załatwie to jako zgłoszenie budowy obiektu gospodarczego, podobno mogę tak postąpić z obiektem do 35 m2 czyli z piwnicą się mieszczę !

Sławek

• 2 years później...

Mam prośbę do wszystkich obeznanych w temacie piwnic i piwniczek.

Mieszkamy od niedawna w naszym nowym domku.

Teren wokół jeszcze nie zagospodarowany.

Będziemy niedługo robić taras. I właśnie....

Chciałabym pod tym tarasem mieć małą piwniczkę (10-20 m2). Mąż jednak bardzo sceptycznie jest nastawiony do tego pomysłu. Mówi, że drogo i że wysoki poziom wód. No rzeczywiście wysoki, ale ... przydałaby się piwniczka.

Czy macie jakieś doświadczenia w tym względzie. Coś możecie poradzić. robić czy nie. jaki może być orientacyjny koszt ??

Czekam na wasze podpowiedzi i pozdrawiam

Agnieszka

Są i tacy, którzy za długo nie pozwolą marzyć.

Od razu sprowadzą na ziemię.

Dzięki, Brzoza.

nie ma sprawy :wink:

obserwuje czasem sąsiadke, która ma własnie taka piwniczka pod tarasem...

wpierw pompuje wode pompą, potem wiadrami a na koniec jakims garnkiem wybiera ...