marcus_mac 01.06.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Buduje domek szeregowy. W projekcie jest miedzy sąsiadami taki układ: płyta GK + 5 cm wełna + ściana 19 cm cegła ceramiczna + 5 cm wełna + płyta GK (jest to wspólna ściana). Wspólnie z sąsiadami zmieniliśmy już te 19 cm cegły ceramicznej na 25 cm. I teraz pytanie co lepiej zrobić 5 cm wełny mineralnej czy 5 cm styropianu? Co lepiej wygłuszy? Od strony cieplnej raczej nie mam co się martwić, jest w środku ciagu 15 domków. Kierownik budowy proponuje styropian, a ja nie bardzo mogę się zdecydować. Zaznaczam jest to wewnątrz lokalu, dwie ściany boczne domku. marcus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 01.06.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Wełna mineralna ma leprze własnosci głuszące od styropianu.Najlepiej daj miękką na ruszcie drewnianym przykrytym płytą gk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrus 04.06.2004 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Dodatkowo, wełna jest materiałem całkowicie nie palnym. W razie pożau domu sąsiada, będziesz mieć więcej czasu na ratowanie dobytku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 04.06.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 oczywiscie ze welna, ma lepsze wlasciwosci wygluszajace, jak mowili przedmowcy, nie palna, i co bardzo wazne nie jedza jej myszy i inne szkodniki, chociaz troszke jest bardziej kosztowan i ocieplanie nia wymaga nieco doswiadczenie ze wzgledu na koniecznosc zastosowanie foli paroprzepuszczalnej i paroizolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario2 04.06.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 welna ma duze wlasciwosci wygluszeniowe, styropian nie posiada ich praktycznie wcale, ponadto jezeli zaistnialaby mozliwosc wtargniecia gryzoni to zagniezdza sie w styropianie i beda wydawac nieznosne odglosy (chrupanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario2 04.06.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 za 1mkw welny isover gr 5 cm zaplacilem 5,80 zl na 1mkw styropianu trzeba wydac ok 8,5 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 04.06.2004 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 mario2 i po powtzrzasz co ja juz napisalem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts