Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór tynków w mieszkaniu, materiały do suchego tynku

Recommended Posts

Jestem w trakcie remontu mieszkania w bloku z lat 70. Obecnie jestem na etapie walki z tynkami.

Stare tynki są pociągnięte gładzią gipsową, ale nie są proste. Ze ścian zbiłem te partie tynku, które były niezwiązane z podłożem. W zależności od ściany ubytki stanowią od 10 do 50 procent. Zastanawiam się co robić dalej?

Moje pomysły

1) wypełnienie ubytków tynkiem gipsowym, pomalowanie

2) zbicie całego tynku i zrobienie suchego tynku (klejenie na placki kleju gipsowego)

3) zbicie całego tynku i zatynkowanie całego mieszkania tynkiem gipsowym

Skłaniam się do pomysłu 2, ponieważ ostatecznie uzyskam gładkie i równe ściany, wykonanie powinno być w miarę szybkie, a większość prac mogę zrobić samodzielnie (niskie koszty). Zamierzam tą operację przeprowadzić na ścianach zewnętrznych, ścianach działowych wewnątrz mieszkania i ścianach nośnych oddzielających moje mieszkanie od sąsiadów. Chciałem zapytać się o

1) jaki wpływ na odgłosy od sąsiadów będzie miało zastąpienie tynku cementowego na płyty gk klejone do podłoża

2) jakie materiały (rodzaj, producent) wybrać na such tynk. Czytałem np że zamiast kleju gipsowego niektórzy stosują kleje do styropianu.

Pozdrawiam