Balto 07.08.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 http://muratordom.pl/dzial-dedykowany/roben-elewacje/wykwity-na-klinkierze-jak-zapobiegac-nalotowi-na-elewacji-z-cegiel-klinkierowych,849_10526.html - link do artykułu, poniżej mój komentarz...1. Wykwity to wysolenia czyli - alkalia w zaprawie, cegle: tu klinkierze, 2. Wysolenia powinny wychodzić li tylko na fudze nigdy na cegle!3. Wysolenia to skutek użytego "szmelc cementu".Po kolei.1. Wysolenia to wina, alkaliów, soli rozpuszczonych w zaprawie / cegle które pod wpływem wilgoci migrują i wychodzą (w teorii) na zaprawie (fudze). Im lepszy gatunkowo cement użyty do wymurowania klinkieru tym mniejsza szansa na to że wyjdą wysolenia. Im porządniejsza cegła - tym efekt podobniejszy. Niestety obecnej cegle (kudy i jak daleko) do tego co robiono jeszcze przed drugą światową, cementowi - podobnie. Niestety gotowe zaprawy zwykle są robione na bazie cementu popiołowego w ilości w granicach od ok 17 do 20 %.2. Wysoolenia powinny wychodzić fugą gdyż ta w żadnym wypadku nie może być:- mniej nasiąkliwa niż cegła (norma polska dla klienkiru mówi o nasiąkliwości 6%, niemiecka np. o 8%, o składzie już chyba mniej). Jeśli fuga / zaprawa będzie zbyt twarda - mniej nasiąkliwa to wilgoć z muru idąca na zewnątrz wyjdzie cegłą a nie zaprawą / fugą bo tak jej będzie łatwiej. Fuga powinna być mniej więcej tak samo mocna jak cegła, nie może być dużo słabsza, ani dużo / drastycznie mocniejsza... Dawne zaprawy były stosunkowo słabe np tynki uchodziły za mocne jeśli miały ok 1,5 MPa, cegła miała w najlepszym razie do 10 MPa, chyba że taka na naprawdę drogie budynki w XIX w to większą.... 3. Zaprawy powinny być porowate czyli syf jaki wychodzi ze środka powiniem się mieć gdzie zatrzymać a nie pokazywać nam swe uroki. Co to oznacza? Zaprawy nie mogą być szczelne i powinna przez nie swobodnie przechodzić wilgoć. Trass jaki dodawany jest przez wielkich - jego ilość w zasadzie nie ma żadnego znaczenia w tych rozważaniach4. Głęboka fuga lub inna - to sposób murowania. Wiedząc, że zaprawa dawana np. wyprodukowana przez szponsora jest zbyt mocna / nieprzepuszczalna etc, to można próbować to obejść metodą tzw. głębokiej fugi czyli do wymurowania dać ją, a na fugę właściwą (np jej wersji dokąd, wklęsła wypukła i diabli wiedzą jaka) jest trochę, już znacznie słabszą, znacznie bardziej "przepuszczalną" i tp. Oznaczać to będzie, że jakkolwiek w cegłę wejdzie wilgoć w środku, to "czując" łatwiejszą drogę już na sam koniec wilgoć będzie zmierzała to tej fugi/wypełnienia ostatecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.08.2014 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 http://muratordom.pl/dzial-dedykowany/roben-elewacje/wykwity-na-klinkierze-jak-zapobiegac-nalotowi-na-elewacji-z-cegiel-klinkierowych,849_10526.html - znów artykuł na froncie a komentarz zepchnięty w niebyt... a Roben jakoś nie chce dyskutować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.08.2014 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Taak, tylko kiepska fuga, dokładniej z kiepskiego materiału - ukłony w stronę gotowców - sprawi, że zanim się zaimpregnuje wykwity swoje już zdążą pokazać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 04.09.2014 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Podciągnięcie komentarza - redakcja podbija artykuł. Ciekawe tylko, że nikt z autorów nie wypowiedział się na temat tego co tu napisałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 23.09.2014 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Uparta ze mnie istota - ciekawe jeszcze jak długo będzie trwała ta zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 01.10.2014 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Wyścig trwa - artykuł w górę opinia też.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 07.10.2014 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Zdanie inne niż murator - tylko daleko. Ale miło ludzie czytają... Sponsor zasponsorował a ja piłeczkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.10.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 o tak jeeest nie odpowiedza Ci... nie wiedza co Kocham takie tematy... chyba dodam do subskrypcji Rozwalic temat od zaplecza to jest piekne... i kto inny za to placi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 23.10.2014 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Zabawa trwa dalej... ciekawe ile kosztował artykuł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 04.11.2014 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Kochana redakcji: jetem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.11.2014 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Redakcja podbija, Roben milczy, a widocznym trzeba być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 17.11.2014 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Uparty muł ze mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 24.11.2014 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Znow obok siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 04.01.2015 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Redakcjo (jak zawsze Szanowna) z braku innych możliwości podbijam tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 06.01.2015 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Autorze artykułu zapraszam do dyskusji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 11.01.2015 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Też jestem codziennie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 11.01.2015 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Balto link do artykułu "nie teges":D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.01.2015 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Tym lepiej dla mnie bo mój "teges".... czyli chwilowo jestem górą... a sponsor płaci za nie wiadomo co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 15.01.2015 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Parafrazując: Ja lubię komentować artykuły sponsorowane, a te nie lubią być komentowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 22.01.2015 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Aqq-jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts