Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej mocy kocioł na ekogroszek?

leno86

Recommended Posts

U mnie tyle wychodzi (2zł - około 3kg) teraz dla tylu osób na CWU :)

Jedno co to ja jestem doświadczany tym co kupię a ty masz możliwość wyboru czyli ja wsypuję nie wiadomo co a ty wiesz co sypiesz a inaczej jeszcze pisząc ty w tym siedzisz od lat a ja dopiero od 2011 roku :)

Jak Ty to robisz że tyle spalasz na samo CWU?

U mnie żebym nie wiem jak kombinował to koło 4kg cały czas się kręcę.

Ale u mnie 3 dorosłe osoby + dwójka dzieciaków są w domu cały czas i dwie pralki podłączone do ciepłej wody. Może to tu jest pies pogrzebany.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O to chodzi że nic nie robię, nie dotykam i nie przestawiałem od bardzo dawna. Tylko sypie i wybieram .

Masz jeszcze te solary?Czy je zlikwidowałeś? [mały szczegół ,który umknął :D ]

3kg na 10 osób,czyli na 5 osób 1,5kg? hmm czyli jak by nikt nie korzystał z CWU to piec zacznie produkować eko?

Edytowane przez wuwok

Gość TwojPan
Masz jeszcze te solary?Czy je zlikwidowałeś? [mały szczegół ,który umknął :D ]

3kg na 10 osób,czyli na 5 osób 1,5kg? hmm czyli jak by nikt nie korzystał z CWU to piec zacznie produkować eko?

Solary,ot taki drobny szczegół.

To nierealne wyniki.Chyba,że te 10 osób bierze prysznic raz w tygodniu.Wtedy zgoda.Na samo podtrzymanie takiego kotła,potrzeba ok 1,5-1,7kg/doba.

Strucel,spala więcej opału w grzaniu CWU -nawet będąc w podtrzymaniu całymi godzinami +strefy grzania ,a niżeli SPP pracując bez stref i bez takich przerw w grzaniu (test SUSPENSERA)-gdzie palnik smrodzi najbardziej (pomiary VERB).

Solary,ot taki drobny szczegół.

To nierealne wyniki.Chyba,że te 10 osób bierze prysznic raz w tygodniu.Wtedy zgoda.Na samo podtrzymanie takiego kotła,potrzeba ok 1,5-1,7kg/doba.

Strucel,spala więcej opału w grzaniu CWU -nawet będąc w podtrzymaniu całymi godzinami +strefy grzania ,a niżeli SPP pracując bez stref i bez takich przerw w grzaniu (test SUSPENSERA)-gdzie palnik smrodzi najbardziej (pomiary VERB).

Wykorzystaj to a zmienisz zdanie.

Gość TwojPan
Wykorzystaj to a zmienisz zdanie.

Są trzy osoby na forum,którym nie uwierzę już nigdy.

Karoka zajmuje miejsce nr 1,bez urazy ,ale Ty jesteś numerem dwa.

Obaj,moim skromnym zdaniem jesteście ecoal fanatic fans.

Witam

Stoję właśnie przed wyborem kotła na ekogroszek. Dużo czytałem ostatnio na ten temat, ale im więcej tym chyba gorzej. Jedni twierdzą żeby zakupić taki z zapasem mocy, drudzy znów żeby nie przewymiarować kotła.

Może trochę na temat budynku. Dom nowo budowany z pustaka ceramicznego megamax 25 cm ocieeplony 15 cm styropianu, podłoga na gruncie 12cm styro, poddasze 25cm wełna mineralna, okna 6 komorowe 3 szybowe.

Powierzchnia użytkowa to około 140 m2 z czego około 100 m2 to podłogówka reszta grzejniki. Do tego dochodzi jeszcze kotłownia niecałe 7m2 oraz dość spory garaż 41 m2, gdzie będzie nieduży grzejnik tak żeby w największe mrozy utrzymać dodatnią temperaturę. Nad garażem, kotłownią oraz łazienką znajduje się strych 57m2, gdzie będą 2 grzejniki. Pomieszczenie na razie nie będzie użytkowe, ale w przyszłości pewnie takim się stanie. Kocioł będzie dodatkowo podgrzewał 200 litrowy zasobnik na CWU. Hydraulik zaleca mi, zastosować kocioł o mocy 25kW. Mnie osobiście wydaje się ta moc zbyt duża. Temperatura jaką będziemy chcieli utrzymać w domu to 21-22 stopnie C. Bardzo proszę o opinie i porady jakiej mocy kocioł wybrać. Bardzo mile widziane będą również propozycje konkretnych modeli pieców.

jak już zauważyłeś ortodoksi od pompek i kotłowni w salonach wrzeszczą i nic nie wnoszą(jak zwykle poza obelgami)

.

U Ciebie instalacja popełniona i są w niej kaloryfery więc wybór masz ograniczony, jeśli pompa to HT(ale będzie dużo drożej w zakupie) lub normalna ale z nastawieniem na niższą sprawność i wyższe rachunki, możesz też zamiast zwykłych kaloryferów zainwestować w klimakonwektory.

jeśli ma to być ekogroch to Skam-premium 12KW lub coś o podobnej mocy z palnikiem wielopaliwowym(takim który spali ekogroszek, miał węglowy oraz mieszanki np z pelletem, trocinami czy pestkami- podaję ponieważ są ludzie mający dostęp do różnych paliw i stosując odpowiedni palnik będą je mogli wykorzystać)

zakładając dołączenie strychu nad garażem w przyszłości taki kocioł i tak wystarczy by to ogrzać gdyż jest w stanie pracować powyżej mocy nominalnej jak zajdzie potrzeba.

nie wiem jak masz rozwiązany temat garażu i stryszku nad nim- czy jest odizolowany termicznie od reszty domu czy nie. tu może być problem ze stratami ciepła i chłodniejszymi przylegającymi do nich pomieszczeniami.

No to wal śmiało, w czym Cię oszukałem, niech wszyscy usłyszą.

To że mi czy komuś innemu odpowiada to co ma a Ty chwilowo masz innego Boga, zobaczymy jak długo, to znaczy że Cię w czymś oszukałem ?

Ja może jestem ecoal fanatic fans, Ty też byłeś i to bardzo nie dawno, pamiętasz co pisałeś ?

Teraz chwilowo jesteś SPP fanatic fans co nie znaczy że ja Cię w czymś oszukałem a teraz możesz sobie pisać wszystko bo inny nie mogą tego zweryfikować.

Chcesz konkretne kotły, to masz (w kolejności alfabetycznej): Ogniwo Eko Plus, RBR Ekouniwersal, Skam-P Premium. Jeśli szukasz kotła, który ma po prostu działać, to te modele dają chyba największe szanse, bo posiadają najlepsze na rynku sterowniki z rodzaju tych adaptacyjnych, które radzą sobie same i nie wymagają stawania się ekspertem od palenia wunglem, oraz palniki II zdolne przetrawić lepszy ekogroszek, gorszy ekogroszek jak i miały.

Myślę że raczej o taką odpowiedzieć chodziło pytającemu niż wszystkie wywody "najświatlejszych ze światłych", czyli pompiarzy :)

Gość TwojPan

To że mi czy komuś innemu odpowiada to co ma a Ty chwilowo masz innego Boga, zobaczymy jak długo, to znaczy że Cię w czymś oszukałem ?

Ja może jestem ecoal fanatic fans.

Jak dla mnie jest tak.

Pokazałem i pokazuję ,że SPP jest "oszczędniejszy".Nawet po testach,SUSPENSER napisał,że tak jest.Ale pomińmy SUSPENSERA.

Jak napisałem,że przy niewielkim rozbiorze wody,można zejść do 2-2,2kg,najpierw były głupie teksty,a potem panowie od ecoala stwierdzili,że to żaden wynik.Jak teraz pokazałbym ,że zejdę poniżej dwóch (przyp.przy niewielkim rozbiorze ciepłej wody)-to znów napiszecie,że to nic niezwykłego.

Nie chce mi się szukać,ale dobrze pamiętam jakie spalanie na samo CWU miał zbigmaz w ubiegłym roku.A rodzina mu się powiększyła chyba nieco?:)

Sorrki za OT.

Pozdrawiam.

Czy ja gdzieś stwierdziłem że takie spalanie jest nierealne ?

Również spalam podobnie to dlaczego ma być to coś wyjątkowego i niewiarygodnego ?

Jeśli się ma trochę pojęcia a Ty masz, to nie wiem o co Ci w sumie chodzi.

Widzisz "najświatlejsi ze światłych" twierdzą że tyle kocioł potrafi zmarnować paliwa żeby utrzymać się tylko przy życiu, inni potrafią taką ilością paliwa utrzymać go przy życiu non-stop i nagrzać jeszcze CWU dla całej rodziny.

Czyli muszę zapracować aby stać się tym pierwszym a dla ścisłości to wszyscy użytkownicy kotłów RBR są u ciebie nr 2 a kiedyś było inaczej i inny kocioł :p

Jakie masz do mnie uprzedzenia? W czym oszukuję? W tym że piszę co mam i jak mi to chodzi? U mnie się sprawdza a u ciebie nie. Złe wybory dokonujesz i dlatego jesteś cięty na tych co mają bez problemów. Poczekajmy jeszcze trochę a i na to czym teraz sterujesz też się obrazisz, jestem cierpliwy i już wcześniej o tym pisałem :)

Ja nie piszę źle o tym czego nie mam, czego nie używałem. Przyjdzie czas że twój sterownik też kupię i też będę mógł o nim pisać co on potrafi tak jak o tym co mam teraz. Jak dogram swoją instalację to to zrealizuję, bądź pewny :)

Taki twój urok :)

Jak dla mnie jest tak.

Pokazałem i pokazuję ,że SPP jest "oszczędniejszy".Nawet po testach,SUSPENSER napisał,że tak jest.Ale pomińmy SUSPENSERA.

Jak napisałem,że przy niewielkim rozbiorze wody,można zejść do 2-2,2kg,najpierw były głupie teksty,a potem panowie od ecoala stwierdzili,że to żaden wynik.Jak teraz pokazałbym ,że zejdę poniżej dwóch (przyp.przy niewielkim rozbiorze ciepłej wody)-to znów napiszecie,że to nic niezwykłego.

Nie chce mi się szukać,ale dobrze pamiętam jakie spalanie na samo CWU miał zbigmaz w ubiegłym roku.A rodzina mu się powiększyła chyba nieco?:)

Sorrki za OT.

Pozdrawiam.

Tak, powiększyła się od końca maja :)

Teraz mam już 4 wnuków :p

Myślę że raczej o taką odpowiedzieć chodziło pytającemu niż wszystkie wywody "najświatlejszych ze światłych", czyli pompiarzy :)

Na pewno nie chodzilo mu o Twoje "obiektywne" spamowanie na rzecz wegla. Bedzie mocno zalowal, jesli zrobi sobie z chalupy "Titanica". Jakos tak dziwnie sie sklada, ze z kim bym nie rozmawial kto ma kociol na wegiel dluzej niz 3 sezony jest "lekko" zalamany. Ciekawe dlaczego? ;)

Czy mi sie wydaje, czy ty jestes handlarzem "czarnego zlota" ktory dodatkowo kladzie nacisk na przedrostek "eko" i udowadnia, jakie to wspaniale paliwo? Co sie stalo z Twoim avatarem (i platnym profilem), bo chyba Cie dobrze kojarze po nicku? :D

Gość TwojPan
Czy ja gdzieś stwierdziłem że takie spalanie jest nierealne ?

Również spalam podobnie to dlaczego ma być to coś wyjątkowego i niewiarygodnego ?

Jeśli się ma trochę pojęcia a Ty masz, to nie wiem o co Ci w sumie chodzi.

Podobnie ,nie oznacza tyle samo.Właśnie o takie drobne różnice w waszych postach chodzi.

inni potrafią taką ilością paliwa utrzymać go przy życiu non-stop i nagrzać jeszcze CWU dla całej rodziny.

Niech ci "inni" podają dokładne informacje przy cyfrach spalania,te dotyczące buforów i innego szmelcu w instalacji.

Wtedy,takie info jest 100% kompletne.

Tak jak piszesz, jest produkcja eko. Jak słoneczko to w zasobniku rośnie i nie jestem w stanie ci tego wytłumaczyć dlaczego

Powiem tak,staram się nie odzywać lecz gdy podaje się spalanie na CWu i pomija się solary uważam to co najmniej za naginanie prawdy. [nie chce tego bardziej dosłownie nazwać]