Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej mocy kocioł na ekogroszek?

leno86

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i 1000l bufor :)

Takie informacje sa kompletne i prawdziwe jak spalanie kolegi Wiesława,swego czasu w statystykach ecoala.

Czy gdziekolwiek ukrywałem co mam? Czy nie pisałem że mam bufor? Czy nie jest on wpisany w moją instalację? Czy on nie ma większych strat jak taki 300 L? W czym znowu szukasz problemu? Jak zazdrościsz to zakładaj a poznasz plusy takiej instalacji.

Gość TwojPan
Czy gdziekolwiek ukrywałem co mam? Czy nie pisałem że mam bufor? Czy nie jest on wpisany w moją instalację? Czy on nie ma większych strat jak taki 300 L? W czym znowu szukasz problemu? Jak zazdrościsz to zakładaj a poznasz plusy takiej instalacji.

Nikt nowy,kto czyta twoje posty ,tego nie wie.

kobra ma rację,nie czas i miejsce.Drażnią mnie te Twoje niedomówienia,widać tak się tu zadomowiłeś-że wiesz na FM można wszystko.

Gość TwojPan
Witam

Stoję właśnie przed wyborem kotła na ekogroszek. Dużo czytałem ostatnio na ten temat, ale im więcej tym chyba gorzej. Jedni twierdzą żeby zakupić taki z zapasem mocy, drudzy znów żeby nie przewymiarować kotła.

Może trochę na temat budynku. Dom nowo budowany z pustaka ceramicznego megamax 25 cm ocieeplony 15 cm styropianu, podłoga na gruncie 12cm styro, poddasze 25cm wełna mineralna, okna 6 komorowe 3 szybowe.

Powierzchnia użytkowa to około 140 m2 z czego około 100 m2 to podłogówka reszta grzejniki. Do tego dochodzi jeszcze kotłownia niecałe 7m2 oraz dość spory garaż 41 m2, gdzie będzie nieduży grzejnik tak żeby w największe mrozy utrzymać dodatnią temperaturę. Nad garażem, kotłownią oraz łazienką znajduje się strych 57m2, gdzie będą 2 grzejniki. Pomieszczenie na razie nie będzie użytkowe, ale w przyszłości pewnie takim się stanie. Kocioł będzie dodatkowo podgrzewał 200 litrowy zasobnik na CWU. Hydraulik zaleca mi, zastosować kocioł o mocy 25kW. Mnie osobiście wydaje się ta moc zbyt duża. Temperatura jaką będziemy chcieli utrzymać w domu to 21-22 stopnie C. Bardzo proszę o opinie i porady jakiej mocy kocioł wybrać. Bardzo mile widziane będą również propozycje konkretnych modeli pieców.

Pomyśl nad Skam-em.Zatitaj na priv do Jareckiego.

Nawet Artura już tu nie trzeba - sami koledze robicie burdel. Prosił o poradę co do mocy i producenta kotła. No to piszmy - taki kocioł, z takim palnikiem i o takiej mocy. Dlatego, że to i to. Ciekawe w czym mu pomogą te wzajemne złośliwości.
Tego samego zdania jestem i tak właśnie było ale widocznie ktoś zawsze ma swoje do powiedzenia.

Gość TwojPan
Timon już mu sensownie doradził ,zresztą gdy poczyta/poczytał to generalnie powinien wybrać z trójki . Ogniwo,Skamp,Rbr. Który by z nich nie wybrał będzie dobrze. Moc to 10-12kw.

RBR i Ogniwo, nie warte są takiej kasy jaką życzą sobie sprzedawcy/producenci.A Jarecki woła sobie chyba mniejsza kasę.

IMHO,kocioł mocy 10-12kW na ekogroszek,nie jest wart więcej niż 5k pln.Ewentualna różnica w materiałach użytych do produkcji,nie jest warta dopłaty 3k pln.

• 3 months później...
No właśnie, ja z mężem też zastanawiamy się nad kotłem, nie wiem czy to nie za późno czy podejmiejmy decyzję tak szybko, żeby przed zimą jeszcze wszystko zamontować… Z ekogroszkiem znam jedynie berskiego, bo często pojawiał się w innych wątkach, ktoś go ma? Właśnie też nie wiem jak to z kW czy wiecej to znaczy lepiej?

nie absolutnie więcej nie oznacza tu lepiej. to nie ta bajka.

moc musisz dobrać do potrzeb domu.

jak dom nowy to powinno być wszystko w papierach- chyba ze kupione na sztukę aby tylko odebrali. jak dom stary to też da się policzyć

zajrzyj:

http://cieplowlasciwie.pl/

wpisz dane domu i dostaniesz wynik w rozsądnych granicach błędu- jeśli dobrze wpiszesz

jak znajdziesz czas przeczytaj też:

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/

potem dobór kotła.

zajrzyj też na stronę

http://czysteogrzewanie.pl/

przeczytaj sobie dział RANKING KOTŁÓW WĘGLOWYCH

możliwe jest że wcale nie musisz się wiązać z kotłem węglowym- wszystko zależy jakie potrzeby domu, jaka instalacja i wasze oczekiwania.