Gość TwojPan 09.08.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 podaje się spalanie na CWu i pomija się solary .. i 1000l bufor Takie informacje sa kompletne i prawdziwe jak spalanie kolegi Wiesława,swego czasu w statystykach ecoala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 09.08.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Czyli ludzie którzy maja solary to w lecie myją się w zimnej wodzie?Tak mam to rozumieć? Fajnie jakby ktoś mający solary ustosunkował się do tego twierdzenia.Ja nie piszę o wszystkich bo one mnie nie interesują, ja piszę o swoim. Tak masz to rozumieć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 09.08.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 i 1000l bufor Takie informacje sa kompletne i prawdziwe jak spalanie kolegi Wiesława,swego czasu w statystykach ecoala.Czy gdziekolwiek ukrywałem co mam? Czy nie pisałem że mam bufor? Czy nie jest on wpisany w moją instalację? Czy on nie ma większych strat jak taki 300 L? W czym znowu szukasz problemu? Jak zazdrościsz to zakładaj a poznasz plusy takiej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 09.08.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Nawet Artura już tu nie trzeba - sami koledze robicie burdel. Prosił o poradę co do mocy i producenta kotła. No to piszmy - taki kocioł, z takim palnikiem i o takiej mocy. Dlatego, że to i to. Ciekawe w czym mu pomogą te wzajemne złośliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 09.08.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Czy gdziekolwiek ukrywałem co mam? Czy nie pisałem że mam bufor? Czy nie jest on wpisany w moją instalację? Czy on nie ma większych strat jak taki 300 L? W czym znowu szukasz problemu? Jak zazdrościsz to zakładaj a poznasz plusy takiej instalacji. Nikt nowy,kto czyta twoje posty ,tego nie wie. kobra ma rację,nie czas i miejsce.Drażnią mnie te Twoje niedomówienia,widać tak się tu zadomowiłeś-że wiesz na FM można wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 09.08.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Witam Stoję właśnie przed wyborem kotła na ekogroszek. Dużo czytałem ostatnio na ten temat, ale im więcej tym chyba gorzej. Jedni twierdzą żeby zakupić taki z zapasem mocy, drudzy znów żeby nie przewymiarować kotła. Może trochę na temat budynku. Dom nowo budowany z pustaka ceramicznego megamax 25 cm ocieeplony 15 cm styropianu, podłoga na gruncie 12cm styro, poddasze 25cm wełna mineralna, okna 6 komorowe 3 szybowe. Powierzchnia użytkowa to około 140 m2 z czego około 100 m2 to podłogówka reszta grzejniki. Do tego dochodzi jeszcze kotłownia niecałe 7m2 oraz dość spory garaż 41 m2, gdzie będzie nieduży grzejnik tak żeby w największe mrozy utrzymać dodatnią temperaturę. Nad garażem, kotłownią oraz łazienką znajduje się strych 57m2, gdzie będą 2 grzejniki. Pomieszczenie na razie nie będzie użytkowe, ale w przyszłości pewnie takim się stanie. Kocioł będzie dodatkowo podgrzewał 200 litrowy zasobnik na CWU. Hydraulik zaleca mi, zastosować kocioł o mocy 25kW. Mnie osobiście wydaje się ta moc zbyt duża. Temperatura jaką będziemy chcieli utrzymać w domu to 21-22 stopnie C. Bardzo proszę o opinie i porady jakiej mocy kocioł wybrać. Bardzo mile widziane będą również propozycje konkretnych modeli pieców. Pomyśl nad Skam-em.Zatitaj na priv do Jareckiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 09.08.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Timon już mu sensownie doradził ,zresztą gdy poczyta/poczytał to generalnie powinien wybrać z trójki . Ogniwo,Skamp,Rbr. Który by z nich nie wybrał będzie dobrze. Moc to 10-12kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 09.08.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Nawet Artura już tu nie trzeba - sami koledze robicie burdel. Prosił o poradę co do mocy i producenta kotła. No to piszmy - taki kocioł, z takim palnikiem i o takiej mocy. Dlatego, że to i to. Ciekawe w czym mu pomogą te wzajemne złośliwości.Tego samego zdania jestem i tak właśnie było ale widocznie ktoś zawsze ma swoje do powiedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 09.08.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Nikt nowy,kto czyta twoje posty ,tego nie wie. kobra ma rację,nie czas i miejsce.Drażnią mnie te Twoje niedomówienia,widać tak się tu zadomowiłeś-że wiesz na FM można wszystko.Bo nie o mojej instalacji i kotle jest tu mowa. Jak ktoś pyta to odpowiadam. A ty już nie odpowiadaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.08.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Timon już mu sensownie doradził ,zresztą gdy poczyta/poczytał to generalnie powinien wybrać z trójki . Ogniwo,Skamp,Rbr. Który by z nich nie wybrał będzie dobrze. Moc to 10-12kw. RBR i Ogniwo, nie warte są takiej kasy jaką życzą sobie sprzedawcy/producenci.A Jarecki woła sobie chyba mniejsza kasę. IMHO,kocioł mocy 10-12kW na ekogroszek,nie jest wart więcej niż 5k pln.Ewentualna różnica w materiałach użytych do produkcji,nie jest warta dopłaty 3k pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldona79 09.12.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 No właśnie, ja z mężem też zastanawiamy się nad kotłem, nie wiem czy to nie za późno czy podejmiejmy decyzję tak szybko, żeby przed zimą jeszcze wszystko zamontować… Z ekogroszkiem znam jedynie berskiego, bo często pojawiał się w innych wątkach, ktoś go ma? Właśnie też nie wiem jak to z kW czy wiecej to znaczy lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.12.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 nie absolutnie więcej nie oznacza tu lepiej. to nie ta bajka. moc musisz dobrać do potrzeb domu.jak dom nowy to powinno być wszystko w papierach- chyba ze kupione na sztukę aby tylko odebrali. jak dom stary to też da się policzyćzajrzyj:http://cieplowlasciwie.pl/wpisz dane domu i dostaniesz wynik w rozsądnych granicach błędu- jeśli dobrze wpiszeszjak znajdziesz czas przeczytaj też:http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/potem dobór kotła.zajrzyj też na stronęhttp://czysteogrzewanie.pl/przeczytaj sobie dział RANKING KOTŁÓW WĘGLOWYCH możliwe jest że wcale nie musisz się wiązać z kotłem węglowym- wszystko zależy jakie potrzeby domu, jaka instalacja i wasze oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts