Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwsze kroki - własny projekt i kikla pytań

Recommended Posts

Uwaga! Czytając ten wątek od początku proszę pamiętać o ewolucji idei budowy domu autora! Wiele się zmieniło z czasem - proszę potraktujcie wszystkie posty jako pewną ewolucję idei budowy domu - ku przestrodze dla innych myślących o budowie!

Witajcie! W przyszłym roku zamierzam rozpocząć budowę domu i jestem jak raczkujący dzidziuś :) Powoli do przodu. Działka budowlana znaleziona, trwają przygotowania do kupna.

Przychodzi pora na wybór projektu, stąd moja wielka prośba do wszystkich dobrych dusz (złych też, byle dobrze radzili), o opinie, uwagi i porady przy fazie projektu. Przeglądałem masę projektów gotowych, spodobały mi się te dwa:

Armanda BIS pracownia DOMPLAN

http://domplan.pl/Armanda%20BIS/Armanda%20BIS.html

Kendra 2M pracownia DOMPLAN

http://domplan.pl/Kendra%202M/Kendra%202M.html

Na bazie tych dwóch stworzyłem własną wizję domu (bardzo amatorską!), oto schematy:

STARY NIEAKTUALNY

http://ikot.edu.pl/dom/SymetrycznyV2/

AKTUALNY

http://ikot.edu.pl/dom/SymetrycznyV3/

Jeżeli uważacie, że coś jest źle, bardzo źle lub dobrze - piszcie, zbieram doświadczenie :)

Zastanawiam się czy z takim projektem nie poszukać architekta, który przeniesie moje wytwory na papier.

Obawiam się kosztów - ktoś może podpowie ile może kosztować taki projekt?

Czy jest sens wysyłania wiadomości email do biur projektowych z załaczonymi planami i z pytaniem o wycenę?

Jak dobrze podejść do tematu projektu indywidualnego? Nie chciałbym zrobić z siebie głupka (a może już zrobiłem? :) )

A może ktoś widział podobny projekt a ja produkuję się bez sensu?

Wszelkie Wasze uwagi będą pomocne!

Edytowane przez Antymateria

Zapomniałem dodać, że dom dla 4-5 osób. Rzeczywiście układ "narysuj domek", nie patrzyłem jeszcze tak na projekty tego typu (min. wspominane wcześniej). Ciekawe podejście...

Lubię symetrie, równe podziały, jest do miłe dla mojego oka. Trudno coś zmienić w projekcie bez rozwalenia równego podziału. Może mi się odwidzi...

Przejście koślawe, ścianka być może zniknie i wejdzie stół - kwestia do decyzji. Dwie łazienki to za dużo na nasze potrzeby (sprawdzone w obecnym domu).

Żona twierdzi, że dom jest za duży. Armanda BIS to 154,81 m2, mój projekt 165 m2 (bez garażu).

Czy to jest duży dom? Garaż trochę mnie przeraża, ale myśl o wygodzie i funkcjonalności... no i ta przestrzeń nad garażem.... koszty utrzymania....

Paerter

Kuchnia 12,8

Salon 21,2

Schowek 13,3

Biuro 11,2

WC 3

Korytarz 21

Parter razem 82,5

Poddasze

Sypialnia 24,7

Garderoba 6,5

Sypialnia dz 1 10,6

Sypialnia dz 2 10,6

łazienka 10

Pralnia 6,4

Korytarz 13,7

Poddasze razem 82,5

Tak oto w bólach rodzi się koncepcja na swoje 4 kąty...

zdecydowanie za wąskie pokoje na górze. 2,5 metra szerokości, z czego jeszcze pewnie połowa szerokości to będą skosy dachu poniżej 2 m wysokości.

za duża strata powierzchni na komunikację - łacznie 35 metrów - to przyzwoitej wielkości salon.

dlaczego chcesz mieć projekt indywidualny? dlaczego nie możesz znaleźć 'swojego' pośród gotowych projektów??

Pierwsza rzecz która mnie zastanawia to korytarz na parterze wielkości salonu,który jest i tak niewielki-sypialnia na górze jest większa od salonu(a tam jest dodatkowo garderoba)Dwa pozostałe pokoje na piętrze jeśli mają okna dachowe i skosy to zdecydowanie za male dla dzieci.Biuro na dole znowu jest mniejsze od schowka na dole.Chyba należałoby zmienić te proporcje.

Przeglądałem dziesiątki projektów i zdecydowałem się spróbować własnych sił w stworzeniu własnej koncepcji. Od ponad roku rozmawiam z ludźmi, oglądam domy, spisuję wymiary pomieszczeń i np. salon jest idealnych rozmiarów do moich potrzeb - sprawdzone u teścia (4x4,5m). Nie kręci mnie salon 35m - sprawdzone wielokrotnie w praktyce.

Tak na prawdę łudzę się, że znajdę kogoś kto podejmie się narysowania takiego projektu za max 8tyś zł. Wiem, teraz pewnie się uśmiechacie :) Pomarzyć można, najważniejsze, że coś się rodzi i kształtuje z tego wszystkiego w mojej głowie, a czy wyjdzie adaptacja gotowca, czy 'mój' projekt - życie pokaże.

Góra będzie podniesiona o pustak lub dwa, tak aby skosy zaczynały się na wysokości min. 100-110cm (w projektach bodajże 80cm).

Komunikacja zajmuje za dużo miejsca. Wprowadzę zmiany.

Ważne pytanie:

Czy ścianka na poddaszu, za raz nad biurem, musi/powinna być dokładnie 'na' ściance z parteru, czy może być przesunięta dalej od ściany bocznej budynku (patrz załącznik)? Odległość ściany na parterze od ściany zewnętrznej to 2,5m a na poddaszu np. 3,10m. Logika by wskazywała, że najlepiej gdyby w pionie ściana była na ścianie, ale czy to konieczne? Bo jeżeli mogę przesunąć ścianę na górze bez problemu to pokoje dla dzieci za raz się powiększą :) Nie wiem czy ma to ścisły związek z tym, która ściana będzie nośna itd.

sciany roznica.jpg

Przeglądałem dziesiątki projektów i zdecydowałem się spróbować własnych sił w stworzeniu własnej koncepcji. Od ponad roku rozmawiam z ludźmi, oglądam domy, spisuję wymiary pomieszczeń i np. salon jest idealnych rozmiarów do moich potrzeb - sprawdzone u teścia (4x4,5m). Nie kręci mnie salon 35m - sprawdzone wielokrotnie w praktyce.

ok, salon taki może być, jeśli tak chcesz. On tu nie jest problemem.

Ale zastanów się po co Ci taka duża sypialnia - razem z garderobą ma 31 metrów!?

Tak na prawdę łudzę się, że znajdę kogoś kto podejmie się narysowania takiego projektu za max 8tyś zł. Wiem, teraz pewnie się uśmiechacie :) Pomarzyć można, najważniejsze, że coś się rodzi i kształtuje z tego wszystkiego w mojej głowie, a czy wyjdzie adaptacja gotowca, czy 'mój' projekt - życie pokaże.

znajdziesz bez problemu. Tylko wtedy będziesz miał projekt zawierający wyłącznie elementy wymagane prawem. Podczas budowy będziesz musiał często zastanawiać się jak to wykonać. Dużo trudniej ustrzec się wtedy błędów. Ale nie jest to beznadziejna sytuacja.

Aby sobie poradzić, musisz dużo czytać, czytać. Już przy tworzeniu koncepcji, z którą pójdziesz do architekta, polecam Ci przeczytanie od deski do deski wątków:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?4731-PROJEKT-INDYWIDUALNY-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84-pytania-dyskusja-nad-planami&highlight=projekt+indywidualny

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18808-Czego-w-urz%C4%85dzaniu-domu-nie-zrobiliby%C5%9Bcie-ponownie&highlight=czego

gwarantuję Ci, że będziesz znacznie mądrzejszy w tym temacie. Ja też zielona przyszłam tu na forum. Też sobie wymyśliłam swój projekt. Dzięki forum udało mi się wyeliminować pewne błędy projektowe. Nie wszystkie - bo niektórych już się nie dało, albo błąd był dla mnie mniej istotny niż to co w wyniku tego błędu chciałam mieć.

Góra będzie podniesiona o pustak lub dwa, tak aby skosy zaczynały się na wysokości min. 100-110cm (w projektach bodajże 80cm).

czyli ok metr od ściany będziesz miał sufit na wysokości 1,9 cm. Zostaje 1,5 metrowej szerokości pokój dla dziecka, które potrzebuje przestrzeni. a olbrzymia sypialnia cały dzień stoi pusta.

Ważne pytanie:

Czy ścianka na poddaszu, za raz nad biurem, musi/powinna być dokładnie 'na' ściance z parteru, czy może być przesunięta dalej od ściany bocznej budynku (patrz załącznik)? Odległość ściany na parterze od ściany zewnętrznej to 2,5m a na poddaszu np. 3,10m. Logika by wskazywała, że najlepiej gdyby w pionie ściana była na ścianie, ale czy to konieczne? Bo jeżeli mogę przesunąć ścianę na górze bez problemu to pokoje dla dzieci za raz się powiększą :) Nie wiem czy ma to ścisły związek z tym, która ściana będzie nośna itd.

[ATTACH=CONFIG]273975[/ATTACH]

nie, nie musi.

Edytowane przez wierka

Dziękuję bardzo wierka za wpis :) Tematy z linków przeczytam. Ta sypialnia z garderobą jest do przerobienia. Przed chwilką dostałem telefon od pośrednika działki, we wtorek spotkanie, zadatek i te sprawy... Powoli do przodu.

Dokopałem się do grup budujących w regionie. Myślę nad rozpoczęciem poszukiwań architekta - do adaptacji lub BYĆ MOŻE indywidualnego projektu - czy na forum jest jakiś dział w którym można znaleźć polecane firmy z regionu, architektów itd? Forum jest tak duże, jeszcze nie ogarniam.

W twoich rzutach jest duża dysproporcja między powierzchnią komunikacji a pokojami. Te górne sypialnie są jakieś strasznie małe. Dół też jakiś taki zamknięty.

Może jednak lepiej porozmawiać z architektem. Kosztować cię będzie taki projekt tyle samo, a może coś sensowniejszego doradzi

Pewnie,że indywidualny jest lepszy. Można stworzyć dom bezpośrednio pod gusta i potrzeby domowników a przy tym jakże funkcjonalny.Ja taki zrobiłam, 150m(nie chciałam mocno dużego), bez garażu,rodzina 6 osobowa. Ja dla siebie nie mogłam znaleźć odpowiedniego projektu,działkę mamy dość wąską,wszystkie gotowce miały za mało pokoi dla tak dużej rodziny i tak powstał projekt indywidualny,jak na razie jestem zadowolona. Musisz zwracać uwagę na istotne szczegóły,projektant zrobi wam na początek wstępny projekt z zachowaniem najpierw wszystkich parametrów dotyczących wymiarów działki,stron świata.odległości od granicy itd. A potem sukcesywnie możecie nanosić zmiany,czyli powiększać,zmniejszać,dodawać pomieszczenia,zmieniać układ. Powodzenia!

Aktualizacja planów

http://ikot.edu.pl/dom/SymetrycznyV3/

Zmiany:

• powiększone pokoje dla pociech
  • zlikwidowana ścianka w kuchni
  • stół dla 4 osób
  • w salonie drzwi przesuwne duże zamiast okna w kuchni i salonie - w planie taras?
  • węższy korytarz na poddaszu, z 1,5m do 1,2m
  • pomniejszona sypialnia
  • dodane okna dachowe (na szybko - bez przemyślenia w którym miejscu dokładnie będą)

Paerter

Kuchnia 14,4

Salon 22,5

Schowek 13,3

Biuro 11,2

WC 3

Korytarz 18

Razem parter 82,4

Poddasze

Sypialnia 21,7

Garderoba 7,9

Sypialnia dz 1 13,4

Sypialnia dz 2 13,4

łazienka 9

Pralnia 5,8

Korytarz 8,8

Razem poddasze 80

Parter + poddasze = 162,4

Łazienka z oknem - już nie ślepa - temat do przewałkowania.

W pierwszych planach spiżarka była obok kuchni, ale została przeniesiona w obecne miejsce.

Ciągle krążę myślami wokół projektu Kendra 2M.....

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/kendra_2m/4753

Przestrzeń nad garażem jest do wykorzystania. Tam można by przenieść pralnie i suszarnię, ale żona twierdzi, że w zimie to się nie sprawdzi..... Muszę rozpracować temat 'powierzchnia nad garażem - jak wykorzystać'.

Nawet jeżeli temat skończy się zakupem np. Kendry 2M i adaptacją (lub innego projektu) to ciągle człowiek zbiera doświadczenie i pomagacie :)

Tutaj-masz bardzo podobny projekt:

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-modrzewiowej-14.html

Jedynie pralnia jest na parterze-nie wiem czy wam to odpowiada,nad garażem jest tylko strych.

W salonie wystarczy wyprostować ścianę z wykuszem,wtedy bedzie takiej wielkosci jak wam odpowiada.Tutaj na powierzchni podobnej zyskujesz fajne pokoje na górze.

Antymateria, jeśli do projektu bez ścianki kolankowej dorobisz scianke kolankową to jesteś godny swojego nicku. To jest niszczenie projektu! Jeśli uwielbiasz domy z murowana ścianką kolankowa to znajdź taki gotowy projekt, gdzie architekt postarał sie jakos opanować wygląd takiego bohomaza! Bo sam zrobisz cos brzydszego niż to, co Ci przypadło do gustu...

Hej,

wrócę do cen projektu, jestem z Górnego Śląska, zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny, pokazaliśmy projektantowi nasze typy domów i rozrysował nam wszystko, od koncepcji do gotowego projektu :) kosztowało nas to 7500 netto, jeszcze w tej cenie załatwia wszystkie formalności związane z pozwoleniem na budowę. Jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolona :wiggle: dodam jeszcze, że jest to architekt z pracowni Atrium

Moi drodzy, temat nie 'zdechł'. X godzin poświęciłem na czytanie forum, dzienników budowy, sprzeczek na forum itd itp. Przyszedłem tutaj po twardą naukę i porady. Najważniejsze, że są efekty i mam kolejne przemyślenia, wnioski i zmiany. I o to chodzi!

Idziemy dalej...

Czasami sobie myślę, jakie głupoty Wam tutaj pokazuję, bo zamiast wybrać gotowy projekt wymyślam jakieś dziwadła. Jestem dziecko w temacie budowy i powoli się uczę. Cel jest jasny - ma powstać dom, będzie z gotowego projektu lub zdecyduję się na własny. Koncepcja ciągle się rodzi - a może jeszcze jest na etapie kopulacji? ;) Jesteście świadkami tego procesu :)

Pamiętaj,jeszcze o jednej rzeczy-jezeli w pokojach dzieci beda tylko okna dachowe zimą będzie tam całymi dniami ciemno-snieg będzie zalegał na szybach.

Cenna uwaga. Przemyślałem, przeglądnąłem dzienniki różnych budów i stwierdziłem, ze lukarna to dobra rzecz (- to dodatkowe koszty). Do tej pory myślałem tylko o dachach bez lukarny. Naczytałem się o koszcie i problemach z oknami dachowymi.

Postanowiłem, że w ściance szczytowej dobrze jest umieścić okno lub dwa od strony sypialni i strychu dla doświetlenia.

Tutaj-masz bardzo podobny projekt:

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-modrzewiowej-14.html

Jedynie pralnia jest na parterze-nie wiem czy wam to odpowiada,nad garażem jest tylko strych.

W salonie wystarczy wyprostować ścianę z wykuszem,wtedy bedzie takiej wielkosci jak wam odpowiada.Tutaj na powierzchni podobnej zyskujesz fajne pokoje na górze.

Projekt podobny do Karmelity 2M lub Kendra 2M

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/kendra_2m/4753/opis

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/karmelita_2m/3849

Szczerze powiedziawszy te domy wydają mi się za duże. Oj przydałaby się wizyta w takim domu i obejrzenie na żywo, bo obrazki to wiadomo...

Antymateria, jeśli do projektu bez ścianki kolankowej dorobisz scianke kolankową to jesteś godny swojego nicku. To jest niszczenie projektu! Jeśli uwielbiasz domy z murowana ścianką kolankowa to znajdź taki gotowy projekt, gdzie architekt postarał sie jakos opanować wygląd takiego bohomaza! Bo sam zrobisz cos brzydszego niż to, co Ci przypadło do gustu...

Aż tak źle ze mną nie ma :) WW. projekty posiadają ściankę kolankową np. 80cm, a jeżeli już bazuję na jakimś projekcie (np. Kendra 2M) zakładam jej podniesienie do 100cm / pustak lub dwa w górę.

Hej,

wrócę do cen projektu, jestem z Górnego Śląska, zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny, pokazaliśmy projektantowi nasze typy domów i rozrysował nam wszystko, od koncepcji do gotowego projektu :) kosztowało nas to 7500 netto, jeszcze w tej cenie załatwia wszystkie formalności związane z pozwoleniem na budowę. Jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolona :wiggle: dodam jeszcze, że jest to architekt z pracowni Atrium

Dziękuję za informację. Przyda się!

Zastanawiam się nad umiejscowieniem domu na działce. Działka ma szerokość 23m, zakładam budowę z garażem 2 st. lub 1st.

Po głowie chodzą mi dwa układy. To BARDZO luźne przemyślenia. Pomijam poddasze w tej chwili - interesuje mnie tylko ułożenie i dół. Podobno droga od strony północnej to najlepszy układ. Ja mam drogę od wschodu. Co myślicie o ułożeniu z obrazków?

Legenda:

K - kuchnia (otwarta na salon)

S - salon

B - moja nora biuro

PG - pomieszczenie gospodarcze

G - garaż

niebieska linia - okna

czerwona - wejście

pomarańczowa - drzwi do garażu

Wersja 1

strony swiata uklad 1.jpg

Wersja 2