Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czytałem gminny MPZP i poza standardowymi odległościami 4 i 3m od granic działki oraz zakazom stosowania blachy falistej na dach i ogrodzeń betonowych ;) nie znalazłem nic specjalnego typu wyznaczona linia "K" zabudowy, której trzeba się trzymać itd itp. Wyjdzie w praniu co i jak przy współpracy z architektem. Na razie pozostaje ciągle pytanie, który układ lepszy? Kto co woli? Edytowane przez Antymateria
Pisałeś wczesniej, że załatwiasz papiery do zakupu działki-w takim razie do notariusza będzie potrzebny wypis i wyrys z MPZP-konkretnie do działki która zamierzsz kupić, wtedy bedzie jasno wiadomo dokładnie jaki budynek możesz postawić na tej działce.Na chwilę obecną wiadomo tylko że na szerokośc nie zmieści sie dom z podwójnym garażem.W przypadku pojedyńczego garażu możesz 3 metry od granicy działki postawić-pod warunkiem że okna na piętrze te dachowe od krawedzi tego okna muszą mieć 4m odległości od granicydziałki.Usytuowanie kaletnicy do drogi oraz nieprzekraczalna linia zabudowy,zawsze jest określona w MPZP-jest on podzielony na strefy w każdej może byc innaczej.W Twoich rysunkach dom ma 12,24m.plus garaż 3,5m daje 15,74 zostaje 7,26 to tak na styk.,przy jednej ścianie bez okien.Wersja z podwójnym garażem od frontu to zależy komu co sie podoba-nie widziałam domu z elewacja frontową tylko z bramą garazową-ewenyualnie możesz mieć okno ze strycu na górze-ale to kwestia gustu.Strony świata znasz-więc sam musisz odpowiedzieć sobie jak pasuje Ci doświetlenie w poszczególnych pomieszczeniach w ciągu dnia-oraz zimą-co wazne jest aby dogrzewać przez okna.
No właśnie-kaletnica ma być równolegle,czy prostopadle do drogi?Jak mówi WZ lub MPZP,od tego trzeba zacząć.

Nie znalazłem nic o ustawieniu kalenicy w stosunku do drogi. Jedyna wzmianka, która może decydować o położeniu domu (poza ustawowymi wymiarami 3 i 4m) to cytuję z MPZP:

Usytuowanie budynków lokalizowanych w obrębie grup istniejącej zabudowy lub w ich sąsiedztwie winno nawiązywać do formy dominującej, a w szczególności uwzględniać przeważający kąt położenia w stosunku do dróg publucznych i zachowanie lini zabudowy (w przypadkach pozwalających na jej ustalenie).

Zostawiam tą sprawę do konsultacji z architektem. Myślę, że będzie dobrze. (o naiwny...)

Po dyskusjach z żoną wybór padł na projekt Karmelita Mala. Jest to najbliższy moim wymysłom projekt. Już Was nie będę straszył moimi dziwolągami ;)

http://domplan.pl/Karmelita%20Mala/Karmelita%20Mala.html

Moja rada dla 'początkujących' - czytajcie forum, dyskutujcie z ludźmi, róbcie swoje szkice - to wszystko pomaga w stworzeniu tej 'ostatecznej' koncepcji. Myślę, że wybrałem dobry projekt, dobrze dobrany do działki i z odpowiednim doświetleniem poddasza. Jestem zadowolony. Zobaczymy jak w praktyce i z kosztami :/

W projekcie minimalne wymiary działki to 20,84x18,84m - jest ok. (moja 23m)

Powoli zbieram wiedzę z czego budować i jak. Wszystkim bocianom polecam wątek:

Dziennik budowy Elwood'a

Inne mądrości nabyte na forum:

• Ytong wydawał się oczywistym materiałem na ściany zewnętrzne - po lekturze forum wybrałbym Protherm - przeważają argumenty za utrzymywaniem ciepła, wytrzymałością
  • Ściany wewnętrzne - temat nierozstrzygnięty
  • Strop.... Teriva lub SMART.... ciężka decyzja.
  • Powietrzna pompa ciepła to BARDZO ciekawa alternatywa dla ogrzewania gazem i eko grochem
  • Drogę dojazdową będę musiał czymś utwardzić....

Powoli zmierzam w kierunku dziennika budowy....

Edytowane przez Antymateria
  • 3 weeks później...

I plan się zawalił....

Minęło trochę czasu, godziny spędzone na czytaniu forum i rozmowach z ludźmi. Efekt? Poważne wątpliwości i powolne przechodzenie z etapu marzyciela do realisty.

Dotarło do mnie, że w mojej sytuacji, z odłożonymi około 150tys zł i bez pomocy rodziny/osób trzecich na budowie, bez mojego wkładu pracy (nie mam czasu! praca praca praca) - wybudowanie domu to będą poważne koszty... W skrócie parę przemyśleń niżej.

Ku przestrodze dla innych budujących i 'marzycieli'. Czego się nauczyłem...

1. KOSZTY KOSZTY JESZCZE RAZ KOSZTY!!!!

Patrzyłem na wiele projektów przez pryzmat czy mi się podoba i czy ma to co chcę. Tak trzeba, ale DUŻO WAŻNIEJSZE powinno być drugie spojrzenie - ile to będzie kosztować? Licz siły na zamiary - zejdź na ziemię! KAŻDY metr kosztuje, a koszty idą w tysiące, dziesiątki tysięcy... I nie patrzcie na powierzchnie użytkową tylko całkowitą!!! Trzeba murować, ocieplać, tynkować, kafelkować itd itp..... Każdy metr więcej to więcej fundamentów, materiału, powierzchni dachu itd itp. Koncepcja 'dom stodoła' nabiera sensu! :)

Wybrałem projekt Karmelita Mała - 138m2 pu... Uświadomiłem sobie niedawno (za pomocą forum i lektury dzienników), że koszty budowy takiego domu są bardzo duże. Około 400tys zł, a gdzie meble, przyłącza, nieprzewidziane wydatki? A prawie kupiłem projekt i otrzymałem wstępną wycenę adaptacji od architekta 3tyś zł... prawie...

2. Garaż 2 stanowiskowy

TYLKO I WYŁĄCZNIE jeżeli baaaardzo potrzebujemy. Garaż większy niż salon? Nieporozumienie. Tniemy koszty - garaż 1s - przestrzeń nad garażem warto wykorzystać na garderobę i pralnio-suszarnię - ma to SENS użytkowy i jest to jedna z lepiej wykorzystanych powierzchni wg mnie. (dół kotłownia/auto/rowery/kosiara, góra jw).

3. KOSZTY KOSZTY KOSZTY BUDŻET I PLAN!

Wiadro zimnej wody na głowę, zejście z chmur na ziemię (byle delikatne) i policzcie dokładnie wszystko. Nie opierajcie się na kosztorysach. Dzienniki budów, wyceny - tym sposobem doszedłem do wniosku, że zamiast 140m muszę zejść do 110m. Zakładając koszt budowy za 1m PU na 3000zł - oszczędzamy (teoretycznie) 90tys zł.

Projekt powinien być BARDZO przemyślany. Lepiej uniikać wykruszy, lukarn, kilkunastu okien dachowych itd itp. - niestety, to wszystko kosztuje. Jedynie lukarna do mnie przemawia.

4. KREDYT...

Kredyt to zło konieczne jeżeli nie macie wolnych 500tys zl. Pomyślcie co dla Was jest ważniejsze - dom jaki chcecie lub spokój psychiczny na następne lata, bez płacenia sporej sumki co miesiąc z budżetu na poganiaczy niewolników z banku. Lepiej ciasny, ale własny - moja idea. Kredyt łatwo się bierze - jak juz trzeba OBY JAK NAJMNIEJSZY! NIE PRZESADZAJCIE!

5. PROJEKT... to podstawa

I tym sposobem wracam do początku - zaczynam myśleć o projekcie indywidualnym i ciągle poszukuję 'tego właściwego'.

Architekt wycenił adaptację z papierologią na 3tys zl, sam projekt to 2,3tys zl, co daje 5,3tys zl.... Wizja indywidualnego za 7-8tys nabiera sensu.

6. A może szkieletora?

Kuszą domy szkieletowe za 320tys brutto z pełnym montażem na diałce klienta. Oj kuszą....

Przykład : http://ibudhaus.pl/ibudhaus/domy-mieszkalne/parterowe/seria-bungalow/bungalow-fix-107.html

Nie poddaje się, walczę dalej... trzeba wypracować kompromis!

Jeżeli ktoś jeszcze czyta te moje wypociny to chętnie poznam Wasze doświadczenia i posłucham rad.

Edytowane przez Antymateria

Przemyślałem i to co widać w pierwszym poście tego tematu to przykład jak człowiek błądzi na początku marzeń o własnym domu. Przybity wizją kosztów budowy znalazłem coś takiego (powinno być tańsze w budowie niż inne wspomniane w temacie gotowce) :

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-34-long.html

Czasami próbuję wyjrzeć na świat z dołku w jakim jestem i coś tam układam z metrażem około 100m, ale nie mam jeszcze się czym pochwalić (lub zbłaźnić...).

zastanów się nad tym projektem, rozumiem że szukasz domu nie tylko taniego ale funkcjonalnego. A ten ma dwa balkony, pytam się po co gdy ma się taras? zawsze się nad tym zastanawiałam:eek: ale nie ulega wątpliwości że generują koszty. Budujesz dom na całe życie a projekt jest jednym z najważniejszych elementów tej układanki - przynajmniej moim zdaniem. Ten ostatni jakoś mnie nie przekonuje, brak pomieszczenia na rupiecie ( wszyscy je mamy, tym bardziej jak jest ogródek ) pokoje mają mało miejsca na szafy a garderoby nie ma, pokój dzienny z jadalnia 21 m to mało tym bardziej że kuchnia nie jest też za duża.Ja bym szukała dalej :)

ps

nie gniewasz się za uwagi? ale doszłam do wniosku że skoro założyłeś taki wątek to szukasz opinii innych ( nawet tych co jeszcze nie wybudowali :wiggle: )