Antymateria 17.08.2014 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Czytałem gminny MPZP i poza standardowymi odległościami 4 i 3m od granic działki oraz zakazom stosowania blachy falistej na dach i ogrodzeń betonowych nie znalazłem nic specjalnego typu wyznaczona linia "K" zabudowy, której trzeba się trzymać itd itp. Wyjdzie w praniu co i jak przy współpracy z architektem. Na razie pozostaje ciągle pytanie, który układ lepszy? Kto co woli? Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez Antymateria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.08.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 No właśnie-kaletnica ma być równolegle,czy prostopadle do drogi?Jak mówi WZ lub MPZP,od tego trzeba zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.08.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Pisałeś wczesniej, że załatwiasz papiery do zakupu działki-w takim razie do notariusza będzie potrzebny wypis i wyrys z MPZP-konkretnie do działki która zamierzsz kupić, wtedy bedzie jasno wiadomo dokładnie jaki budynek możesz postawić na tej działce.Na chwilę obecną wiadomo tylko że na szerokośc nie zmieści sie dom z podwójnym garażem.W przypadku pojedyńczego garażu możesz 3 metry od granicy działki postawić-pod warunkiem że okna na piętrze te dachowe od krawedzi tego okna muszą mieć 4m odległości od granicydziałki.Usytuowanie kaletnicy do drogi oraz nieprzekraczalna linia zabudowy,zawsze jest określona w MPZP-jest on podzielony na strefy w każdej może byc innaczej.W Twoich rysunkach dom ma 12,24m.plus garaż 3,5m daje 15,74 zostaje 7,26 to tak na styk.,przy jednej ścianie bez okien.Wersja z podwójnym garażem od frontu to zależy komu co sie podoba-nie widziałam domu z elewacja frontową tylko z bramą garazową-ewenyualnie możesz mieć okno ze strycu na górze-ale to kwestia gustu.Strony świata znasz-więc sam musisz odpowiedzieć sobie jak pasuje Ci doświetlenie w poszczególnych pomieszczeniach w ciągu dnia-oraz zimą-co wazne jest aby dogrzewać przez okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 17.08.2014 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) No właśnie-kaletnica ma być równolegle,czy prostopadle do drogi?Jak mówi WZ lub MPZP,od tego trzeba zacząć. Nie znalazłem nic o ustawieniu kalenicy w stosunku do drogi. Jedyna wzmianka, która może decydować o położeniu domu (poza ustawowymi wymiarami 3 i 4m) to cytuję z MPZP: Usytuowanie budynków lokalizowanych w obrębie grup istniejącej zabudowy lub w ich sąsiedztwie winno nawiązywać do formy dominującej, a w szczególności uwzględniać przeważający kąt położenia w stosunku do dróg publucznych i zachowanie lini zabudowy (w przypadkach pozwalających na jej ustalenie). Zostawiam tą sprawę do konsultacji z architektem. Myślę, że będzie dobrze. (o naiwny...) Po dyskusjach z żoną wybór padł na projekt Karmelita Mala. Jest to najbliższy moim wymysłom projekt. Już Was nie będę straszył moimi dziwolągami http://domplan.pl/Karmelita%20Mala/Karmelita%20Mala.html Moja rada dla 'początkujących' - czytajcie forum, dyskutujcie z ludźmi, róbcie swoje szkice - to wszystko pomaga w stworzeniu tej 'ostatecznej' koncepcji. Myślę, że wybrałem dobry projekt, dobrze dobrany do działki i z odpowiednim doświetleniem poddasza. Jestem zadowolony. Zobaczymy jak w praktyce i z kosztami :/ W projekcie minimalne wymiary działki to 20,84x18,84m - jest ok. (moja 23m) Powoli zbieram wiedzę z czego budować i jak. Wszystkim bocianom polecam wątek: Dziennik budowy Elwood'a Inne mądrości nabyte na forum: Ytong wydawał się oczywistym materiałem na ściany zewnętrzne - po lekturze forum wybrałbym Protherm - przeważają argumenty za utrzymywaniem ciepła, wytrzymałością Ściany wewnętrzne - temat nierozstrzygnięty Strop.... Teriva lub SMART.... ciężka decyzja. Powietrzna pompa ciepła to BARDZO ciekawa alternatywa dla ogrzewania gazem i eko grochem Drogę dojazdową będę musiał czymś utwardzić.... Powoli zmierzam w kierunku dziennika budowy.... Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez Antymateria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 03.09.2014 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 (edytowane) I plan się zawalił.... Minęło trochę czasu, godziny spędzone na czytaniu forum i rozmowach z ludźmi. Efekt? Poważne wątpliwości i powolne przechodzenie z etapu marzyciela do realisty. Dotarło do mnie, że w mojej sytuacji, z odłożonymi około 150tys zł i bez pomocy rodziny/osób trzecich na budowie, bez mojego wkładu pracy (nie mam czasu! praca praca praca) - wybudowanie domu to będą poważne koszty... W skrócie parę przemyśleń niżej. Ku przestrodze dla innych budujących i 'marzycieli'. Czego się nauczyłem... 1. KOSZTY KOSZTY JESZCZE RAZ KOSZTY!!!! Patrzyłem na wiele projektów przez pryzmat czy mi się podoba i czy ma to co chcę. Tak trzeba, ale DUŻO WAŻNIEJSZE powinno być drugie spojrzenie - ile to będzie kosztować? Licz siły na zamiary - zejdź na ziemię! KAŻDY metr kosztuje, a koszty idą w tysiące, dziesiątki tysięcy... I nie patrzcie na powierzchnie użytkową tylko całkowitą!!! Trzeba murować, ocieplać, tynkować, kafelkować itd itp..... Każdy metr więcej to więcej fundamentów, materiału, powierzchni dachu itd itp. Koncepcja 'dom stodoła' nabiera sensu! Wybrałem projekt Karmelita Mała - 138m2 pu... Uświadomiłem sobie niedawno (za pomocą forum i lektury dzienników), że koszty budowy takiego domu są bardzo duże. Około 400tys zł, a gdzie meble, przyłącza, nieprzewidziane wydatki? A prawie kupiłem projekt i otrzymałem wstępną wycenę adaptacji od architekta 3tyś zł... prawie... 2. Garaż 2 stanowiskowy TYLKO I WYŁĄCZNIE jeżeli baaaardzo potrzebujemy. Garaż większy niż salon? Nieporozumienie. Tniemy koszty - garaż 1s - przestrzeń nad garażem warto wykorzystać na garderobę i pralnio-suszarnię - ma to SENS użytkowy i jest to jedna z lepiej wykorzystanych powierzchni wg mnie. (dół kotłownia/auto/rowery/kosiara, góra jw). 3. KOSZTY KOSZTY KOSZTY BUDŻET I PLAN! Wiadro zimnej wody na głowę, zejście z chmur na ziemię (byle delikatne) i policzcie dokładnie wszystko. Nie opierajcie się na kosztorysach. Dzienniki budów, wyceny - tym sposobem doszedłem do wniosku, że zamiast 140m muszę zejść do 110m. Zakładając koszt budowy za 1m PU na 3000zł - oszczędzamy (teoretycznie) 90tys zł. Projekt powinien być BARDZO przemyślany. Lepiej uniikać wykruszy, lukarn, kilkunastu okien dachowych itd itp. - niestety, to wszystko kosztuje. Jedynie lukarna do mnie przemawia. 4. KREDYT... Kredyt to zło konieczne jeżeli nie macie wolnych 500tys zl. Pomyślcie co dla Was jest ważniejsze - dom jaki chcecie lub spokój psychiczny na następne lata, bez płacenia sporej sumki co miesiąc z budżetu na poganiaczy niewolników z banku. Lepiej ciasny, ale własny - moja idea. Kredyt łatwo się bierze - jak juz trzeba OBY JAK NAJMNIEJSZY! NIE PRZESADZAJCIE! 5. PROJEKT... to podstawa I tym sposobem wracam do początku - zaczynam myśleć o projekcie indywidualnym i ciągle poszukuję 'tego właściwego'. Architekt wycenił adaptację z papierologią na 3tys zl, sam projekt to 2,3tys zl, co daje 5,3tys zl.... Wizja indywidualnego za 7-8tys nabiera sensu. 6. A może szkieletora? Kuszą domy szkieletowe za 320tys brutto z pełnym montażem na diałce klienta. Oj kuszą.... Przykład : http://ibudhaus.pl/ibudhaus/domy-mieszkalne/parterowe/seria-bungalow/bungalow-fix-107.html Nie poddaje się, walczę dalej... trzeba wypracować kompromis! Jeżeli ktoś jeszcze czyta te moje wypociny to chętnie poznam Wasze doświadczenia i posłucham rad. Edytowane 3 Września 2014 przez Antymateria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martaku 05.09.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Korytarz na dole taki duży, a pokoje na górze malutkie :/ Lepiej przemyśl ten plan. Mógłbyś o wiele lepiej wykorzystac przestzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 05.09.2014 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Przemyślałem i to co widać w pierwszym poście tego tematu to przykład jak człowiek błądzi na początku marzeń o własnym domu. Przybity wizją kosztów budowy znalazłem coś takiego (powinno być tańsze w budowie niż inne wspomniane w temacie gotowce) :http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-34-long.html Czasami próbuję wyjrzeć na świat z dołku w jakim jestem i coś tam układam z metrażem około 100m, ale nie mam jeszcze się czym pochwalić (lub zbłaźnić...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 12.09.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 zastanów się nad tym projektem, rozumiem że szukasz domu nie tylko taniego ale funkcjonalnego. A ten ma dwa balkony, pytam się po co gdy ma się taras? zawsze się nad tym zastanawiałam:eek: ale nie ulega wątpliwości że generują koszty. Budujesz dom na całe życie a projekt jest jednym z najważniejszych elementów tej układanki - przynajmniej moim zdaniem. Ten ostatni jakoś mnie nie przekonuje, brak pomieszczenia na rupiecie ( wszyscy je mamy, tym bardziej jak jest ogródek ) pokoje mają mało miejsca na szafy a garderoby nie ma, pokój dzienny z jadalnia 21 m to mało tym bardziej że kuchnia nie jest też za duża.Ja bym szukała dalej ps nie gniewasz się za uwagi? ale doszłam do wniosku że skoro założyłeś taki wątek to szukasz opinii innych ( nawet tych co jeszcze nie wybudowali ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts