Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykonać komin na stropie drewnianym?

Recommended Posts

Potrzebuję porady w sprawie budowy komina w starym budownictwie. Strop drewniany. Chcę zainwestować w CO. Mieszkanie jednopoziomowe 50 m2.

Kominiarz napisał opinie w której są dwa rozwiązania. Tylko nie wiem jak wygląda to od strony technicznej i jakie koszty orientacyjne trzeba by było ponieść. Pomieszczenie na piec spore, z oknem ,na ostatnim piętrze( + mała „poduszka powietrzna” między sufitem a dachem).

1. Przebić się przez dach ( chyba lepsze rozwiązanie)

2. Zrobić komin po zewnętrznej budynku ( konieczność rozstawienia rusztowania, problem z czyszczeniem)

Proszę o podpowiedź jak wykonać komin krok po kroku.

Z jakich materiałów buduje się komin w takiej sytuacji? Jaki to koszt( +ewentualna robocizna)?

Potrzebuję porady w sprawie budowy komina w starym budownictwie. Strop drewniany. Chcę zainwestować w CO. Mieszkanie jednopoziomowe 50 m2.

Kominiarz napisał opinie w której są dwa rozwiązania. Tylko nie wiem jak wygląda to od strony technicznej i jakie koszty orientacyjne trzeba by było ponieść. Pomieszczenie na piec spore, z oknem ,na ostatnim piętrze( + mała „poduszka powietrzna” między sufitem a dachem).

1. Przebić się przez dach ( chyba lepsze rozwiązanie)

2. Zrobić komin po zewnętrznej budynku ( konieczność rozstawienia rusztowania, problem z czyszczeniem)

Proszę o podpowiedź jak wykonać komin krok po kroku.

Z jakich materiałów buduje się komin w takiej sytuacji? Jaki to koszt( +ewentualna robocizna)?

A jaki piec?

Jak gazowy najprosciej przebic sie przez sciane i zrobic wylot i zasysanie spalin przez rure w rurze. Najtansze i najlepsze rozwiazanie

Duży przekrój, 20x20 pewnie.

Rozwiązanie dziecinnie proste - w mieszkaniu jest pewnie jakaś ściana nośna gruba. Bardzo dobrze gdyby nie była to ściana zewnętrzna,

bo będzie śmiesznie wyglądać.

Na tej ścianie na strychu budujesz komin o odpowiednim przekroju, wcześniej kujesz kanał w ścianie niżej tak coby podłączyć kocioł /KOCIOŁ !/...

Niespecjalnie książkowo, ale ujdzie

coś takiego jest u mnie: ściana nośna parteru kończy się przy stropie. Na niej umorowany komin shidel rondo plus, przy kominie dziura w stropie i przez tą dziurę będzie szła rura ze spalinami do komina postawionego na pięterku!. a wiec kominek na parterze nie będzie mial komina za plecami z wyczystką przez to zajmie mniej miejsca...