Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie gazowe prośba o porade

ewik1

Recommended Posts

witam,

chcielibyśmy zapytać kompetentne osoby jak to jest zz ogrzewaniem gazowym.Mianowicie chodzi mi o wyłączenie go na rok.Kupiliśmy dom w stanie do wprowadzenia z grzejnikami i picem na gaz.Poprzedni właściciel jak kładł gładz i nie tylko urzywał ogrzewania gazowego.My niestety w tym roku nie wprowadzimy się i tu moje pytanie czy można odłączyć gaz na rok bez zgubnych konsekwencji dla domu?czy w zimę nie rozsadzi rór, jak z tego wybrnąć?

pozdrawiam i dziękuje za cenne rady

jeżeli wyłączenie pieca na zimę to głupi pomysł to jaką temp.powinniśmy ustawić by być spokojnym o dom i jednocześni nie płacić dużych rachunków. w domu nie ma żadnych roślin, położone są gładzie, dom ocieplony 12cm, dach 35cm wełny, ogrzewanie podłogowe w kuchni, holu i delikatne w garażu....

co radzicie?

jeżeli wyłączenie pieca na zimę to głupi pomysł to jaką temp.powinniśmy ustawić by być spokojnym o dom i jednocześni nie płacić dużych rachunków. w domu nie ma żadnych roślin, położone są gładzie, dom ocieplony 12cm, dach 35cm wełny, ogrzewanie podłogowe w kuchni, holu i delikatne w garażu....

co radzicie?

Jeśli jest tak jak piszesz to niech PG spełnia minimalną swą powinność i dawkuje t/z temp. dyżurną od 5 stC do 10 stC antyzamrożeniową rzekłbym.A z wyłączaniem to bardzo głupi pomysł.A tak śpisz spokojnie i wiesz ,że ktoś-coś tego pilnuje.

zależy jeszcze jaki układ pomieszczeń w domu, jeśli ogrzewanie jest wszędzie to będzie bezproblemowo. Zdarzają się przypadki, że w "najdalszym" punkcie temp. wewnątrz spadają do 0`.

Jeśli dobrze kojarzę to sterowniki przy funkcji antyzamrożeniowej włączają pompkę w kotle co jakiś czas bez podgrzewania, w sytuacji gdy takowa wg czujnika jest w granicach zadanej...zapobiega to właśnie takim problemom j.w.

Ale będziesz doglądać domu, czy zamykasz na cztery spusty? Pytam, bo przy ustawieniu temp. antyzamrożeniowej warto przynajmniej co 2 dni chatkę odwiedzić. Miałem raz taką nieprzyjemną niespodziankę przy mrozach z ostatniej zimy, że przy naprawianiu awarii rurociągu zakręcili gaz (bo kopali w miejscu gdzie rurociągi szły blisko). Sterownik pieca wykrył brak gazu i zgłosił błąd i już się potem nie włączył. Przyjechałem następnego dnia (a tego dnia nie chciało mi się jechać, bo przeziębiony strasznie byłem) a tam 2 st. w pokoju a na dworze -20, no to mi się szybko mimo mrozu zrobiło ciepło. Odpaliłem kominek, w międzyczasie reset kotła i się udało temp. podciągnąć .

Inna sprawa, że +5 nie oznacza, że wszędzie będziesz mieć +5, gdzieś na ścianie w kotłowni może być i 0. Trzeba monitorować

zależy jeszcze jaki układ pomieszczeń w domu, jeśli ogrzewanie jest wszędzie to będzie bezproblemowo. Zdarzają się przypadki, że w "najdalszym" punkcie temp. wewnątrz spadają do 0`.

Jeśli dobrze kojarzę to sterowniki przy funkcji antyzamrożeniowej włączają pompkę w kotle co jakiś czas bez podgrzewania, w sytuacji gdy takowa wg czujnika jest w granicach zadanej...zapobiega to właśnie takim problemom j.w.

Przecież:

dom ocieplony 12cm, dach 35cm wełny, ogrzewanie podłogowe w kuchni, holu i delikatne w garażu....

a niech sobie będzie przyłącz wody w garażu, w którym jest to "delikatne" ogrzewanie.....wtedy będzie tam "delikatniej" zimniej, pytanie tylko o ile

Myślisz ,że przy -40 stC rozsadzi tą delikatną część podłogówki???Jak to sobie wyobrażasz???A reszta gdy prawa fizyki zachowane???

O czym Wy piszecie?

ewik1 zrób jak Ci napisał gentoonx i już.

Gdybanie w stylu - jak nie będzie gazu, prądu czy gdzieś w domu będzie 2 czy 4 stopnie mniej jest bez sensu i sprowadza się do niemożności opuszczenia domu.

Ustaw 7 st i śpij spokojnie.

Jeśli temperatura w instalacji spadnie poniżej 5 st zadziała funkcja przeciw-zamarzanie.

Jeśli nie będzie prądu przez 10 godzin chałupa nie wychłodzi się poniżej 0 st., a po załączeniu prądu kocioł sam się uruchomi i wyrówna temperaturę.

Jeśli zakład gazowniczy wstrzymuje dostawy /bardzo rzadkie przypadki, zwłaszcza zimą/ zawsze o tym uprzedza. Zostaw sąsiadowi nr telefonu i Cię zawiadomi.

Jeśli dalej masz obawy, wypij flaszkę z sąsiadem, zostaw klucze i poproś aby w duże mrozy zajrzał co kilka dni.

PS. Dochowaj trochę staranność przy pisaniu. Czytając #1 nóż się w kieszeni otwiera.

My piszemy o tym aby uspokoić autorkę aby nic nie kombinowała li tylko ustawiła PG na w/w temp.a gdy obaj dostawcy wywiązują się ze swej roli to nic i nikt nie spapra tego co obecnie ma w swym lokum.Na taki problem w 21 wieku można już śmiało prawić t/z zabezpieczenia.W jej konkretnym przypadku PG musi mieć te wspaniałe funkcje dla leniwych by proces nagłego spadku temp. w zimie podtrzymać.Jest jeszcze nasza świadomość czy jeśli mamy dom i w zimie w nim z jakiś tam powodów mieszkać nie możemy,to by zadbać o te najważniejsze sprawy aby tak jak autorka opisuje wytrwać gdy w nim znowu zawitamy.Nie chcę tu wtrącać złodziei gdy na rok nie zabezpieczymy się na tą ewentualność bo te nasze porady to możemy se włożyć...................Przyjdzie popierniczy instalację podpierniczy ją i PG i inne dobrodziejstwa i na nic to nasze tłumaczenie.Ot i wsio.

Myślisz ,że przy -40 stC rozsadzi tą delikatną część podłogówki???Jak to sobie wyobrażasz???A reszta gdy prawa fizyki zachowane???

nie czytasz ze zrozumieniem, pisałem np o przyłączu wody , czyli zawór główny i licznik jest w takim pomieszczeniu.

Nie wiem co u koleżanki ma pilnować owej temp. zadanej, ale u mnie wisi sterownik na ścianie, który odpowiednio steruje układem CO. W korytarzu wg sterownika jest np. te zadane 7 stopni, w garażu spokojnie może być poniżej 0. Kocioł podgrzewa wodę, aby pilnować temp. wewnątrz - dom się nie wychłodzi zbyt szybko, ale garaż być może już tak.

Zresztą wszystko to, to takie gdybanie...

• 4 weeks później...