krislord 08.08.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Dzisiaj został u mnie w nowo budowanym domu podpięty prąd (wcześniej miałem na przedłużaczu bo nie było skrzynki)Instalacja elektryczna wykonana kilka m-cy temu, zrobione tynki itd. W rozdzielni podnoszę wszystkie bezpieczniki - nic się nie dzieje.Ale jak tylko podłączam do gniazdka jakieś urządzenie (nawet próbówkę z żarówką) wywala różnicówkę. Sprawdzałem na obwodzie osobnym od pralki, na obwodzie od pieca, od garażu i za każdym razem to samo.Co może być przyczyną? Gniazdek nie mam jeszcze zamontowanych (sprawdzałem czy gdzieś nie styka się N z PE ale wyglądają przewody ok) Proszę o jakieś wskazówki (elektryka pewnie i tak będę musiał wezwać ale może coś mogę zrobić z tym sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 08.08.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Błąd w montażu instalacji, podejrzewam, że w rozdzielni zamienione są przewody neutralne spod różnych różnicówek, bez elektryka, który to montował się zapewne nie obędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.08.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Sprawa prosta - reklamacje do elektryka, nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 09.08.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Kto robił Twoją instalację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 10.08.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 ? Gniazdek nie mam jeszcze zamontowanych (sprawdzałem czy gdzieś nie styka się N z PE ale wyglądają przewody ok) Jeszcze sprawdź czy gdzieś goły przewód N nie dotyka ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 11.08.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 ... może coś mogę zrobić z tym sam? Gdyby ci śmierdziało gazem, to spoko możesz robić sam. Bo to wiesz..., porozkręcasz podejrzane złącza, prawidłowo uszczelnisz i skręcisz z powrotem. No problem, każdy głupi to potrafi. Wystarczą proste narzędzia i odrobina chęci. Nos ci podpowie, czy dobrze zrobiłeś. Natomiast do grzebania w instalacji z medium, którego nie widać, nie słychać i nie czuć, a które zabija statystycznie częściej niż gaz to wezwij zawodowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 11.08.2014 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Pytam czy mogę coś zrobić sam aby mieć pewność (sprawdzić to co mogę) że nie jest problem po mojej stronie lub ewentualnych wykonawców np poddasza (przewiercony przewód).Najbardziej zastanawia mnie fakt że jak sprawdzam obwód do pralki (mam tylko ten bezpiecznik włączony) to różnicówkę wywali gdy podpinam probówke z żarówką. Wyłączam ten obwód a załączam inny np od pieca i tam tez różnicówkę wywala. i tak na każdym obwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 11.08.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 To jest problem po twojej stronie, ZE nie ma szans nic tu zepsuć, choćby chcieli. Daj fotkę rozdzielni i skrzynki z przyłączem. Bez założonych osłon. I więcej danych. Co to znaczy że teraz jest skrzynka a przedtem był przedłużacz? To skąd ten przedłużacz? Od sąsiada? Jaki przedłużacz, jaki teraz jest kabel? I dalej podtrzymuję: weź elektryka, bo to naprawdę prosta usterka do zdiagnozowania (będąc na miejscu) i skoro sobie z tym nie radzisz, to się nie bierz za samodzielne naprawiane. Kiedy masz w planie zrobić pomiary przeciwporażeniowe? Może pomiarowiec ci to naprawi przy okazji. Najbardziej zastanawia mnie fakt że jak sprawdzam obwód do pralki (mam tylko ten bezpiecznik włączony) to różnicówkę wywali gdy podpinam probówke z żarówką. Wyłączam ten obwód a załączam inny np od pieca i tam tez różnicówkę wywala. i tak na każdym obwodzie. A co w tym dziwnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 11.08.2014 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 No dziwi mnie fakt że na każdym obwodzie dzieje się to samo. Bo rozumiem że skoro mam wyłączone bezpieczniki poza np obwodem do pralki i na nim wywal różnicówkę to by wskazywało że na tym obwodzie jest problem. Czy do pomiarów musze mieć zamontowane wszystkie gniazdka i włączniki. Na czym one dokładnie polegają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 11.08.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) No dziwi mnie fakt że na każdym obwodzie dzieje się to samo. Nie ma w tym nic dziwnego. Więc pora przestać się dziwić a zawołać wykonawcę niech wykona wymagane pomiary. Protokoły z badań należą Ci się jak chłopu ziemia. A instalacja musi być ukończona, czyli osprzęt zamontowany być musi. Jeden wyłącznik RCD na cały obiekt jest może i tanim rozwiązaniem, ale bywa że kompletnie nie zdaje egzaminu w trakcie eksploatacji o czym sam się przekonałeś. I to bardzo mnie cieszy. Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek_kos 11.08.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 no skoro masz tylko jedną różnicówkę na cały dom to się nie dziw że na każdym obwodzie wywala. Ja obstawiam żle podłączone żyrandole(żarówki). Jakaś żarówka podłączona do N i PE. Zamknięcie któregokolwiek obwodu daje właśnie taki efekt. No Zostaje jeszcze błąd w TR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 11.08.2014 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 A gdzie pisalem ze mam jedna roznicowke? Mam jedna od lazienki i druga obok wl glownego i z ta jest problem. W czwartek bede mial pomiary. Dam znac co wyszlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek_kos 12.08.2014 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Fakt nie pisałeś ze masz jedną ale z twoich wypowiedzi niestety tak wynikało. Nadal obstawiam żarówkę i ewentualnie błąd połączenia w TR. ps Nie zapomnij napisać co było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 12.08.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 . Nadal obstawiam żarówkę i ewentualnie błąd połączenia w TR. To ja też obstawię, jak się bawić to się bawić: rozdzielnica krislorda wyposażona jest w dwie różnicówki i jedną listwę "niebieską". Jeżeli trafiłem, to jako nagrodę poproszę o wklejenie fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 12.08.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Mam jedna od lazienki i druga obok wl glownego i z ta jest problem. I właśnie ta "druga" jest praktycznie jedynym wyłącznikiem RCD na wszystkie obwody w budynku. Tę "łazienkową" pomińmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.08.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 To ja też obstawię, jak się bawić to się bawić: Ja myślę, że jest błąd w połączeniach i przewód neutralny jest wzięty "z przed" wyłącznika róznicowo-prądowegoi, a faza "za" stąd każde podpięcie odbiornika powoduje jej wyłączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 12.08.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Dziwi mnie, że elektryk podał napięcie na budynek i zabrał doopę w troki, nawet z czystej ciekawości nie sprawdzając czy działa. Już nawet nie mówię o pomiarach, tylko o zwykłym wpięciu wiertarki do najbliższego gniazda i "bzyknąć" silnikiem. To połączenie nieodpowiedzialności z tumiwisizmem.Właściwie, to zamiast rozpisywać się na forum, powinieneś kolesia co to podłączał ściągać na budowę i to w trybie pilnym, pod rygorem że jak go zaraz nie będzie to [autocenzura]. Do pomiarów sobie weź kogoś innego, bo jak taki leszczyk zrobi pomiary, to tak samo jakby moja 13 letnia siostra je zrobiła. Pewnie podpis dostaniesz a pomierzy "fazerem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 12.08.2014 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 To ja też obstawię, jak się bawić to się bawić: rozdzielnica krislorda wyposażona jest w dwie różnicówki i jedną listwę "niebieską". Jeżeli trafiłem, to jako nagrodę poproszę o wklejenie fotki. Fotke wkleje dzisiaj ale z tego co widziałem to tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 12.08.2014 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Dziwi mnie, że elektryk podał napięcie na budynek i zabrał doopę w troki, nawet z czystej ciekawości nie sprawdzając czy działa. Już nawet nie mówię o pomiarach, tylko o zwykłym wpięciu wiertarki do najbliższego gniazda i "bzyknąć" silnikiem. . Nie do końca tak ponieważ w momencie wykonywania instalacji nie miałem wyprowadzonego kabla zasilającego bo nie miałem skrzynki ZE. Budowę prowadziłem posiłkując się prądem sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 12.08.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Ja obstawiam że przy jednym, a może kilku punktach podczas obcinania nadmiaru kabla złączyły się 2 żyły i robią takie cuda.Podejrzewam że obwód łazienkowy jest na tyle "mały" że nie ma szyny O tylko wszystkie N podłączone są RCD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts