Nunki 09.08.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Witam, kupiłem kilka dni temu kocioł o mocy grzewczej 15kw. Zamontowano do niego na moje życzenie palnik obrotowy ECO-BURN. Tylko, że jest to palnik 25kw, dokładnie model 25MRT. Czy nie powinno się montować palnika 15kw? Nigdy przecież nie wykorzystam nominalnej mocy, przez cały czas będę jechał tylko na mocy minimalnej a gdy będę chciał utrzymywać choćby stan minimalnej pracy do podgrzewania CWU to przecież będzie za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.08.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Palniki serii eco-burn mają żeliwne środki, ich wyjście na paliwo czy to 15kW czy 25kW jest takie samo, dołem 10cm a górą 13cm średnicy.Różnią sie tylko górnym "rusztem" 15kW ma średnicę 25cm a 25kW 28cm, to decyduje na tej max. mocy w skrócie mówiąc jak wysoki idzie usypać kopczyk, aby to się mogło dobrze spalić.... 15kW montuje się w kotłach 10-17kW (zakres mocy tego palnika podawany jest do 18kW)25kW można montować w kotłach od 15 do 28kW Generalnie palnik powinien być deko mocniejszy od deklarowanej mocy kotła.W eco-burn możesz, jak chcesz kupić mniejszą górną głowicę (ruszt), sugerowałbym jednak najpierw spokojne podłączenie i sprawdzenia jak to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nunki 09.08.2014 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 To jak dobrze rozumiem, w tej samej jednostce czasu, przy tej samej prędkości podajnika, zostanie podane tyle samo paliwa? W załączniku mam zdjęcie wymiarów ECO-BURN 15kw. Jak dobrze rozumiem wymiar 25,5cm na czerwono w modelu 25kw ma rozmiar 28cm. A jak jest jeśli chodzi o ten wymiar na niebiesko 13cm i ten najgłębszy 10cm? Są takie same jak w 25kw? Gdyby były szersze, to wydaje mi się że podniosłyby minimalną moc spalania palnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.08.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Wkleiłeś moje fotki To na zdjęciu to starsza wersja żeliwna MRŻ/RŻ wymiar środka wkładu żeliwnego jest jednak taki sam. Różnica to tylko średnica tego górnego rusztu to 25,5 oraz 28cm Ślimak w obu ten sam, motoreduktor także, ja biorę na ewmarze a taszy jest jeszcze włoski trans-tecno robiony w wersji a'la niemiecki BHF, sęk w tym,że inna prędkosc obrotowa tej przekładni i jakoś sam w to nie chciałem wchodzić. Najchętniej bym brał na BHF, bo chodzi najciszej, ale nie idzie już tak zamawiać, bo te transy sa tasze i takie ściągają. Wybór jest między ewmarem a transem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nunki 09.08.2014 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Co do tych fotek, to fakt, jak to łamie jakieś prawa to usunę.Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Tak więc myślę że to raczej korzystne że 28cm a nie 25,5 większy ruszt sprawi, że nie spadnie z niego za szybko coś co mogłoby jeszcze nie zdążyć się wypalić, głównie myślę o sypkim miale. A jak już podałeś te oznaczenia MRŻ/RŻ, to na moim palniku jest MRT. Na stronie producenta czy nawet w wyszukiwarce jak wpisuję ardeo MRT, to nie ma takiego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.08.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Z fotkami spoko tylko mówię,że je rozpoznaje hehe co do oznaczenia nazwa eco-burn jest handlowa a techniczne oznaczenie serii palników eco-burn to RT (mały lej) /MRT (duży lej) Starszy model MRŻ to skrót od M-miał, R- obrót, Ż- żeliwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts