Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy moc palnika eco-burn może być większa od mocy kotła?

Nunki

Recommended Posts

Witam, kupiłem kilka dni temu kocioł o mocy grzewczej 15kw. Zamontowano do niego na moje życzenie palnik obrotowy ECO-BURN. Tylko, że jest to palnik 25kw, dokładnie model 25MRT. Czy nie powinno się montować palnika 15kw? Nigdy przecież nie wykorzystam nominalnej mocy, przez cały czas będę jechał tylko na mocy minimalnej a gdy będę chciał utrzymywać choćby stan minimalnej pracy do podgrzewania CWU to przecież będzie za dużo.

Palniki serii eco-burn mają żeliwne środki, ich wyjście na paliwo czy to 15kW czy 25kW jest takie samo, dołem 10cm a górą 13cm średnicy.

Różnią sie tylko górnym "rusztem" 15kW ma średnicę 25cm a 25kW 28cm, to decyduje na tej max. mocy w skrócie mówiąc jak wysoki idzie usypać kopczyk, aby to się mogło dobrze spalić....

15kW montuje się w kotłach 10-17kW (zakres mocy tego palnika podawany jest do 18kW)

25kW można montować w kotłach od 15 do 28kW

Generalnie palnik powinien być deko mocniejszy od deklarowanej mocy kotła.

W eco-burn możesz, jak chcesz kupić mniejszą górną głowicę (ruszt), sugerowałbym jednak najpierw spokojne podłączenie i sprawdzenia jak to chodzi.

To jak dobrze rozumiem, w tej samej jednostce czasu, przy tej samej prędkości podajnika, zostanie podane tyle samo paliwa?

W załączniku mam zdjęcie wymiarów ECO-BURN 15kw. Jak dobrze rozumiem wymiar 25,5cm na czerwono w modelu 25kw ma rozmiar 28cm. A jak jest jeśli chodzi o ten wymiar na niebiesko 13cm i ten najgłębszy 10cm? Są takie same jak w 25kw? Gdyby były szersze, to wydaje mi się że podniosłyby minimalną moc spalania palnika?20584718055152f80ab313e.jpg

100_20584718055152f80ab313e.jpg

Wkleiłeś moje fotki :)

To na zdjęciu to starsza wersja żeliwna MRŻ/RŻ

wymiar środka wkładu żeliwnego jest jednak taki sam.

Różnica to tylko średnica tego górnego rusztu to 25,5 oraz 28cm

Ślimak w obu ten sam, motoreduktor także, ja biorę na ewmarze a taszy jest jeszcze włoski trans-tecno robiony w wersji a'la niemiecki BHF, sęk w tym,że inna prędkosc obrotowa tej przekładni i jakoś sam w to nie chciałem wchodzić. Najchętniej bym brał na BHF, bo chodzi najciszej, ale nie idzie już tak zamawiać, bo te transy sa tasze i takie ściągają. Wybór jest między ewmarem a transem.

Co do tych fotek, to fakt, jak to łamie jakieś prawa to usunę.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Tak więc myślę że to raczej korzystne że 28cm a nie 25,5 większy ruszt sprawi, że nie spadnie z niego za szybko coś co mogłoby jeszcze nie zdążyć się wypalić, głównie myślę o sypkim miale.

A jak już podałeś te oznaczenia MRŻ/RŻ, to na moim palniku jest MRT. Na stronie producenta czy nawet w wyszukiwarce jak wpisuję ardeo MRT, to nie ma takiego modelu