Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pion kanalizacyjny, zmiana położenia - pytanie

Ifarrg

Recommended Posts

Witam.

Mam ułożone rury kanalizacujne, zalany chudziak, powyprowadzane rury do przyłączy. Ale chciałbym rure pionu kanalizacyjnego poprowadzić inaczej, niż w projekcie, poniewaz zmieniam położenie jednej ścianki i likwiduję filar.

Na rysunku zaznaczyłem czerwonym kolorem, gdzie chciałbym dac pion kanalizacyjny w porównaiu do tego, gdzie jest teraz. Przesuwam ściankę oddzielającą kotłownię od łazienki bardziej na lewo, a po likwidacji filara ten pion tak na dole, jak i na górze biegłby środkiem ściany, co wyglądałoby nijak i tylko zabudowa gipskartonem wchodziłaby w grę.

odplyw.jpg

Czy moge zrobić tak, że:

- kibelek przesuwam o jakieś 50 cm w lewo, daję rurę spustową gdzies w połowie tego dołożonego odcinka czerwonego, a sam pion ciągne do góry już po ścianie? wiąże się to oczywiście z dołożeniem kolanka do rury wychodzącej z chudziaka i drugiego juz do skręcenia pionu w górę po ścianie?

- czy nad stropem piętra mogę znów dac kolanko, żeby wentylacja wychodziła bliżej kalenicy? Czy jest to potrzebne, czy tez może sobie być na brzegu dachu? Czy takie skręty nie zaszkodzą wydajności wentylacji kanazliacji?

Dodatkowe pytanie: czy oczyszczalnia biologiczna potrzebuje swojego pionu wentylacyjnego osobnego, czy tez jeśli wyprowadze dwa odprowadzenia pionu ponad dach, to już nie musze robić dodatkowego dla oczyszczalni?

Kurde, to może ja napiszę prościej... Czy można przesunąć pion kanalizacyjny o około 1 m w stosunku do już zaplanowanego, nie rozkuwając chudziaka, poprowadzić go po ścianie, a na poddaszu nieużytkowym przesunąc go w stronę kalenicy o około 2m?

Czyli czy rura pionu powinna być prosta na całej długości, czy też można zakręcić np na poddaszu, żeby wychodziła bliżej kalenicy? Czy jest to w ogóle konieczne?