Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa rur pod sufitem w przypadku, gdy kable nie pozwalają na montaż profili

Recommended Posts

Chciałbym zrobić zabudowę rur gazowych, taki prostokącik, jednak przeszkodziły mi w koncepcji kable elektryczne, które biegną w miejscu, w którym miał iść profil (dołączyłem zdjęcie).

Czy jest jakiś inny sposób by zabudować te rury (w miejscu gdize są kable miał być właśnie drugi profil i do takiej wysokości miała być zabudowa).

Słyszałem coś o uchwytach do regipsów, ale jak, czy to zdało by egzamin i czy jeden profil musiałby być osadzony na wieszakach?

20140809_221511.jpg

Chciałbym zrobić zabudowę rur gazowych, taki prostokącik, jednak przeszkodziły mi w koncepcji kable elektryczne, które biegną w miejscu, w którym miał iść profil (dołączyłem zdjęcie).

Czy jest jakiś inny sposób by zabudować te rury (w miejscu gdize są kable miał być właśnie drugi profil i do takiej wysokości miała być zabudowa).

Słyszałem coś o uchwytach do regipsów, ale jak, czy to zdało by egzamin i czy jeden profil musiałby być osadzony na wieszakach?

A o tym pamiętasz np.

Doradza ekspert z firmy VAILLANT

Zgodnie z DU 75 z 2002 r § 165. 1. 2. Przewody instalacji gazowych w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian lub pod stropem, natomiast na pozostałych kondygnacjach nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich także w bruzdach osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji - łatwo usuwalną masą tynkarską, niepowodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione.

W jakim pomieszczeniu to ma być???Jaki prostokącik???Jaki widzisz problem z wieszakami???Cały czas mówię aby prace były zgodne z w/w.Czy budynek jest odebrany???Czy są to upiększenia bo np. żonie się nie podobają te ustrojstwa na ścianie???Ktoś to z ZG widział ???Mieszkasz w bloku???Co powiesz o próbie szczelności???itd.

Jeśli nie ma miejsca na profil na ścianie, wykonaj konstrukcję w kształcie litery L z mocowaniem do sufitu, a drugie ramię L oprzyj o ścianę. Powstałą szparę można wykończyć listwą ze styropianu przyklejoną do ściany.

Można również bezpośrednio styropianem lub kombinacja kartongips-styropian.

Poszperaj w internecie lub sklepach z materiałami do wykończenia wnętrz. Nie powinno być kłopotu z dostaniem kształtki o odpowiednim rozmiarze.

np.http://www.styroprofil.pl/kategoria;ksztaltki-opakowaniowe;7.html

a samymi płytami i wieszakami nie da się tego zrobić? bez użycia styropianu?

niktspecjalny:

W jakim pomieszczeniu to ma być???Jaki prostokącik???Jaki widzisz problem z wieszakami???Cały czas mówię aby prace były zgodne z w/w.Czy budynek jest odebrany???Czy są to upiększenia bo np. żonie się nie podobają te ustrojstwa na ścianie???Ktoś to z ZG widział ???Mieszkasz w bloku???Co powiesz o próbie szczelności???itd.

Ma to być w korytarzu, taki prostokącik jak na zdjęciu czyli jak mamy rury to od dołu jeden regips i z przodu drugi tyko zeby zakryły rury. Problem z wieszakami widzę taki, że nie wiem jak ich w tej sytuacji użyć. Budynek jest odebrany, mieszkam w domu wielorodzinnym nowooddanym. Próby szczelności były wykonywane dwa tygodnie temu i jest ok, najwyżej na początku i na końcu regipsu zrobiłbym od dołu okrągłe dziury aby to bezpieczenstwo gazowe zostało zachowane.

Profil w tym miejscu można zamontować w następujący sposób:

- odciąć z płyty GK pasek o szerokości - powiedzmy 15cm

- przykręcić do niego profil tak, by łebki wkrętów znalazły się od spodniej strony

- tak przygotowany pasek płyty z profilem przykleić do ściany klejem gipsowym

... i gotowe.

• 3 weeks później...