lamcpp 09.08.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Chciałbym zrobić zabudowę rur gazowych, taki prostokącik, jednak przeszkodziły mi w koncepcji kable elektryczne, które biegną w miejscu, w którym miał iść profil (dołączyłem zdjęcie). Czy jest jakiś inny sposób by zabudować te rury (w miejscu gdize są kable miał być właśnie drugi profil i do takiej wysokości miała być zabudowa). Słyszałem coś o uchwytach do regipsów, ale jak, czy to zdało by egzamin i czy jeden profil musiałby być osadzony na wieszakach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.08.2014 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Chciałbym zrobić zabudowę rur gazowych, taki prostokącik, jednak przeszkodziły mi w koncepcji kable elektryczne, które biegną w miejscu, w którym miał iść profil (dołączyłem zdjęcie). Czy jest jakiś inny sposób by zabudować te rury (w miejscu gdize są kable miał być właśnie drugi profil i do takiej wysokości miała być zabudowa). Słyszałem coś o uchwytach do regipsów, ale jak, czy to zdało by egzamin i czy jeden profil musiałby być osadzony na wieszakach? A o tym pamiętasz np. Doradza ekspert z firmy VAILLANT Zgodnie z DU 75 z 2002 r § 165. 1. 2. Przewody instalacji gazowych w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian lub pod stropem, natomiast na pozostałych kondygnacjach nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich także w bruzdach osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji - łatwo usuwalną masą tynkarską, niepowodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione. W jakim pomieszczeniu to ma być???Jaki prostokącik???Jaki widzisz problem z wieszakami???Cały czas mówię aby prace były zgodne z w/w.Czy budynek jest odebrany???Czy są to upiększenia bo np. żonie się nie podobają te ustrojstwa na ścianie???Ktoś to z ZG widział ???Mieszkasz w bloku???Co powiesz o próbie szczelności???itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.08.2014 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Jeśli nie ma miejsca na profil na ścianie, wykonaj konstrukcję w kształcie litery L z mocowaniem do sufitu, a drugie ramię L oprzyj o ścianę. Powstałą szparę można wykończyć listwą ze styropianu przyklejoną do ściany.Można również bezpośrednio styropianem lub kombinacja kartongips-styropian.Poszperaj w internecie lub sklepach z materiałami do wykończenia wnętrz. Nie powinno być kłopotu z dostaniem kształtki o odpowiednim rozmiarze.np.http://www.styroprofil.pl/kategoria;ksztaltki-opakowaniowe;7.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lamcpp 15.08.2014 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 a samymi płytami i wieszakami nie da się tego zrobić? bez użycia styropianu? niktspecjalny:W jakim pomieszczeniu to ma być???Jaki prostokącik???Jaki widzisz problem z wieszakami???Cały czas mówię aby prace były zgodne z w/w.Czy budynek jest odebrany???Czy są to upiększenia bo np. żonie się nie podobają te ustrojstwa na ścianie???Ktoś to z ZG widział ???Mieszkasz w bloku???Co powiesz o próbie szczelności???itd. Ma to być w korytarzu, taki prostokącik jak na zdjęciu czyli jak mamy rury to od dołu jeden regips i z przodu drugi tyko zeby zakryły rury. Problem z wieszakami widzę taki, że nie wiem jak ich w tej sytuacji użyć. Budynek jest odebrany, mieszkam w domu wielorodzinnym nowooddanym. Próby szczelności były wykonywane dwa tygodnie temu i jest ok, najwyżej na początku i na końcu regipsu zrobiłbym od dołu okrągłe dziury aby to bezpieczenstwo gazowe zostało zachowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 18.08.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Profil w tym miejscu można zamontować w następujący sposób:- odciąć z płyty GK pasek o szerokości - powiedzmy 15cm- przykręcić do niego profil tak, by łebki wkrętów znalazły się od spodniej strony- tak przygotowany pasek płyty z profilem przykleić do ściany klejem gipsowym... i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jatamen 03.09.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 przede wszystkim to musi być rozbieralne, ponieważ podczas przeglądu musisz udostępnić cała długość rury. można tam zrobić parapet odwrócony do góry nogami profile niestety zamontować poniżej kabli, albo rozkuć tynk na całej długości i powiesić/zarobić kable wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts