Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Keramzytobeton . Czy tak będzie dobrze zrobione ?

Recommended Posts

Witam . Na stropie kleina wyrównałem poziom wszystkich belek w domu do równego poziomu za pomocą nadbetonowania belek tak że teraz wszystkie w domu są na równiutkim poziomie bo odchyłki wynosiły nawet 3cm .

I tutaj mam pytanie zakupiłem keramzyt izolacyjny o granulacji 10-20mm chcę go wykorzystać do wypełnienia szczelin pomiędzy belkami stropowymi i dowiedziałem się o aż trzech szkołach o robieniu podkładu wyrównującego z keramzytu i chciałbym się od was dowiedzieć które są prawidłowe i które zapewnią w moim przypadku dobry podkład pod styropian a następnie wylewkę . Do wypełnienia keramzytem są szczeliny o głębokości 2-6cm

1. Wysypanie keramzytu i ubicie go i na tym koniec (niby na to już można dawać styropian i wylewkę) nie chce mi się wierzyć żeby to wytrzymało nacisk styropianu i wylewki ??? A poza tym przy tej granulacji keramzytu byłyby spore nierówności czy jednak keramzyt by się przy ubijaniu rozpadał i wypełnił je ?

2. Wysypanie keramzytu przejechanie łatą do wyrównania z belkami stalowymi a następnie zalanie tego mleczkiem cementowym ??? . Wydaje mi się że to jest dobry sposób i bardzo szybki w realizacji ale czy na pewno tak można i będzie to wytrzymałe ?

3. Wsypanie keramzytu do wanny zalanie woda a po 5 minutach dodanie cementu i wylanie tego w szczeliny a następnie wyrównanie łatą . Ten sposób jest chyba najczęściej podawany ale czy w tym przypadku przy tej granulacji keramzytu będą zniwelowane wszystkie nierówności czy i tak będzie trzeba lać mleczko ?

Rozpisałem się bardzo dziękuje za doczytanie do końca i udzielenie odpowiedzi z wyjaśnieniem dlaczego tak a nie tak icon_smile.gif

• 4 weeks później...