Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niezaizolowane bloczki fundamentowe - problem z wodą

Highlifer

Recommended Posts

Witam,

Mam dość nietypowy problem. w kwietniu zacząłem budować dom, po wylaniu ławy fundamentowej i wymurowaniu stanu zero wykonawca polecił mi tylko izolację pionową bloczków od środka, twierdząc, że bloczki są kilkudniowe i powinny dobrze wyschnąć przed zaizolowaniem od zewnątrz. Poszedłem za jego radą i pozwoliłem bloczkom wyschnąć. Na działce mam bardzo paskudną glinę. Kiedy koparka zasypywała piachem fundament grunt osunął się*na niewyizolowane bloczki. Po kilku tygodniach odkopałem fundament, żeby bloczki w końcu wyschły. I tutaj zaczęły się problemy. Pogoda w tym roku nie sprzyja tego typu eksperymentom. Co wyschnie to popada lub zleje tak że woda stoi po kolana. Mam już dość jeżdżenia na budowę, wypompowywania wody i odbijania się od ściany. Woda i glina tworzą paskudne błoto, które przy usuwaniu wody, siłą rzeczy wtarło się w ostatni bloczek. zaczynam w tym tygodniu prace związane z dachem a stoję z takim banałem jak izolacja fundamentu.

Poradźcie, co robić?

Czekać aż dobrze wyschnie i izolować, czy może w jakiś*magiczny sposób spróbować osuszyć ostatnią warstwę bloczków? Jak się pozbyć tego zaschniętego błota na bloczkach, czy myjka ciśnieniowa z końcówką do czyszczenia kostki brukowej zda egzamin? Czy to konieczne?

IMG_0110.jpg

IMG_0114.jpg

IMG_0119.jpg

IMG_0118.jpg

Przecież napisalem nie dopuścić do zalania - odprowadzic wody opadowe z dala od budynku i wysuszyć ściane.

Dzialaś szybko bo juz połowa sieprnia.

nic sie nie martw, maluj :) sasiadowi do poludnia skonczyli murowac fondamenty a wieczorem wszystko zamalowane na drugi dzien oklejone styropianem :)) tak sie buduje nowoczesnie....

jak ci juz napisal obkop w ten sposob zeby woda odplawala od fundamentow i jak wyschna to zamaluj.