Highlifer 10.08.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Witam, Mam dość nietypowy problem. w kwietniu zacząłem budować dom, po wylaniu ławy fundamentowej i wymurowaniu stanu zero wykonawca polecił mi tylko izolację pionową bloczków od środka, twierdząc, że bloczki są kilkudniowe i powinny dobrze wyschnąć przed zaizolowaniem od zewnątrz. Poszedłem za jego radą i pozwoliłem bloczkom wyschnąć. Na działce mam bardzo paskudną glinę. Kiedy koparka zasypywała piachem fundament grunt osunął się*na niewyizolowane bloczki. Po kilku tygodniach odkopałem fundament, żeby bloczki w końcu wyschły. I tutaj zaczęły się problemy. Pogoda w tym roku nie sprzyja tego typu eksperymentom. Co wyschnie to popada lub zleje tak że woda stoi po kolana. Mam już dość jeżdżenia na budowę, wypompowywania wody i odbijania się od ściany. Woda i glina tworzą paskudne błoto, które przy usuwaniu wody, siłą rzeczy wtarło się w ostatni bloczek. zaczynam w tym tygodniu prace związane z dachem a stoję z takim banałem jak izolacja fundamentu. Poradźcie, co robić? Czekać aż dobrze wyschnie i izolować, czy może w jakiś*magiczny sposób spróbować osuszyć ostatnią warstwę bloczków? Jak się pozbyć tego zaschniętego błota na bloczkach, czy myjka ciśnieniowa z końcówką do czyszczenia kostki brukowej zda egzamin? Czy to konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.08.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Jak masz to zamiar pomalowac abizolem to możesz to od razu zasypać. Skutek bedzie podobny. Co do osuszenia to odkop szerzej te dziury, i jak bedziesz dalej od budynku tam zrób głębiej. Czemu ten budynek jest tak płytko posadowiony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Highlifer 10.08.2014 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 ok, ale jak tamu zaradzić, co poczynić żeby było dobrze i solidnie zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.08.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Przecież napisalem nie dopuścić do zalania - odprowadzic wody opadowe z dala od budynku i wysuszyć ściane. Dzialaś szybko bo juz połowa sieprnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 10.08.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Przecież napisalem nie dopuścić do zalania - odprowadzic wody opadowe z dala od budynku i wysuszyć ściane. Dzialaś szybko bo juz połowa sieprnia. nic sie nie martw, maluj sasiadowi do poludnia skonczyli murowac fondamenty a wieczorem wszystko zamalowane na drugi dzien oklejone styropianem ) tak sie buduje nowoczesnie.... jak ci juz napisal obkop w ten sposob zeby woda odplawala od fundamentow i jak wyschna to zamaluj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts