Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła

weidemann

Recommended Posts

Proponuje zapytac dewelopera o OZC.

Przy blednym doborze mocy pompy, nawet zakup tak dobrej pompy jaka jest Daikin nie pomoze.

Viesmana nie polecam, za duzo problemow z serwisem ich pomp. Zapytaj dewelopera o wczesniejsze jego realizacje, warto sprawdzic czy sie na tym znaja.

Raczej pompa napowietrzna. Z tego co się orientowałem to koszt gruntowej jest bardzo wysoki. Chociaż jeśli warto to może i lepiej ponieść takie koszt. Tylko ile czasu będzie trwał zwrot z takiej inwestycji. Gdzieś czytałem, ze ludzie polecali firmę Clima Komfort oferującą pompy Neura.

po 1 - więcej tematu w temacie, samo "pompa ciepła" to ciut mało dla osób mających styczność z Daikinem, moga nawet nie wchodzić w Twojego posta

po 2 - OZC - google się kłania :)

po 3 - widac że nie przeczytałeś żadnego topiku na forum

po 4 - podałbyś proponowaną ci cenę za tego Daikina - byłoby co porównywać z kosztami instalacji gruntowej

po 5 - nie podałeś regionu

po 6 - nie podałeś nawet podstawowych parametrów domu, działki a nawet proponowanej Ci przez kogoś pompy

Tak to bywa z laikiem który chce dom kupić, tzn powiedzmy postawić, a nie ma pojęcia o niczym.

Wystąpiłem już do dewelopera o OZC domów mi zaproponowanych, w grę wchodzą dwie realizacje na działce 1050m2:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-janowcach-g2/rzuty/2/me19209464f6d9 Powierzchnia domu: 141,01 m2 +garaż 48,08 m2 +kotłownia: 9,63 m2 lub http://extradom.pl/projekt-domu-opalek-ii-n-2g-BSB1079 .Pow. użytkowa 141,75 m2 . Region to dokładnie Toruń.

a koszt powietrznego Daikina?

z tych dwóch wolałbym z Archonu - prostsza konstrukcja, powinna być tańsza :)

ale ja nie lubię kopertowych dachów, sam zresztą kończę budować z ich projektu....

metraż podobny do mojego, kształt i materiały podobne, OZC powinieneś mieć ciut mniejsze od mojego (mi wyszło zapotrzebowanie na pc od 8kW do 11kW w zależności od tego kto wykonywał ) :p

czekam na odpowiedź co do ceny pompy. ogólnie nie jestem fanem domów z poddaszem użytkowym ale ceny z użytkowym I piętrem są strasznie wysokie.

chciałem stawią w sumie inny domek ale cena jaka mi deweloper za stan deweloperski netto 450 tys. http://extradom.pl/projekt-domu-homekoncept-7-KRX1007.

powodzenia życzę w realizacji.

Projekt ciekawy, ale ten taras nad garazem ktorego uzywal byc co najwyzej do suszenia prania, to pewne klopoty. Jesli nie od samego poczatku, to przynajmniej po kilku latach.

Jestes z miasta RM, wiec odszukaj na forum kolege o nicku "wihajster". Poprowadzi Cie za raczke odnosnie instalacji pompy gruntowej i z tego co tu pisali jego klienci za przyzwoita kase.