Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana działowa na XPS

Gość grend

Recommended Posts

Gość grend

Witam

Ktoś ma doswiadczenie w wybudowaniu sciany działowej z silki na XPS. Według karty technicznej powinno wytrzymać a jak to ma się do praktyki ???

Chcę w ten sposob zrobic izolacje miedzy ścianą a podłożem na parterze

Gość grend
Ja w miejscu ścianek działowych mam xps obniżony o jakieś 7-8 cm,więc chudego mam tam z min 14 cm,tak kazał kier bud. Xps Austrotherm XPS TOP 30. Podłoga na gruncie.

TZN nie masz płyty ocieplonej XPS tylko masz chudziak na gruncie i w miejscu ścianki działowej masz XPS i na tym chudziak ? Jeżeli tak to dla mnie nie jest to żadna izolacja. Ja chcę na wylanego wzmocnionego chudziaka połozyć płytę XPS i na tym położyć Silka wysoką na 10 cm i szeroka na 24 i na tym działówka z cegły 12

• 2 months później...
Gość grend
Mam xps po całości a w miejscu scianek jedna płyta xps-a jest obnizona,na tym chudziak.

Na samej płycie xps od razu chcesz dać silkę? Nie widzę tego dobrze..nawet z xps 700.

to trochę matematyki

wytrzymałość XPS od 250 kpa do 700kpa - czyli od 2,5 do 7 kg na cm2.

Ściana z najcięższego matriału silikat. Silikat 12 wymiar podstawy 12 na 25 cm co daje 300 cm2. Warstw 13 bo wysokość 22 cm - 286 cm. Waga jednej cegły to 9 kg * 13 warstw daje 117 kg.Czyli nacisk na 1 cm2 WYNOSI 0,4 kg !!!! czyli 6 x mnej niż wytrzymałość XPS 250 kpa oraz 17x mniej od XPS 700kpa - faktycznie ryzyko jest.....

Dając jakiś Solbet który wazy 3 kg to ........

Gość grend
tylko grend ta Twoja matematyka powinna uwzgledniac ze to jest 300kPa przy 10% odksztalceniu...

a co to zmienia ??? Mnie interesuje późniejsze ewentualne ugiecie np przez nastepne 50 lat.....

PS moze oblicz jakie obciażenia przyjmuje 20 cm XPS pod płytą fundamentową i porównaj do ścianki działowej

Nigdy w życiu styropianu nie stosuje się pod płytą fundamentową, ani ławami. XPS co najwyżej pod wylewkę.

To kolega niewiele wie o budowlance :)

Tutal 10 cm XPS (swoją drogą to nie styropian) ułozony na chudziaku (a można i bezpośrednio na gruncie), przygotowane pod rozlozenie zbrojenia i wylanie 20cm plyty fundamentowej.

image.jpg

Takich domow powstaje coraz wiecej, plusem jest szybkośc wykonania i odcięcie mostków termicznych.

Styrodur Basfa jest przeznaczony pod płyty fundamentowei posiada znacznie wiekszą nośność, niż obciązenia ood płytą.

Niektórzy konstruktorzy projektuja także na EPS 200

A co do tego XPS to też się zastanawiam czy to tak może być.

Oczywiście tak może być wg powinno być. Czasem trafisz na opinię leśnego dziadka inż który będzie przytaczał fantastykę

naukową na budowie ... np że taką płytę trzeba posadowić na głębokości przymarzania czy posadowienia.

Też wymiany gruntów na nie wysadzionowe ..dramat :bash:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213470-Marzenia-si%C4%99-spe%C5%82niaj%C4%85-Arnika-skazana-na-superenergooszcz%C4%99dno%C5%9B%C4%87&highlight=arnika sobie Kolega zobaczy tu to :jawdrop:

Sądząc po używanym słownictwie Kolega jest pewnie inż :)

Niestety ale trzeba się dokopać do danych producenta o module sztywności EN 50lat.

Odkształcenie pod długotrwałe obciążenie to max 2% czyli 100-130 kPa max dla XPS 300 .

Problem dla posiadaczy robota to jeszcze wyznaczenie współczynnika sztywności podłoża/ modułu podłoża

sprężystości itp k (winkler ) słowem przekichane .. bo i wielkość fundamentu trzeba brać pod uwagę

i nowość izolację termiczną.

• 6 months później...
  • 2 years później...