Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kosiarka spalinowa - napęd, silnik

Recommended Posts

Witam,

muszę niedługo kupić własną kosiarkę spalinową - do koszenia mam ponad 700 metrów.

Czy możecie coś powiedzieć na temat silników chińskiej firmy Loncin? Bawić się w to czy lepiej B&S?

Czy kosiarka z napędem ma tylko same zalety czy też jakieś wady?

Będę wdzięczny za pomoc.

Mówią, że B&S są najlepsze

ja zaryzykowałam i kupiłam silnikiem górnozaworowym OHV 7,5 km, mam do koszenia 20 arów i daje rade bez najmniejszego problemu. ( kosiła dopiero 5 razy :) )

Szukaj coś o mocy od 6km, z dużymi kołami najlepiej łożyskowanymi. opcja READY STAR jest tez fajna, duży otwór wlotu do kosza jest ważny bo będzie się zapychał jak będzie mały

Bez napędu nie wyobrażam sobie koszenia tak dużych powierzchni

Wada kosiarki z napędem jest taka, że napęd może się zepsuć :)

Myślę, że jak ktoś użytkuje normalnie kosiarkę, wymienia oleje i nie kosi kretowisk, kamieni, chaszczy to każda posłuży długo

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
Witam,

muszę niedługo kupić własną kosiarkę spalinową - do koszenia mam ponad 700 metrów.

Czy możecie coś powiedzieć na temat silników chińskiej firmy Loncin? Bawić się w to czy lepiej B&S?

Czy kosiarka z napędem ma tylko same zalety czy też jakieś wady?

Będę wdzięczny za pomoc.

Loncin ma niezłe silniki,ale też nie wszystkie modele,ogólnie to zależy od Firmy która produkuje kosiarki jakie modele wsadza do swojego sprzętu,natomiast czy z napędem czy nie to zależy czy działka jest raczej niezakrzewiona,jeżeli masz jakieś krzaczki to lepiej bez napędu bo łatwiej się manewruje,napęd jest fajną sprawą ale trzeba umieć go użytkować inaczej tylko przeszkadza

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 6 months później...
Też rozglądam się za kosiarką i wstępnie zdecydowałem się na AL-KO. Mają różne serie kosiarek, nie do końca czuję jeszcze czy warto kupować najdroższe modele (ok 2 kzł) czy te pośrednie (1,5) nie będą wystarczające. Mają modele z własnym silnikiem jak i z B&S. raczej na ten drugi się nastawiam. Rozrusznik i sterowanie prędkością to chyba nie zbyt potrzebne bajery. Sam napęd wydaje się dobry bo kosiarka spalinowa lekka nie jest. Jednak napęd rządzi się swoimi prawami. Mając kosiarkę z napędem dobrze tak zorganizować ogród aby kosić długimi pasami bez omijania przeszkód, bo z napędem wymaga jego rozłączania. W sumie to nie kłopot bo puszczamy rączkę i napęd się odłącza. Chciałbym przed kupnem udać się do kogoś i sprawdzić kosiarkę z napędem w akcji to będzie dobry test. Przy większych areałach chyba warto od razu szukać kosiarki z najszerszą szerokością koszenia.

• 7 months później...
  • 10 months później...