Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięta ściana, jak to można zreperować?

Recommended Posts

Witam.

Podczas demontażu stalowej ościeżnicy uszkodziła się lekko ściana ( w załączniku zdjęcie). Teraz mam dylemat co z tym zrobić. Czy zostawić tak jak jest tylko zagipsować i pomalować pęknięcia na ścianie i montować nową futrynę czy trzeba to naprawić bo zbiegiem czasu pęknięcia będą powracać ? Proszę o poradę co z tym zrobić

Pozdrawiam.

11082014830.jpgWP_20140811_002.jpg

Edytowane przez Damian Cieślewicz

Przepraszam za brak, zdjęć już dołączyłem wyżej. A czym to zaszpachlować zwykłym gipsem czy czymś innym ?

A druga sprawa tu jest cegła która jest pęknięta, warstwa cementu i gips. To tylko zdrapać warstwę gipsu, po czym siatkę i nowy gips czy ściągnąć do cegły wraz z tym cementem?

Edytowane przez Damian Cieślewicz

Jaka to jest ściana (wygląda na działówkę). Jak głębokie jest to uszkodzenie (pewnie nie głębsze niż jeden pustak).

Jeśli to co się domyślam jest prawdą, to jedyne czym ryzykujesz, to że w najczarniejszym scenariuszu za kilka lat będziesz musiał skuć ten pustak i te co są nad nim i wstawić kilka nowych. Robota może niezbyt czysta i przyjemna, ale koszty umiarkowane, czas wykonania niezbyt długi.

U siebie w ścianie z cegły zrobiłem to tak: wstrzyknąłem klej (podobny do pianki montażowej, reklamowany głównie jako zastąpienie kleju gipsowego przy klejeniu płyt gk do ściany) w otwór, okleiłem go od zewnątrz siatką (taką jak używa się na łączeniach płyt gk, może być taka mocniejsza) i pociągnąłem gipsem.

Zrobienie bruzdy nie jest głupim pomysłem. Jak będziesz robił bruzdę to uważaj aby nie zbliżać się za bardzo do końca nadproża. Jeśli szpara byłaby głębsza niż na 1 pustak, to raczej nie powstała w wyniku szarpania się z ościeżnicą. W takim przypadku, jak również w przypadku nośnej, zaprosił bym fachowca (konstruktora, czy kogoś w tym stylu) na oględziny, ale może jestem przeczulony.