Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeszklenie do domu jednorodzinnego

Recommended Posts

Szukam wykonawcy tego przeszklenia, prosze chetne firmy o info na priv. Dziekuje

Wbrew pozorom nie zaglądają tu setki potencjalnych wykonawców. Co najwyżej parunastu uzależnionych od forum, którzy raczej omijają szerokim łukiem takie zlecenia-miny, do których potrzeba prawdziwego fachowca.

Wrzuć temat poszukiwań na okonent lub inny portal typu "zlecą", a posypią się oferty. Tylko nie wiem czy będziesz zadowolona ale na pewno nie będzie to strata czasu jak tu..

tyle tylko Fin, że ryzyko większe.

Sam wiesz kto tam bywa ;)

Tu właśnie potrzebny jest pasjonat, wariat, który podejmie się wdygać te szyby na taka wysokość i zamocować całość jak trzeba.

Przeszkodą zapewne będzie koszt jakiego oczekuje Inwestor, skoro całe zlecenie zapięło się kwotą 36 tyś a tu sama ta konstrukcja tą kwotę przekroczy. No chyba że znajdzie się wariat który to na szybach 4mm wykona :)

Edytowane przez nikt ważny

Szukam i szukam, czytam i jest tego masa. Firmy, wykonwacy, profile, systemy. Nie dosc ze trzeba sie ze wszystkim zapoznac to jeszcze wybrac solidnego wykonawcę, a tutaj powiem ze mam ogromny lęk po nieprzyjemnych doswiadczeniach. I niestety nie znajduje tez wykonawcy który na dzien dobry nie chciałby przynajmniej 40% zaliczki...

Konstrukcja dla fachowca mysle ze nie nastreczy zadnych trudnosci, budowa prowadzona idealnie rowniutko, ja tez nie jestem jakims szalencem, nie czepiam sie nieistotnych kwestii. Jestem wymagajacym klientem, ale tez bez przesady, jesli wszystko przebiega zgodnie z umowa to nie ma najmniejszych trudnosci.

Wycen juz kilka posiadam, ale wciaz sie rozgladam.

Jaki montaz powinien byc do takiego przeszklenia? na pianke, ciepły? z folia EPDM?

Szyby hartowane od zew i wew? czy tylko jedna strona? czy jak bedzie trzecia szyba - to srodkowa tez hartowana? czy tak sie nie robi?

Słupowo-ryglowa konstrukcja czy moze byc okienna/otworowa?

dziekuje!

o hartowaniu już napisałem - chcesz być spokojny zrób obustronną hartowaną

Środkowa już być nie musi

Ja bym montaż wykonał na śruby z zastosowaniem taśmy wielofunkcyjnej

Robiłem kiedyś podobną konstrukcję i statykę osiągnęło normalne alu z słupami statycznymi

Zresztą ponawiasz pytania i odpowiedź już padła nie tylko z moich ust ;)

Koszty też były tu prezentowane

Z czystej ciekawości obliczyłem cenę szyb, niewiele, coś około 18 tyś 6ESG/12Ar/6/12Ar/6ESG Ug=0,7

Edytowane przez nikt ważny

Z pozoru łatwa konstrukcja (tak się wydawało pierwotnemu wykonawcy) może przysporzyć sporo kłopotów - zwłaszcza w aluminium. Trzeba pamiętać o rozszerzalności liniowej tego materiału!

Poza tym niewielu będzie chętnych na (ryzykowne) poprawki po kimś. Zwłaszcza w szczycie sezonu. A z zaliczką poniżej 40% zejdzie chyba idiota.

• 2 weeks później...