Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja grawitacjna wymiana grzejnika, jak uzupełnic wode? jaka pakuła ?

maciekchn

Recommended Posts

Witam mam instalacje grawitacyjna bez pompki , wymieniam grzejnik i pytanie jak zleci woda to uzupełniam wodę wlewając do wyrównawczego na strychu i odpowietrzam? grzejnikiem?

Pytanie drugie przerabiam kilka kształtek i czy używać pakuły czy taśmy teflonowej ??

O ile nie ma innego miejsca przewidzianego przez poprzedniego wykonawcę, należy za pomocą np: węża ogrodniczego bardzo wolno uzupełnić braki wody poprzez zawór spustowy umieszczony w kotle. Wodę uzupełniamy do momentu przelania się jej poprzez naczynko wyrównawcze.

Bezpieczniejsze jest (wymaga mniejszej umiejętności i jest bardziej uniwersalne) używanie pakuł i odpowiedniej pasty.

a Jaka to pasta? mam zaworek którym przekrecam i leci woda do pieca ale zaraz sie wylewa cala przy piecu rurka,

Pastę do skręcania kształtek na konopie kupisz w każdym sklepie hydraulicznym + supermarkety techniczne.

W instalacji grawitacyjnej nie wolno (nie powinno się) montować dopuszczenia wody "na sztywno" odcinanej tylko zaworem. Bez względu na rodzaj zaworu. Dopuszczanie wody powinno być poprzez wąż elastyczny, odłączany po uzupełnieniu wody w instalacji. W instalacji grawitacyjnej najczęściej nie ma wskaźnika poziomu wody i może dojść do sytuacji, że nieszczelny zawór cały czas dopuszcza wodę.

Wlasnei jest na elastycznym , i jest zaworek i wpuszczam wode a ona sobie kranikiem obok wylatuje, zrobie tak jak Piszesz szlaufem do wyrównawczego i odpowietrze, Dzieki :)

W prawidłowo wykonanym OC grawitacyjnym napełnianie wodą należy przeprowadzać bardzo wolno i od dołu. Nie należy szybko nalewać wody i to do naczynka wyrównawczego. Złe napełnienie powoduje kłopoty z odpowietrzaniem instalacji.

Pastę do skręcania kształtek na konopie kupisz w każdym sklepie hydraulicznym + supermarkety techniczne.

W instalacji grawitacyjnej nie wolno (nie powinno się) montować dopuszczenia wody "na sztywno" odcinanej tylko zaworem. Bez względu na rodzaj zaworu. Dopuszczanie wody powinno być poprzez wąż elastyczny, odłączany po uzupełnieniu wody w instalacji. W instalacji grawitacyjnej najczęściej nie ma wskaźnika poziomu wody i może dojść do sytuacji, że nieszczelny zawór cały czas dopuszcza wodę.

A dlaczego zaleca się podłączać na wężu elastycznym? U mnie hydraulicy tak podłączyli piec gazowy i stałopalny. Myślałem, że to taka ich wizja, ale chyba jest jakieś logiczne uzasadnienie.

A dlaczego zaleca się podłączać na wężu elastycznym? U mnie hydraulicy tak podłączyli piec gazowy i stałopalny. Myślałem, że to taka ich wizja, ale chyba jest jakieś logiczne uzasadnienie.

Piece gazowe pracujące w instalacji ciśnieniowej podłącza się na "sztywno" Jest w nich funkcja samoczynnego uzupełniania wody w CO do wymaganego ciśnienia. Jest wskaźnik ciśnienia. W instalacjach grawitacyjnych przy nieszczelnym zaworze dopuszczającym wodę do CO będzie stały dopływ wody do instalacji i jej systematyczne zakamienianie. Przelew wody z naczynia wyrównawczego, nie powinien być podłączony bezpośrednio do kanalizacji. Użytkownik powinien mieć kontrole nad ilością wylewanej wody. Odłączenie podłączenia elastycznego (gdy jest nieużywane) gwarantuje brak niekontrolowanego dopływu wody do CO

• 2 weeks później...
Odkręciłem grzejnik cała woda zlana, jak odkręcam zaworek przy piecu oda leci do pieca wylatuje powrotem(dołem) jak dam na max wylatuje zasilaniem(góra) w miejscu gdzie niema grzejnika a wystają rury to jak uzupełniać? przez wyrównawczy czy odkrecic ten zaworek jak założę grzejnik ?