maciekchn 11.08.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Witam mam instalacje grawitacyjna bez pompki , wymieniam grzejnik i pytanie jak zleci woda to uzupełniam wodę wlewając do wyrównawczego na strychu i odpowietrzam? grzejnikiem? Pytanie drugie przerabiam kilka kształtek i czy używać pakuły czy taśmy teflonowej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 11.08.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Witam mam instalacje grawitacyjna bez pompki , wymieniam grzejnik i pytanie jak zleci woda to uzupełniam wodę wlewając do wyrównawczego na strychu i odpowietrzam? grzejnikiem? Pytanie drugie przerabiam kilka kształtek i czy używać pakuły czy taśmy teflonowej ?? O ile nie ma innego miejsca przewidzianego przez poprzedniego wykonawcę, należy za pomocą np: węża ogrodniczego bardzo wolno uzupełnić braki wody poprzez zawór spustowy umieszczony w kotle. Wodę uzupełniamy do momentu przelania się jej poprzez naczynko wyrównawcze. Bezpieczniejsze jest (wymaga mniejszej umiejętności i jest bardziej uniwersalne) używanie pakuł i odpowiedniej pasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 13.08.2014 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 a Jaka to pasta? mam zaworek którym przekrecam i leci woda do pieca ale zaraz sie wylewa cala przy piecu rurka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 13.08.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 a Jaka to pasta? mam zaworek którym przekrecam i leci woda do pieca ale zaraz sie wylewa cala przy piecu rurka, Pastę do skręcania kształtek na konopie kupisz w każdym sklepie hydraulicznym + supermarkety techniczne. W instalacji grawitacyjnej nie wolno (nie powinno się) montować dopuszczenia wody "na sztywno" odcinanej tylko zaworem. Bez względu na rodzaj zaworu. Dopuszczanie wody powinno być poprzez wąż elastyczny, odłączany po uzupełnieniu wody w instalacji. W instalacji grawitacyjnej najczęściej nie ma wskaźnika poziomu wody i może dojść do sytuacji, że nieszczelny zawór cały czas dopuszcza wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 13.08.2014 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Wlasnei jest na elastycznym , i jest zaworek i wpuszczam wode a ona sobie kranikiem obok wylatuje, zrobie tak jak Piszesz szlaufem do wyrównawczego i odpowietrze, Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.08.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Wlasnei jest na elastycznym , i jest zaworek i wpuszczam wode a ona sobie kranikiem obok wylatuje, zrobie tak jak Piszesz szlaufem do wyrównawczego i odpowietrze, Dzieki W prawidłowo wykonanym OC grawitacyjnym napełnianie wodą należy przeprowadzać bardzo wolno i od dołu. Nie należy szybko nalewać wody i to do naczynka wyrównawczego. Złe napełnienie powoduje kłopoty z odpowietrzaniem instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.08.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Pastę do skręcania kształtek na konopie kupisz w każdym sklepie hydraulicznym + supermarkety techniczne. W instalacji grawitacyjnej nie wolno (nie powinno się) montować dopuszczenia wody "na sztywno" odcinanej tylko zaworem. Bez względu na rodzaj zaworu. Dopuszczanie wody powinno być poprzez wąż elastyczny, odłączany po uzupełnieniu wody w instalacji. W instalacji grawitacyjnej najczęściej nie ma wskaźnika poziomu wody i może dojść do sytuacji, że nieszczelny zawór cały czas dopuszcza wodę. A dlaczego zaleca się podłączać na wężu elastycznym? U mnie hydraulicy tak podłączyli piec gazowy i stałopalny. Myślałem, że to taka ich wizja, ale chyba jest jakieś logiczne uzasadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 15.08.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 A dlaczego zaleca się podłączać na wężu elastycznym? U mnie hydraulicy tak podłączyli piec gazowy i stałopalny. Myślałem, że to taka ich wizja, ale chyba jest jakieś logiczne uzasadnienie. Piece gazowe pracujące w instalacji ciśnieniowej podłącza się na "sztywno" Jest w nich funkcja samoczynnego uzupełniania wody w CO do wymaganego ciśnienia. Jest wskaźnik ciśnienia. W instalacjach grawitacyjnych przy nieszczelnym zaworze dopuszczającym wodę do CO będzie stały dopływ wody do instalacji i jej systematyczne zakamienianie. Przelew wody z naczynia wyrównawczego, nie powinien być podłączony bezpośrednio do kanalizacji. Użytkownik powinien mieć kontrole nad ilością wylewanej wody. Odłączenie podłączenia elastycznego (gdy jest nieużywane) gwarantuje brak niekontrolowanego dopływu wody do CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 25.08.2014 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Odkręciłem grzejnik cała woda zlana, jak odkręcam zaworek przy piecu oda leci do pieca wylatuje powrotem(dołem) jak dam na max wylatuje zasilaniem(góra) w miejscu gdzie niema grzejnika a wystają rury to jak uzupełniać? przez wyrównawczy czy odkrecic ten zaworek jak założę grzejnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts