Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z przewodami wentylacyjnymi

Recommended Posts

Witam!

Mam problem z wentylacją domu. Dom oprócz parteru ma dwa piętra.

Na parterze jest kotłownia, łazienka i salon z kominkiem. O kuchni nie wspominam bo ma oddzielny komin.

Wygląda to tak

kotłownia | łazienka | salon z kominkiem

Pomiędzy salonem i łazienką jest komin - 1 pion kominowy i 1 pion wentylacyjny - kratka w łazience

Pomiędzy kotłownią i łazienką jest komin - 1 pion kominowy i 2 wentylacyjne.

W jednym pionie kratka w kotłowni i kratka w łazience na piętrze. W drugim pionie kratka w kuchni na piętrze.

W kotlowni otwarta kratka oraz otwarty przewód kominowy - kiedyś był pod nim piec. Teraz jest piec dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania wpięty do trzeciego komina do tego powietrze doprowadzone z zewnątrz przez rurę w ścianie przy gruncie.

Problem polega na tym, że jak już zauważyliście przy kominku nie ma wentylacji. Nie pytajcie czemu, dom budował teść ok roku 1999. Kominek był "dostawiany" ok roku 2006/2007

W obudowie kominka jest kratka ale nie ma otworu w pionie wentylacyjnym. Nie ma też doprowadzenia powietrza z zewnątrz. Jakoś może wyceluję w ścianie aby wykuć od zewnątrz pod kominkiem ale gorzej z wentylacją. Chciałem wykuć dziurę w kanale i zaślepić kratkę w łazience aby nie było kominka z łazienką razem. Na drugiej ścianie chciałem wykuć otwór wentylacyjny. Nie chciałbym kuć w przewodzie kominowym bo może kiedyś będzie potrzeba postawienia drugiego pieca np na ekogroszek. Zostają mi dwa kanały wentylacyjne. Jeden z łazienką na piętrze, drugi z kuchnią na piętrze. W kuchni jest kuchenka gazowa, w łazienkach nie ma żadnych piecyków.

Jak to rozwiązać? Z którym pomieszczeniem połączyć? Myślałem aby dać dwie łazienki razem a na kominie wentylator...

Kratka w kotłowni też jest problemem bo kotłownia jest z górną łazienką. Jak ją zaślepię za wentylację będzie służył przewód spalinowy w kotłowni ale jak dostawię kiedyś piec znowu będzie problem z wentylacją. W ostateczności przy drugim piecu wywalę rurę przez ścianę jako wentylację.

Tak swoją drogą kominek jest jakieś 8 lat i dzięki Bogu nie wydarzyła się jeszcze żadna tragedia.

Na ostatnim piętrze nie ma żadnych kratek wentylacyjnych.

... Tak swoją drogą kominek jest jakieś 8 lat i dzięki Bogu nie wydarzyła się jeszcze żadna tragedia ...

Tragedia nie, ale po Twoim opisie nie wykluczam, że się już coś tego CO nie nawdychałeś :p

Daj jakieś rzuty, przekroje, szkic, to powiedzą tutejszym fachowcom więcej niż tysiąc słów.