Janjanek 11.08.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Prosiłbym o jakieś informacje na temat tego kotła z castoramy. Parametry, opini itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzef 11.08.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Informacji o nim nie ma za wiele, jak to zwykle bywa z kotłami marketowymi. Czasem udaje się wyśledzić oryginalnego producenta. W tym przypadku wydaje się to być Termo-Tech. Czego możesz się spodziewać w tej półce cenowej? Najważniejsze sprawy: prosta retorta + tani, prosty sterownik.W tego typu retorcie dobrze pali się wyłącznie dobry ekogroszek (czytaj: drogi).Tani sterownik umie tylko robić to, co mu powiesz. A skąd ty masz to wiedzieć? Musisz zostać ekspertem od spalania węgla. Pierwszym twoim zapytaniem na forum po zakupie takiego kotła będzie: jak ustawić parametry spalania? Rytuał ustawiania będzie się powtarzać w najlepszym razie tylko co nową dostawę paliwa, o ile nie trafi się jakaś gorsza partia, z którą będzie trzeba walczyć, by znaleźć rozsądny kompromis ciepła w stosunku do niedopału, szlaki i sadzy. Jeśli finansowo dosięgasz tylko do marketowej półki, to nie jest to najgorszy wybór, o ile jesteś świadom w/w cech tego i innych tanich podajnikowców (raz ustawione działają dobrze - dopóki masz dobry, powtarzalny opał). Gdybyś jednak mógł dorzucić przynajmniej 2,5tys. to jest kilka kotłów przystosowanych także do gorszego opału, w tym miału, posiadających sterowniki, których zadaniem jest wyręczenie człowieka w ustawianiu tych wszystkich magicznych parametrów. Ale czy tego chcesz, potrzebujesz i jesteś w stanie wydolić finansowo - to musisz sam ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janjanek 11.08.2014 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Właśnie stać mnie na tani piec z podajnikiem albo droższy uniwersalny- węglowy. Co do pieca z Castoramy to prawdopodobnie jest z blachy 5mm, a sterownik to st-80. Interesuje mnie jak zbudowany jest palnik + napęd podajnika, czy zaraz się cos nie urwie ?. W leroy merlin jest podobnie cenowo piec, piec podobno ma dobry palnik tzn. dobrze zbudowany. Dużym mankamentem jest beznadziejny sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.08.2014 02:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 co oznacza stwierdzenie "dobrze zbudowany" ???w palniku to się za wiele nie ma jak urwać zerwaniu może ulec zawleczka(w kazdym niezależnie czy zapłacisz 5 czy 12tys)może się ukręcić ślimak(jak wyzej) jesli nie zadbasz o suchy opał i prawidłowe parametry pracySt-80 to podstawowy sterownik dwustanowy do instalacji z 1 pompąDawno w Casto nie byłem ale wcześniej Stąporków wstawiał tam kociołek jak w mojej stopce, możliwe że ten model to wersja którą oferują u siebie w innym kolorze ale z tym samym palnikiem fajkowym.wystarczy że wykonasz telefon do najbliższej Castoramy na stoisko i zapytasz jaki palnik.jeśli zwykły to bym odpuścił jeśli nie masz dostępu do dobrych jakościowo ekogroszków.jak sprzedają z palnikiem żeliwnym to można brać za te pieniądze.możesz zawsze ster zmienić na inny model- jest kilka fajnych zabawek za naprawdę przyzwoita kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janjanek 12.08.2014 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Dobrze zbudowany... sprawdzony wytrzymały napęd podajnika, ślimak itp. ten sam co w "orginalnym" kotle tego producenta, zapomniałem kto robi te piece dla leroy merlin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzef 17.09.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Obejrzałem tego Olimpa w Castoramie. Sterownik ST-80, palnik: zwykła stalowa retorta. Za 4200zł nie zaskakuje na plus.Również stojący po sąsiedzku wyrób no-name bodaj z Galmeta za 7000zł ma zwykły palnik stalowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts