Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze i dziennnik - pastelowo-kwadratowy dom Majolie

Majolie

Recommended Posts

Co do palet, to dziwię się że jest problem z ich zdobycie, bo u nas większość rzeczy, które kupiliśmy przyjechała na paletach i te palety u nas zostały, a wcale o to nie prosiliśmy. Coś z nich chyba zrobimy, bo kilka nawet takich fajniejszych jest... Może jakieś mebelki na poddasze albo coś do ogrodu.

Nam też zostawiali bez pytania :-) zrobię z nich duże donice prostokątne do ogrodu, już opczailam instruktaz na YouTube ;-) Duże donice są baaaardzo drogie... :-(

• Odpowiedzi 240
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj myślałam, że mnie opuściłyście, no to poszłam spać. Chociaż się wyspałam :rolleyes: A tu teraz widzę, że trzeba się przestawić na tryb nocny.

Jazzy donice to fajny pomysł, ja na razie myślałam o zestawie wypoczynkowym póki się nie dorobię docelowego, a to na pewno potrrrrwa...

Coś takiego mi się podoba:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/7meh/K4PJ722v6kadfV3ZrX.jpg

Ogród planuje z roślinnością kwitnącą tylko na biało, do tego te mebelki - cudne byłoby ;)

Aisa, u Andzi wątek pędzi z prędkością światła, ale się nie dziwię, u mnie jestem zaskoczona, że też szybko...

Muszę wyszperać gdzieś dzisiaj w czasopismach mieszkanie, od którego się zaczęła moja miłość do rozmytych wnętrz. Aż się dziwię, że o nim zapomniałam i nie wrzuciłam, kiedy zakładałam wątek. Musicie to zobaczyć ;)

Też szukałyście inspiracji w czasopismach, czy tylko w internecie?

Kobitki, zapodaję nowy temat - schody :)

Mam duży mętlik w głowie, raz chcę to, innym razem co innego. Ostatnio bardzo spodobały mi się schody u Ivy17 czyli dywanowe. Niestety moja klatka schodowa chyba nie do końca się do tego nadaje. Mam schody zabiegowe, a pierwszy bieg ma z obydwu stron ściany. Wcześniej podobały mi się z podstopnicami z mdf i do takich namawia mnie Pan, który będzie wykonawcą.

Druga kwestia jeszcze trudniejsza niż rodzaj schodów, to ich kolor. Kiedyś myślałam o kolorze identycznym z podłogą drewnianą, ale mam wrażenie że uzyskanie takiego koloru będzie problematyczne. Druga opcja to ta, którą wymyśliłam tutaj ostatnio, a zaczęło się od stołka w wiatrołapie czyli wiatrołap ze stołkiem w ciepłym odcieniu, blat w kuchni tak samo i do tego takie schody. Ponieważ schody są na wprost kuchni, byłoby to spójne chyba. Myślałam też o schodach całkiem jasnych czyli typowym dębie bielonym, ale znowu boję się, że to wszystko będzie mdłe. No i co wtedy z blatem w kuchni - chyba nie będzie pasował do niczego.

Tu moja podłoga drewniana razem z gresem (kolory troszkę przekłamane, ale z grubsza widać o co chodzi)

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/7meh/LNp8a8eoBNFaABk1bB.jpg

Trochę lepsze zdjęcie podłogi ze sklepu - to ta po lewej:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/7meh/2BdYWT9Ra85kVduetB.jpg

I kawałek schodów:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/7meh/NxF8miS9MbSqqrVhKB.jpg

Poradźcie coś, please.... :)

mdłe, mdłe... to jest baza, ważne żeby do siebie pasowało i tworzyło przyjemna dla oka kompozycję barwną. Ożywisz dodatkami. Tzn normalnej osobie bym tak nie napisała ale Ty jesteś maniaczka i wszystko w jednej tonacji więc się nie bój bycia konsekwentną. Tworzymy we trzy całość - ja czerń, Ty jasno a Mi połączenie obu ;p

Ale jestem skonana dziś... Dostałam awizo.... chyba mój obraz przyszedł :)

No dobra, jak jasno - to jasno...

Podłoga w innym świetle:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/7meh/qhK9tOasuHhDFqIgaB.jpg

I przepraszam za tenisówkę ;), nie chciało mi się wycinać, bo ja też padnięta jestem, w pracy mam nieprawdopodobny młyn i tak będzie przez najbliższe tygodnie.

Czyli mam jednak iść w bielone? Jak pokazuję tę deskę fachmanom od podłóg, to od razu mówią "dąb bielony", a dla mnie on nie jest typowo bielony tylko taki jakby pokryty czymś szarawym, co daje efekt jakby przykurzonej podłogi. Nie będę musiała sprzątać ;)

No ja też nie lubię różnych rodzajów drewna, ale mąż się upiera na blat drewniany w kuchni, a blatu w kolorze podłogi raczej nie zdobędę.

Pestka chyba do mnie nie zagląda, szkoda...

Garderoba fajna, ale dzięki Wam moja już mi się w głowie wyklarowała i już nic nie zmieniam, a jak przyjdzie pora to realizuję koncepcję. Górna przy sypialni oczekuje jeszcze decyzji o tapecie, gładkiej jakiejś ale fajnej, ciekawej, z fakturą np. Nie bardzo lubię te stojaki/wieszaki na ubrania - wydają mi się takie tymczasowe ;)

Blat raczej chciałam z Ikei, bo będą szafki z Ikei, a one są trochę szersze niż standardowe. Blat na zamówienie pewnie kosztowałby majątek. Na dodatek chciałam olejowany, a wtedy bielony też chyba odpada - choć mogę się mylić...

U mnie są dwa rodzaje "drewna".

Jedno zestawienie, to niby drewniany blat* w kuchni - dąb i taki jak jest oryginalnie ładnie wygląda z drzwiaami w kolorze Sonoma...

* Teraz ładnie wygląda ale Misiek poolejował go na próbę i jest obleśny... Te blaty z ikei trzeba impregnować, prawda? :(

Drugie zestawienie, to wspomniane drzwi Sonoma z deską podłogową bieloną...

Tez nie lubię różnych rodzajów drewna jeśli nie są z głową dobrane...

Z blatem to mam taki problem, że fajnie byłoby mieć taki duży kawał drewna w kuchni, gdzie zamierzam spędzać bardzo dużo czasu, ale... trochę mi ten "ciepły" odcień olejowanego dębu koliduje z moim pastelowym zacięciem ;) Na dodatek zamarzyło mi się, żeby pomiędzy szafki w kuchni (będą białe chyba z połyskiem), dać "zienie" Barcelona Bellvitage, o te:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/7meh/NdwMhxfycbDXDQ5c5X.jpg

No i wtedy blat drewniany już w ogóle nijak się ma...