Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana z cegły ręcznie formowanej

Recommended Posts

Witam

W domu ma powstać ściana z cegły ręcznie formowanej. Po kilku dniach poszukiwań informacji dowiedziałem się, że cegły takie powinno murować się specjalnymi zaprawami do cegieł ręcznie formowanych. Żadna z dwóch firm, o których wiem, nie występuje w sklepach w mojej okolicy, a jak już są, to nie ma tych konkretnych zapraw.

W związku z tym, chciałbym zapytać, czym murować ścianę z cegieł ręcznie formowanych?

Zgodnie z deklaracją producenta, nasiąkliwość cegły to 8%

Czy mam się faktycznie rozglądać za zaprawami do cegieł ręcznie formowanych, czy przy nasiąkliwości na poziomie 8% wystarczy jakakolwiek zaprawa do klinkieru?

Po pierwsze primo:

- możesz murować dowolną zaprawą która jest stworzona na bazie cementu typu I (CEM I), której parametry są następujące: zaprawa jest co najwyżej tak wytrzymała jak cegła, i co najmniej tak nasiąkliwa jak cegła. Bierze się to stąd, że zaprawa nie powinna być dużo mocniejsza niż cegła, ani mniej nasiąkliwa by woda i wilgoć wychodziły nie cegłą (jak by się działo gdyby była za mocna i za mało nasiąkliwa) ale fugą / zaprawą. Znam kilka przepisów. Tańszych i lepszych niż te tzw. gotowe. Ale ten temat to dłuższa rozmowa by tel. (zerknij na http://www.bialycement.pl i poszukaj tam kontakt z adminem, to ja)

- zaprawy kupne zwykle mają napisane że nie niwelują wykwitów gdyż są za twarde w stosunku do opisu (lubią mieć ok 18-20% cementu zwykle popiołowego) i wsad też bywa różny (-> chemia)

- jeśli masz cegłę o nasiąkliwości 8% , to biorąc poprawkę, że możesz mieć i 10%, przecież jest to wyrób ręcznie formowany itp) to idealna zaprawa jest taka do cegieł o nasiąkliwości do 12, a nawet 15%. Przy okazji część zapraw do klinkieru np. produkcji Wieneberhera jest na tzw. pograniczu, gdyż polska norma mówi o tym, że klinkier niskonasiąkliwy ma mieć bodajże 6%, a niemiecka o 8%. A zaprawy robione dla niego są np. w PL. A to już robi problemy.

- czytając karty charakterystyk i opisu produktów często można dokopać się do tego, że tak naprawdę producent nie gwarantuje niczego, albo prawie. Stąd ja bym zalecał zaprawę o odpowiednim składzie mieszaną na budowie. Przy okazji jaki ma być jej kolor?

W starych murach zaprawy nie były szare ale białe lub biało-szare, wiązało się to z tym, iż w ich składzie było ciasto wapienne. Szara zaprawa musi być zrobiona na bazie CEM I - ideał 42,5 z szarego cementu. Wypełniacz: piasek murarski. Pytanie czy chcesz zaprawę tylko cementową czy c/w, ja bym wolał tą drugą wersję.