Sidi 12.08.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Ponieważ prace na działce trwają, mam kolejne pytanie.Ekipa układająca kostkę brukową, zaczęła od układania kostki. Nie znam się na tym ale wydaje mi się, że widywałem ekipy, które najpierw kładły obrzeża a dopiero potem kostkę pomiędzy obrzeżami. U mnie robią odwrotnie. Czy tak jest prawidłowo? Wkopią potem jakoś te obrzeża przy tej kostce? Nie rozsypie mi się to podczas pierwszego przejazdu autem?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 12.08.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 ciekaw jestem jak oni zabezpieczą te obrzeża przed przewracaniem Przecież obrzeże powinno być ustawione na betonie, żeby było stabilne, a jak oni tylko przysuną obrzeże do kostki i podsypią z drugiej strony betonem, to jak to się ma trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sidi 12.08.2014 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 ciekaw jestem jak oni zabezpieczą te obrzeża przed przewracaniem Przecież obrzeże powinno być ustawione na betonie, żeby było stabilne, a jak oni tylko przysuną obrzeże do kostki i podsypią z drugiej strony betonem, to jak to się ma trzymać. Też się nad tym zastanawiam... Jak wrócę z pracy to chyba gruntownie przepytam ekipę odnośnie układania kostki. Jak robili rondko przed domem to myślałem, że ciężko ułożyć obrzeża przed ułożeniem ronda ale teraz jadą z prostą drogą, a obrzeży brak. Będą musieli rozbierać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.08.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Ponieważ prace na działce trwają, mam kolejne pytanie. Ekipa układająca kostkę brukową, zaczęła od układania kostki. Może mają jakiś sposób???? - u mnie układali najpierw obrzeża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 12.08.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Też się nad tym zastanawiam... Jak wrócę z pracy to chyba gruntownie przepytam ekipę odnośnie układania kostki. Jak robili rondko przed domem to myślałem, że ciężko ułożyć obrzeża przed ułożeniem ronda ale teraz jadą z prostą drogą, a obrzeży brak. Będą musieli rozbierać? Moim zdaniem jeżeli zrobią "po swojemu" to będzie to oznaczać problemy albo z "ruchomymi" obrzeżami, albo z kostką zapadającą się w okolicach obrzeży. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sidi 12.08.2014 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Dziś z nimi porozmawiam jak oni to widzą. A jeśli się coś rozjedzie to będą poprawiać zgodnie ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 12.08.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 rozjedzie ci się po zimie, albo po dwóch, nie teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 12.08.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Mozna klasc obrzeza na koniec. To nie jest blad w sztuce, aczkolwiek jest duzo wiecej zabawy. Zostawia sie 20cm od miejsca gdzie ma byc obrzeze i wypelnia sie to miejsce betonem, stabilizacja. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 14.08.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Na ten temat to akurat coś było nawet ostatnio na Muratorze z rysunkami http://muratordom.pl/ogrod/nawierzchnie-ogrodzenia/ukladanie-kraweznika-jak-wybrac-odpowiednie-obrzeze-do-kostki-brukowej,86_12187.htmlhttp://www.zielonyogrodek.pl/ukladanie-obrzezy-nawierzchni-brukowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rumpac 27.11.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 A jakie to obrzeża i gdzie kupione? Zastanawiam się właśnie nad wyborem czegoś na wiosnę do swojego ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 08.12.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Najpierw montuje się obrzeża a dopiero potem kostka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
murodamian 11.01.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 zdecydowanie, najpierw obrzeża. No chyba że mają jakieś swoje 'autorskie' rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 24.01.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 A jakie to obrzeża i gdzie kupione? Zastanawiam się właśnie nad wyborem czegoś na wiosnę do swojego ogrodu. Ja mam od 3 lat rozwiązania brukbetowskie, kostka + obrzeża + taras. Poszukaj tu na forum opinii o produktach betonowych, będziesz wiedział co wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 25.01.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Ja mam od 3 lat rozwiązania brukbetowskie, kostka + obrzeża + taras. Poszukaj tu na forum opinii o produktach betonowych, będziesz wiedział co wybrać. Beton ? Lepiej niech się zainteresuje kamieniem naturalnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom07 28.01.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Witam Mam pytanie odnośnie obrzeży czy je stosować? Przymierzam się do ułożenia kostki na placu i firma która ma to wykonywać przekonuje mnie, ze nie warto dawać obrzeży - dużo drożej i nie wygodnie przy koszeniu trawy - podobno. Oni całość wokół kostki zalewają betonem. Pas z betonu trzymający kostę i zasypóją to ziemią. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 28.01.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Ja tak mam. Obrzeża z kostki granitowej 10x10 układanej na "wałku" z betonu (którego nie widać, bo jest cały przykryty kostką i ziemią). Poza kwestią kosztu i wyglądu, tak było wygodnie ze względu na łukowate kształty powierzchni utwardzonej. Wypełnienie jest z mniejszej kostki granitowej, na zewnątrz ziemia. Po 10 latach nadal jest OK (jeśli chodzi o obrzeża), z tym, że nie jeżdżę po tym niczym ciężkim - tylko osobówką. Tradycyjne obrzeża też nie muszą przeszkadzać przy koszeniu, jak się je zrobi równo z kostką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom07 29.01.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Dzięki za info, trochę się obawiałem czy beton nie popęka i to wszystko się nie rozjedzie. Czyli jak dobrze zrozumiałem może być bez obrzeży zabezpieczone betonem a dla ozdoby na betonie można ułożyć np. jakieś ładne zakończenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.01.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Jak masz kasę i chcesz mieć pewność zrób normalne obrzeża z granitu ( tak jak masz krawężnik przy chodniku ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 31.01.2016 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Będzie chciał beton weźmie beton, będzie chciał kamień, weźmie kamień. Ja tam do kostki betonowej nic nie mam, jestem zadowolony ze swojej i jestem zdania, że da się na polskim rynku kupić trwałą kostkę brukową. Niemniej każdy ma to co lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Raczej lubi to co ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts