Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong warstwa pierwsza

Recommended Posts

Witam, mam pytanie?

Jestem w trakcie realizacji domu w okolicach Wrocławia, kilka dni temu firma wykonawcza położyła pierwszą warstwę bloczków na zaprawie cementowej. Żaden z bloczków się nie przykleił do podłoża. Kolega podpowiedził mi, że pierwszą warstwę Ytongu powinno się kleić na za zaprawie cementow-wapiennej. Proszę kogoś o wyjąsnienie tej kwesti? Wykonawca twierdzi, że bloczki nie muszą być przytwierdzone! czy to prawda i jaka jest najwłaściwasza zaprawa dla pierwszej warstwy bloczków?

Uwaga 1: zaprawa cementowa pod bloczkami tak wyschła, że aż się cała kruszy - czy firma powinna wymienić zaprawę na inną?

Uwaga 2: bloczki wystają 12 cm na zewnątrz ścian fundamentowych co przy tak słabej zaprawie dodatkjowo mnie niepokoi?!

Pierwsza warstwa powinna być zgodnie z technologią położona na zaprawie cementowo - wapiennej i wypoziomowana. Co do tych 12 cm to zbyt mało danych

- Witam,

Ytong 36,5 cm układany jest na ścianie fundamentowej 25 cm (oczywiście wylana została płyta podłogowa z betony B-12,5). Ytong wystaje zatem na zewnątrz ściany fundamentowej o 12 cm, pozostała część bloczka spoczywa na ścianie fundamentowej.

Też budowałem z Ytonga. Ich spec techniczny twierdził, że bloczki (moje były w odmnianie 400) mogą być nadwieszone do 1/3 "głebokości". 12 cm wygląda więc na wartość graniczną.

Pierwsza wartswa - istotnie na zaprawie cem-wap. Ale kruszyć to ona się raczej nie powinna...

ja mam zaprawę bez cement + piasek (bez plastyfikatora). Tak mi kazał robić majster z ytonga. Kruszyć się to raczej nie powinno. Co do przyklejania się ytongów do tej zaprawy - to powiem że nie sprawdzałem - niektóre się faktycznie ruszały, a ściankę z 24 cm (1x1m) zahaczyłem i musiałem ją łapać jak leciała na podłogę.

Mam ściany zbudowane z YTONG-a 40 cm i problem nadwieszenia wystąpił na etapie projektowania domu. W jednym z MURATOR-ów /długi czas temu/ był ten problem opisany. Zgodnie z artykułem ściana nie powinna być nadwieszona o więcej niz 1/4 swojej grubości, maksymalnie 6 cm. Twoje 12 cm to nawet bez artykułu Muratora jest grubą przesadą. Przecież środek ciężkości wypada praktycznie na granicy ściany fundamentowej. Przepis na wywalenie się ściany wręcz wzorcowy.

Ostatnio naukowcy podali przepis na budowanie zamków z piasku "porcja wody na osiem porcji piasku". Czy aby na pewno nie stosowali takiego przepisu u Ciebie. Moim zdaniem to albo dali zbyt mało cementu albo cement był zwietrzały może skamieniał.

U mnie zaprawa była zrobiona według przepisu majstra z Ytonga, zresztą sam ja robił i efekt był taki, że aby obciąć wystające fragmenty na obwodzie 48 m zużyłem 5 tarcz diamentowych fi 125. W takim przypadku o kruszeniu się zaprawy nie może być mowy.

Telmaster- mam tak samo 24x20 ale sciane fundamentową 30cm.Ytong 1W -36,5.Ciekawi mnie czy mozna zastosowac ścianę 24+12cm styropian zamiast 36,5?Może siętym ineresowałeś?

pzdr. :wink:

Niestety Georg!

Bloczki Ytong 36,5 kupiłem czas jakiś temy, więc nie rozważałem już ścian dwuwarstwowych

pzdr.