Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fibaro - czy ktos to ma

Recommended Posts

Witam,

zamierzam nabyc coś takiego aby zrobić sobie w miarę inteligentny dom

Czy ktoś może już ćwiczył temat

http://www.fibaro.com/?gclid=CjwKEAjw9qafBRCRiYrL4-fpuFkSJACvocQ1FR9vpXe7_DOZot-tLGuOoIp1dvjgn2hQ-t-Os9SLhBoC1r_w_wcB

Dośc tyle naczytałem się i wygląda dobrze ale z chęcią poczytałbym opinie kogoś kto już eksploatuje.

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Konkretów pełno, a daję tylko przykład:

http://forum.fibaro.com/viewtopic.php?p=41211#41211

Cytat: "Na 200-300 relay switchy które zamontowałem wymieniłem może 15 sztuk przez okres 2 lat,a więc awaryjność na poziomie 10% Mało-dużo?!?"

No to ja bym teraz musiał chyba tylko te przekaźniki wymieniać. Ale kasa by była.

Dla porównania w KNX w czasie kilkunastu lat wymieniłem o ile pamiętam 2 razy przekaźnik i raz tyrystor w ściemniaczu.

PS

Przy tak "niskiej" awaryjności na poziomie10% w takim obiekcie jak Shanghai Hongqiao Airport w Chinach, gdzie KNX steruje 6000 tysiącami obwodów oświetleniowych, oznacza wymianę jednego przekaźnika codziennie, a to oznacza że zostaje wyłączonych kilka obwodów oświetleniowych na czas naprawy

Edytowane przez dendrytus

• 2 weeks później...

Kupiłem... na razie do mieszkania z opcją że przeniosę do domu i zaczynam się bawić :-)

Póki co centralka jest do tego czujka ruchu/temperatury (takie oko) Plus jedna przejściówka do gniazdka.

Planuje kupić silnik do rolety zewnętrznej i sterownik i pobawić się z tym.

W domku jeszcze nie wiem co będzie ale hmmm trzba będzie pokombinować na bogato.

Pewnie sterowanie nawadnianiem - zamiast osobnej centralki, może piec, na pewno bramy i rolety...

dobrze Wam się kojarzy, ale dom sterowany tabletem to dom automatyczny, a nie inteligentny, z tą różnicą, że wszystkie guziki do poszczególnych automatów mamy w jednym miejscu - z inteligencją, choćby cząstkową, to nie ma nic wspólnego

W moim domu jeśli dziś w nocy odłączę 90% włączników, to nikt tego nie zauważy.

W moim domu jeśli dziś w nocy odłączę 90% włączników, to nikt tego nie zauważy.

Spory procent. Same czujki obecności z kontaktronami czy jakieś inne sprytne patenty? Ja osobiście jestem tutaj dość konserwatywny i sugeruję tego typu sceny tylko w przypadku ciągów komunikacyjnych i mało używanych pomieszczeń jak spiżarnia.

jeśli drugiego tzn że nikt tego nie używa, to po grzyba one?

Bo włączanie światła, to jedna z kilku funkcji "włączników" na ścianie.

Nie wszystko można przewidzieć, a wymyślanie jakiś niedorzecznych scen to strata czasu.

Np. nie ma sensu tworzenia specjalnego algorytmu działania i sceny dla kinkietów na ścianie.

Spory procent. Same czujki obecności z kontaktronami czy jakieś inne sprytne patenty? .

Czujki obecności owszem, ale kontaktrony po co?

"Patenty" to bardziej algorytmy, które wymyśliłem i przetestowałem na swoim domu.

Bo włączanie światła, to jedna z kilku funkcji "włączników" na ścianie.

Nie wszystko można przewidzieć, a wymyślanie jakiś niedorzecznych scen to strata czasu.

Np. nie ma sensu tworzenia specjalnego algorytmu działania i sceny dla kinkietów na ścianie.

:jawdrop:

długa przerwa na forum, dwie ostatnie bardzo dziwne odpowiedzi

chyba ktoś przejął konto dendrytus-a, zgłaszam administracji ;-)

Edytowane przez Sztywniak

no bo niby jak, skoro będą w nocy spali ;)

ale nie zauważą Ciebie jak odłączasz, czy odłączenia? jeśli drugiego tzn że nikt tego nie używa, to po grzyba one?

w Inteligentnym domu nawet jak w dzień odłączysz 90% włączników, to nikt nie powinien zauważyć, tylko że te nasze polskie inteligentne domy to tylko taki "lapsus" językowy. Ktoś kiedyś przesadził i "smarthome" wyolbrzymił do "Inteligentny dom" , a ta faktyczna automatyka domowa z inteligentnym domem nie ma nic wspólnego.

Oczywiście dzisiaj zdarzają się domy, w których automatyka jest tak bardzo rozwinięta, że można by naciągając trochę określić je jako "Inteligentny dom" ale to pojedyncze przypadki.

W Polsce są już "inteligentne domy", a zacofany świat jest dopiero na etapie "Internet of Things" i powoli wdraża się w "Internet of everythng". ;-)

Długo się nad tym zastanawiałem ale ja nie pamiętam kiedy ostatnio nacisnąłem jakiś włącznik w moim domu. W tym miesiącu na pewno to nie nastąpiło ;-)

Czujki obecności owszem, ale kontaktrony po co?

"Patenty" to bardziej algorytmy, które wymyśliłem i przetestowałem na swoim domu.

Kontaktron jako wsparcie zwykłej czujki ruchu czy też czujki obecności (mało która poradzi sobie z człowiekiem leżącym w wannie lub schowanym w kabinie prysznicowej). Algorytm sprawdza kolejność i czas naruszeń. Nota bene patent Sztywniaka ;)

Kontaktron jako wsparcie zwykłej czujki ruchu czy też czujki obecności (mało która poradzi sobie z człowiekiem leżącym w wannie lub schowanym w kabinie prysznicowej). Algorytm sprawdza kolejność i czas naruszeń. Nota bene patent Sztywniaka ;)

Przerost formy nad treścią. Problem prysznica czy kąpieli rozwiązuje się poprzez włącznik na ścianie, który i tak już jest.

A co do kierunku, to polecam np. czujkę paradoxa DG466, takie dwa w jednym

Przerost formy nad treścią. Problem prysznica czy kąpieli rozwiązuje się poprzez włącznik na ścianie, który i tak już jest.

A co do kierunku, to polecam np. czujkę paradoxa DG466, takie dwa w jednym

aha , jak zapomni nacisnąć i mu zgaśnie jak będzie w wannie, to mokry ma wychodzić żeby nacisnąć ?

zajebista ta automatyka ;-) i niebezpieczna bo mokrą stopą na płytkach ryzykuje życie.