WLODEK73 12.08.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Witam, zamierzam nabyc coś takiego aby zrobić sobie w miarę inteligentny dom Czy ktoś może już ćwiczył temat http://www.fibaro.com/?gclid=CjwKEAjw9qafBRCRiYrL4-fpuFkSJACvocQ1FR9vpXe7_DOZot-tLGuOoIp1dvjgn2hQ-t-Os9SLhBoC1r_w_wcB Dośc tyle naczytałem się i wygląda dobrze ale z chęcią poczytałbym opinie kogoś kto już eksploatuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.08.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 myślę, że jeśli ma, to nikt rozsądny ale może się mylę i źle oceniam system, może jednak nadaje sie do czegoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WLODEK73 14.08.2014 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Jakieś konkrety ? czy tak po prostu - nie bo nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 15.08.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Konkretów pełno, a daję tylko przykład:http://forum.fibaro.com/viewtopic.php?p=41211#41211 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.08.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 http://forum.fibaro.com/viewtopic.php?p=41211#41211 Nic dodać, nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 16.08.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 (edytowane) Konkretów pełno, a daję tylko przykład: http://forum.fibaro.com/viewtopic.php?p=41211#41211 Cytat: "Na 200-300 relay switchy które zamontowałem wymieniłem może 15 sztuk przez okres 2 lat,a więc awaryjność na poziomie 10% Mało-dużo?!?" No to ja bym teraz musiał chyba tylko te przekaźniki wymieniać. Ale kasa by była. Dla porównania w KNX w czasie kilkunastu lat wymieniłem o ile pamiętam 2 razy przekaźnik i raz tyrystor w ściemniaczu. PS Przy tak "niskiej" awaryjności na poziomie10% w takim obiekcie jak Shanghai Hongqiao Airport w Chinach, gdzie KNX steruje 6000 tysiącami obwodów oświetleniowych, oznacza wymianę jednego przekaźnika codziennie, a to oznacza że zostaje wyłączonych kilka obwodów oświetleniowych na czas naprawy Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WLODEK73 19.08.2014 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Dzięki za odpowiedź.Ideał to to pewnie nie jest, musze trochę poczytać i posprawdzać. pozdr. w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WLODEK73 28.08.2014 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Kupiłem... na razie do mieszkania z opcją że przeniosę do domu i zaczynam się bawić Póki co centralka jest do tego czujka ruchu/temperatury (takie oko) Plus jedna przejściówka do gniazdka. Planuje kupić silnik do rolety zewnętrznej i sterownik i pobawić się z tym. W domku jeszcze nie wiem co będzie ale hmmm trzba będzie pokombinować na bogato. Pewnie sterowanie nawadnianiem - zamiast osobnej centralki, może piec, na pewno bramy i rolety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 28.08.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Tzw. dom inteligentny i sterowanie tabletem kojarzą mi się z tym: http://03258d8.netsolhost.com/WordPress/wp-content/uploads/2013/07/wall-e-fat.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.08.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 mi też :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.08.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 dobrze Wam się kojarzy, ale dom sterowany tabletem to dom automatyczny, a nie inteligentny, z tą różnicą, że wszystkie guziki do poszczególnych automatów mamy w jednym miejscu - z inteligencją, choćby cząstkową, to nie ma nic wspólnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 28.08.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 dobrze Wam się kojarzy, ale dom sterowany tabletem to dom automatyczny, a nie inteligentny, z tą różnicą, że wszystkie guziki do poszczególnych automatów mamy w jednym miejscu - z inteligencją, choćby cząstkową, to nie ma nic wspólnego W moim domu jeśli dziś w nocy odłączę 90% włączników, to nikt tego nie zauważy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.08.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 no bo niby jak, skoro będą w nocy spali ale nie zauważą Ciebie jak odłączasz, czy odłączenia? jeśli drugiego tzn że nikt tego nie używa, to po grzyba one? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 30.08.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 W moim domu jeśli dziś w nocy odłączę 90% włączników, to nikt tego nie zauważy. Spory procent. Same czujki obecności z kontaktronami czy jakieś inne sprytne patenty? Ja osobiście jestem tutaj dość konserwatywny i sugeruję tego typu sceny tylko w przypadku ciągów komunikacyjnych i mało używanych pomieszczeń jak spiżarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 31.08.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 jeśli drugiego tzn że nikt tego nie używa, to po grzyba one? Bo włączanie światła, to jedna z kilku funkcji "włączników" na ścianie. Nie wszystko można przewidzieć, a wymyślanie jakiś niedorzecznych scen to strata czasu. Np. nie ma sensu tworzenia specjalnego algorytmu działania i sceny dla kinkietów na ścianie. Spory procent. Same czujki obecności z kontaktronami czy jakieś inne sprytne patenty? . Czujki obecności owszem, ale kontaktrony po co? "Patenty" to bardziej algorytmy, które wymyśliłem i przetestowałem na swoim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 31.08.2014 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Bo włączanie światła, to jedna z kilku funkcji "włączników" na ścianie. Nie wszystko można przewidzieć, a wymyślanie jakiś niedorzecznych scen to strata czasu. Np. nie ma sensu tworzenia specjalnego algorytmu działania i sceny dla kinkietów na ścianie. długa przerwa na forum, dwie ostatnie bardzo dziwne odpowiedzi chyba ktoś przejął konto dendrytus-a, zgłaszam administracji Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez Sztywniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 31.08.2014 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 no bo niby jak, skoro będą w nocy spali ale nie zauważą Ciebie jak odłączasz, czy odłączenia? jeśli drugiego tzn że nikt tego nie używa, to po grzyba one? w Inteligentnym domu nawet jak w dzień odłączysz 90% włączników, to nikt nie powinien zauważyć, tylko że te nasze polskie inteligentne domy to tylko taki "lapsus" językowy. Ktoś kiedyś przesadził i "smarthome" wyolbrzymił do "Inteligentny dom" , a ta faktyczna automatyka domowa z inteligentnym domem nie ma nic wspólnego. Oczywiście dzisiaj zdarzają się domy, w których automatyka jest tak bardzo rozwinięta, że można by naciągając trochę określić je jako "Inteligentny dom" ale to pojedyncze przypadki. W Polsce są już "inteligentne domy", a zacofany świat jest dopiero na etapie "Internet of Things" i powoli wdraża się w "Internet of everythng". Długo się nad tym zastanawiałem ale ja nie pamiętam kiedy ostatnio nacisnąłem jakiś włącznik w moim domu. W tym miesiącu na pewno to nie nastąpiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 02.09.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Czujki obecności owszem, ale kontaktrony po co? "Patenty" to bardziej algorytmy, które wymyśliłem i przetestowałem na swoim domu. Kontaktron jako wsparcie zwykłej czujki ruchu czy też czujki obecności (mało która poradzi sobie z człowiekiem leżącym w wannie lub schowanym w kabinie prysznicowej). Algorytm sprawdza kolejność i czas naruszeń. Nota bene patent Sztywniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 03.09.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Kontaktron jako wsparcie zwykłej czujki ruchu czy też czujki obecności (mało która poradzi sobie z człowiekiem leżącym w wannie lub schowanym w kabinie prysznicowej). Algorytm sprawdza kolejność i czas naruszeń. Nota bene patent Sztywniaka Przerost formy nad treścią. Problem prysznica czy kąpieli rozwiązuje się poprzez włącznik na ścianie, który i tak już jest. A co do kierunku, to polecam np. czujkę paradoxa DG466, takie dwa w jednym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 03.09.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Przerost formy nad treścią. Problem prysznica czy kąpieli rozwiązuje się poprzez włącznik na ścianie, który i tak już jest. A co do kierunku, to polecam np. czujkę paradoxa DG466, takie dwa w jednym aha , jak zapomni nacisnąć i mu zgaśnie jak będzie w wannie, to mokry ma wychodzić żeby nacisnąć ? zajebista ta automatyka i niebezpieczna bo mokrą stopą na płytkach ryzykuje życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts