gentoonx 03.09.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Przerost formy nad treścią. Problem prysznica czy kąpieli rozwiązuje się poprzez włącznik na ścianie, który i tak już jest.... Nooo, i to jest inteligencja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 04.09.2014 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 (edytowane) Nooo, i to jest inteligencja Oczywiście. Rozwiązanie proste, niezawodne i co najważniejsze NIE FRUSTRUJĄCE. Osobiście stosowane przeze mnie od kilkunastu lat. Inteligencja leży w prostocie, a nie w pierdyliardzie czujek, setkach czy tysiącach złotych i miesiącach poświęconych na poprawianie algorytmu, który i tak nigdy nie będzie działał w 100%. Nawet jak wszczepisz wszystkim członkom rodziny chipy pod skórę, to i tak nie będzie działał w 100%. Nawet jak ubierzesz ich w smart wear lub internet of things, to też nie będzie działał w 100% i będzie telefon od klienta, że musi nosić jakieś wynalazki i dodatkowo wydał w ch*j pieniędzy na coś co nie działa. Mój algorytm postępowania działa zawsze w 100% i zapewnia odpowiedni komfort. Osobiście uważam, że zamiast wydawać pieniądze na pierdyliard czujek i niedziałające algorytmy, lepiej wydać je na coś takiego. https://www.youtube.com/watch?v=JEqmJRZxpAs&list=UUG9HFbRlkDmQsj05GLZAl5g aha , jak zapomni nacisnąć i mu zgaśnie jak będzie w wannie, to mokry ma wychodzić żeby nacisnąć ? zajebista ta automatyka i niebezpieczna bo mokrą stopą na płytkach ryzykuje życie. Oczywiście, że tak może być, ale moi klienci mają IQ grubo powyżej IQ kreta. Jakimś cudem żaden pan doktor, adwokat czy nawet posiadacz Porsche Panamera, nie pozwał mnie do sądu z powodu kontuzji czy naciągactwa. A możesz mi wierzyć, że miałem kilku cwaniaków, którzy chcieli mnie przekręcić. Tak się jakoś dziwnie złożyło, że moi klienci, to ludzie, którzy bez większego problemu opanowują tak proste rozwiązania. Nie wiem ile czasu poświęciłeś na napisanie algorytmu dla oświetlenia łazienki, ale wiem, że i tak nie działa poprawnie i wcześniej czy później, według mnie wcześniej, będzie frustrujacy. Ja już to przerabiałem kilkanaście lat temu, tylko że na sobie i mojej rodzinie, więc nie miałem telefonów, że coś nie działa, co najwyżej była zjebka od żony i powrót do poprzedniej funkcjonalności. PS. Mam nadzieję Sztywniak, że jesteś usatysfakcjonowany? Edytowane 4 Września 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 07.09.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Mam nadzieję Sztywniak, że jesteś usatysfakcjonowany? Szczerze mówiąc to odnoszę wrażenie że jaja sobie robisz. Nie wierze że piszesz serio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 07.09.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Szczerze mówiąc to odnoszę wrażenie że jaja sobie robisz. Nie wierze że piszesz serio. Nie usatysfakcjonowałem cię? Przecież miałeś jakieś podejrzenia co do nieautentyczności mojej osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki_0luk1 15.09.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Jako że to mój wątek na forum Fibaro to pozwolę sobie dołączyć do dyskusji. Powiem tylko tak: żałuję, że na etapie budowy nie skontaktowałem się z takim dendrytusem, żeby w pierwszej fazie okablować dom i poczekać aż znajdą się środki na coś co mogłoby być inteligentne - teraz mam drogą zabawkę, która może posłużyć do wysterowania kolorów LEDów w salonie i na tyle jej ufam Generalnie WLODEK73 jak nie jesteś entuzjastą rozwiązywania problemów z "automatyką" domu to poszukaj czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 15.09.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 marecki_0luk1 : rozwiązanie jest mniej istotne niż znalezienie dobrego i doświadczonego instalatora/integratora. Tego mu życz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 16.09.2014 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 marecki_0luk1 : rozwiązanie jest mniej istotne Owszem, o ile chce się mieć jedynie kilka scen świetlnych włączanych z KLAWISZA, opuszczanie rolet przy załączaniu alarmu czy włączanie światłą ze smartfona Przy trochę większych wymaganiach wybór systemu już ma znaczenie. W Polsce mamy już ponad 50 "autorskich" systemów IB/ID, które się chwalą jakie są super i co potrafią. Oczywiście praktycznie wszystkie są kompatybilne jedynie ze sobą. Ile z tych 50 systemów ma dostęp do jakiejkolwiek stacji pogodowej, czujki obecności czy choćby czujki wilgotności? Nie oszukujmy się, pobieranie danych na temat pogody z internetu może i sprawdza się na Nizinie Mazowieckiej, ale w górach czy na mazurach już nie. Osobiście wolałbym, aby komfortem mojego mieszkania nie sterował termometr umieszczony 15 km od mojego domu. znalezienie dobrego i doświadczonego instalatora/integratora. Tego mu życz. Nawet doświadczony instalatora/integratora " z gó*wna bata nie ukręci" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 16.09.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Owszem, o ile chce się mieć jedynie kilka scen świetlnych włączanych z KLAWISZA, opuszczanie rolet przy załączaniu alarmu czy włączanie światłą ze smartfona Przy trochę większych wymaganiach wybór systemu już ma znaczenie. W Polsce mamy już ponad 50 "autorskich" systemów IB/ID, które się chwalą jakie są super i co potrafią. Oczywiście praktycznie wszystkie są kompatybilne jedynie ze sobą. Ile z tych 50 systemów ma dostęp do jakiejkolwiek stacji pogodowej, czujki obecności czy choćby czujki wilgotności? nic innego nie twierdzę Nie oszukujmy się, pobieranie danych na temat pogody z internetu może i sprawdza się na Nizinie Mazowieckiej, ale w górach czy na mazurach już nie. Osobiście wolałbym, aby komfortem mojego mieszkania nie sterował termometr umieszczony 15 km od mojego domu. Nawet doświadczony instalatora/integratora " z gó*wna bata nie ukręci" nareszcie wrócił stary dobry dendrytus, bardzo lubię te wcinki ale moja stacja meteo Davis Vantage stoi 10 m od domu Zgadzam się że instalator z niczego, nie zrobi czegoś super ale też inwestor nie powinien tego oczekiwać ,skoro upiera się przy g.... Najczęściej jest tak, że to instalator proponuje jakieś rozwiązanie niedoświadczonemu inwestorowi i to od Niego w dużym stopniu zależy, co klient otrzyma. Doskonale wiesz że instalacja ID to nie tylko urządzenia ściśle związane z automatyką. Instalator powinien doradzić klientowi że jeśli chce sterować piecem to ma kupić odpowiedni piec (musi w ogóle wiedzieć jak to działa, a nie opowiadać bzdury jak co niektórzy o podłogówce) , żaluzjami... itd.. Takiego właśnie doświadczenia brakuje instalatorom. Dlatego ja temu koledze życzę, żeby trafił na doświadczonego instalatora/integratora, który po analizie Jego potrzeb, zaproponuje mu rozwiązanie zgodne z Jego potrzebami i zasobnością kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 18.09.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 musi w ogóle wiedzieć jak to działa, a nie opowiadać bzdury jak co niektórzy o podłogówce np: że podłogówką przykrytą 10cm betonu da się sterować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 18.09.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 (edytowane) np: że podłogówką przykrytą 10cm betonu da się sterować. Przy pomocy chińskiego PLC oczywiście, że się nie da. Mam taką podłogówkę i spokojnie nią steruję od kilku lat, ale ja mam KNX-a. I od razu zaznaczam, że mam gdzieś twoje g*wniane teorie oparte na niedoświadczeniu i braku elementarnej wiedzy. Edytowane 18 Września 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 18.09.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 np: że podłogówką przykrytą 10cm betonu da się sterować. hmmm z tego co mi się kojarzy to akumulacyjne podłogowe ma nawet w zaleceniach producentów właśnie 10 cm. To 10 cm betonu powoduje jedynie większą bezwładność ale jak najbardziej da się tym sterować. Nie jestem pewien ale ja chyba też mam w łazience 10 cm (jak nie ma brodzika pod prysznicem to trzeba zachować spadki więc podłoga idzie wyżej) Działa mi to w 2 trybach : utrzymanie temp pomieszczenia wg harmonogramu , utrzymanie ciepłej podłogi pod prysznicem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.09.2014 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 ... Działa mi to w 2 trybach : utrzymanie temp pomieszczenia wg harmonogramu , utrzymanie ciepłej podłogi pod prysznicem sorry, nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.09.2014 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 :lol2:sorry, nie mogłem się powstrzymać Nooo, i to jest inteligencja sorry, nie mogłem się powstrzymać https://www.youtube.com/watch?v=Wd_HCydMknU Może wróć jak będziesz miał coś bardziej merytorycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 19.09.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 gentoonx : ładny uśmiech ale może wyjaśnisz co jest powodem tego miłego uśmieszku ? dendrytus : niezły filmik, wykorzystam przy okazji Co tam miało być merytorycznego ? Ja nie pisałem "jak" sterować, tylko że się da. Przecież nie będę opisywał sposobu który jest ogólnie dostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.09.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Co tam miało być merytorycznego ? Ja nie pisałem "jak" sterować, tylko że się da. Przecież nie będę opisywał sposobu który jest ogólnie dostępny. Czemu wziąłeś to do siebie? Przecież to było do gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 19.09.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Mam taką podłogówkę i spokojnie nią steruję od kilku lat, ale ja mam KNX-a. To jak ten Twój KNX to robi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 19.09.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 dendrytus : jakaś chwila słabości i mam pokorę do swojej ogromnej niewiedzy, więc każdą konstruktywną krytykę przyjmuje na klatę piotrp1 : ja u siebie sterowanie robiłem na gotowej instalacji mieszanej i jedyne co mogłem zrobić to sterowanie poszczególnymi pętlami poprzez elektrozawory i na zaworze trójdrożnym poprzez algorytm PID, który sam napisałem. Robiłem próby ze stacją meteo ale korekta z tytułu temp zewnętrznej czy słońca była tak niewielka że olałem temat. Za dużo roboty, za mało korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.09.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 To o czym piszecie to regulacja (ograniczenie temperatury zasilania czy kagańce na pętlach w formie elektrozaworów), sterowany może być model samochodu na baterie: ruch manetką w prawo=samochód błyskawicznie skręca w prawo, a nie z czasem reakcji kilka lub kilkanaście godzin w przypadku bezwładności podłogówki (zależnie od grubości jastrychu czy temperatury zewnętrznej lub nasłonecznienia) ale wolno wam mówić, że "sterujecie" sobie podłogówką - tylko nie wmawiajcie na siłę tego innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.09.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 ale wolno wam mówić, że "sterujecie" sobie podłogówką - tylko nie wmawiajcie na siłę tego innym. Bycie IGNORANTEM w XXI wieku, w kraju o powszechnym internecie i świecie z wójkiem google, to przerażąjąca rzecz, ale po co się tym chwalisz? To jakaś forma masochizmu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 19.09.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 gentoonx - co Ty się tak tej sterowanej podłogówki boisz ? Przede wszystkim musisz poszerzyć horyzonty, poczytać opinie, porady, wdrożenia różnych producentów, rozeznać się w "potrzebach" klientów i wtedy wyciągać wnioski. Nie wszyscy żyją jak typowy "Kowalski" gdzie jego tryb życia zaczyna się w poniedziałek o godzinie 7-dmej kończy w piątek o 15-stej, a w weekend załącza drugi program na termostacie pokojowym w sypialni Sterowana podłogówka z wydzielonymi strefami sprawuje się wyśmienicie na znanych mi inwestycjach, duża akumulacja cieplna nie jest przeszkodą dla utrzymania komfortowej temperatury w różnych pomieszczeniach, częściach budynku. Ogrzewanie nie polega tylko na tym, żeby w dzień podwyższyć na noc obniżyć temperaturę, sytuacje są różne, tak jak bardzo różny jest tryb życia i wymagania użytkowników. Po co "ładować" ciepło w wielki salon, skoro dobrze nasłoneczniony osiągnął już temperaturę zadaną - po jakim czasie o takim stanie rzeczy "zorientuje się" źródło ciepła bez lokalnego czujnika temp. ? Na ironię w tym miejscu akumulacja cieplna o której piszesz działa przeciwko Twojej tezie. Nie ma takiego budynku, w którym każde z pomieszczeń ma zrównoważoną temperaturę i choćby z tego względu warto stosować regulację strefową dla podłogówki, oczywiście jest wielu magików którzy wyćwiczą to na rotametrach - można to porównać do tych którzy wolą kręcić korbką zamiast przycisnąć przyciski żeby otworzyć rolety okienne - każdy wybiera co lubi, albo na co go stać - nie kwestionuję tego, jednak nie można wyśmiewać się z rzeczy, z sytuacji, z ludzi, nie znając lub nie rozumiejąc ich potrzeb. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts