Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fibaro - czy ktos to ma

Recommended Posts

Po zastosowaniu KNX jedno miał byś pewne, PŁACIŁBYŚ mniej i zużywał mniej energii. TAKIE SĄ FAKTY.

Skoro takie są fakty to proszę bardzo. Jak widzisz koszty moje na CO i CWU wynoszą 2200 zł - to są fakty. Zatem co proponujesz z KNX-a żebym miał jeszcze mniej i ile mniej, oraz za ile ?.

STRATA, panie ekspert inaczej, jest zawsze stratą i jest wliczana do opłaty.

Panie Expert KNX-owy widać że nie czujesz tematu. Firma dystrybucyjna energię cieplną czy elektryczną ma stratę np.: wtedy gdy linia energetyczna zostaje przerwana, nastąpił wyciek na sieci. I ja mówię o takich stratach – czyli brak możliwości dostarczania energii klientowi. Proponuję zapoznać się z firmą KELVIN i systemem TERMIS, bo daleko Tobie z wiedzą na ten temat. Wstęp tutaj: http://d2btikaa04j44a.cloudfront.net/Collateral/TERMIS_brochure_pol.pdf

W sieciach elektroenergetycznych jest jeszcze więcej „dróg” do zapewnienia ciągłości dostawy energii, a zatem zminimalizowania strat które poniesie przedsiębiorstwo dostarczające energię.

Jak widzisz strata to nie tylko straty na przesyle, czy transformacji energii, które każde przedsiębiorstwo wlicza do taryfy bo zna ich skalę. A stosowanie systemów takich jak podałem wyżej jest w stanie pokazać gdzie nastąpi usterka wcześniej niż ona zaistnieje, a zatem można ją wcześniej usunąć i nie dopuścić do starty w postaci nie sprzedanej energii.

Nie widziałem też, aby JAKIKOLWIEK dostawca energii cieplnej czy elektrycznej zakazywał stosowania jakichkolwiek rozwiązań zmniejszających pobór energii, a tym samym wpływających negatywnie na sytuację ekonomiczną dostawców

Ja nigdzie nie pisałem że jakiś dostawca tego zakazuje, pisałem tylko że automatyzacja doprowadza do mniejszych zysków tych dostawców (np.: grzejemy i nie zamykamy zaworów bo otwieramy okna – zatem przedsiębiorstwo ma zysk, przy automatyzacji nie sprzeda energii bo zawory się zamkną)

Żałosne. Powyższe zdanie dotyczyło, panie ekspert, inaczej systemu Z-Wave, który nie radzi sobie ze sterowaniem ogrzewaniem podłogowym z powodu braku odpowiednich urządzeń.

Temat akumulacyjnego ogrzewania podłogowego był już poruszany we wcześniejszych postach i jasno jest sprecyzowane że ten rodzaj jest nie sterowalny zatem żadne wynalazki temu nie podołają i bez znaczenia czy zastosujesz ten PWM czy bimetal bo reakcja układu jest w godzinach zatem trzeba znać transmitancję obiektu która i tak w pewnych przypadkach jest zmienna i nauczony regulator dnia dzisiejszego na jutro już głupieje i się uczy od nowa tego co jutro już nie potrzeba.

Edytowane przez piotrp1

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skoro takie są fakty to proszę bardzo. Jak widzisz koszty moje na CO i CWU wynoszą 2200 zł - to są fakty. Zatem co proponujesz z KNX-a żebym miał jeszcze mniej i ile mniej, oraz za ile ?.

A na ile wycenisz czterostrefową klimatyzację w moim samochodzie czy Webasto, które mogę uruchomić przy pomocy dowolnego smartfona, nawet g*wnianego WP?

Nie masz instalacji przygotowanej do ID, wiec nie mogę ci nic zaproponować.

Panie Expert KNX-owy widać że nie czujesz tematu. Firma dystrybucyjna energię cieplną czy elektryczną ma stratę np.: wtedy gdy linia energetyczna zostaje przerwana, nastąpił wyciek na sieci. I ja mówię o takich stratach – czyli brak możliwości dostarczania energii klientowi. Proponuję zapoznać się z firmą KELVIN i systemem TERMIS, bo daleko Tobie z wiedzą na ten temat. Wstęp tutaj: http://d2btikaa04j44a.cloudfront.net/Collateral/TERMIS_brochure_pol.pdf

Po co?

Jaki to ma związek z ID/IB? ŻADEN.

Jaki ma związek z bezprzewodowym Fibaro? ŻADEN.

Jaki ma związek z ogrzewaniem podłogowym? ŻADEN.

Jaki ma związek z jakimkolwiek systemem ogrzewania domów i mieszkań? ŻADEN.

Jak trzeba być ignorantem, aby na forum dla budujących dom czy remontujących mieszkanie, w wątku o inteligentnym sterowani domem wklejać linki KOMPLETNIE NIE NA TEMAT, a pokazujące tylko jak NIEPRAWDOPODOBNYM JESTEŚ IGNORANTEM, a w zasadzie głupcem

Pisałem o stracie w taki sposób w jaki ty to rozumiesz, czyli jak klient mało zużywa to przynosi stratę dostawcy.

A tak przy okazji jestem instalatorem i integratorem KNX i nie zabieram głosu w kwestiach o których nie mam pojęcia czyli przysyłania ciepła w ilościach przemysłowych, ani nie mam specjalnie potrzeby wiedzieć o przesyłach energii elektrycznej.

Tak samo jak 100% forumowiczów muratora, ma gdzieś przemysłówkę.

W sieciach elektroenergetycznych jest je

szcze więcej „dróg” do zapewnienia ciągłości dostawy energii, a zatem zminimalizowania strat które poniesie przedsiębiorstwo dostarczające energię.

Ja nigdzie nie pisałem że jakiś dostawca tego zakazuje, pisałem tylko że automatyzacja doprowadza do mniejszych zysków tych dostawców (np.: grzejemy i nie zamykamy zaworów bo otwieramy okna – zatem przedsiębiorstwo ma zysk, przy automatyzacji nie sprzeda energii bo zawory się zamkną)

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. Energochłonność odbiorców to problem dla producentów, bo muszą inwestować w rozbudowę sieci, co wiąże się ze sporymi kosztami.

Producenci nie zarabiają na ilości sprzedanej energii tylko na różnicy między tym co dostaną od odbiorców, a kosztami przesyłu i wytworzenia.

Jeśli sieć zostanie przeciążona może łatwiej ulec awarii lub minimalne parametry dostarczanej energii nie zostaną zachowane, to dostawca nie zarobi i dodatkowo może zapłacić kary umowne, za niewywiązanie się z umowy.

Temat akumulacyjnego ogrzewania podłogowego był już poruszany we wcześniejszych postach i jasno jest sprecyzowane że ten rodzaj jest nie sterowalny zatem żadne wynalazki temu nie podołają i bez znaczenia czy zastosujesz ten PWM czy bimetal bo reakcja układu jest w godzinach zatem trzeba znać transmitancję obiektu która i tak w pewnych przypadkach jest zmienna i nauczony regulator dnia dzisiejszego na jutro już głupieje i się uczy od nowa tego co jutro już nie potrzeba.

To ty nieuku twierdzisz, że jest niesterowalny, na co nie masz JAKICHKOLWIEK DOWODÓW.

Masz tylko swoje kretyńskie teorie, niepoparte niczym oprócz własnego widzimisię.

Ja mam u siebie podłogówkę i nią steruje, tak samo jak kilku innych forumowiczów.

Z faktu, że czegoś nie potrafisz zrozumieć i żyjesz w systemach przemysłowych z sprzed 20 lat, które chcesz stosować u siebie w domu, nie oznacza, że coś nie istnieje.

Ale czego można się spodziewać po kimś, kto zamiast centralki alarmowej montuje sobie chiński sterownik PLC

PS.

zatem trzeba znać transmitancję obiektu która i tak w pewnych przypadkach jest zmienna i nauczony regulator dnia dzisiejszego na jutro już głupieje i się uczy od nowa tego co jutro już nie potrzeba.

To zdanie jest idealnym przykładem, że NIE MASZ BLADEGO POJĘCIA o JAKIEJKOLWIEK AUTOMATYCE, a o algorytmach nie wspominam bo nie warto.

Ciekawe dlaczego moje sterowanie nie głupieje z dnia na dzięń?

Nie mam bladego pojęcia jak jest transmitancja mojego domu.

Przypuszczam, że automatyka homelogic-a, Sztywniak-a czy kasprzyk-a również nie mają problemu jeśli dwa kolejne dni są kompletnie nie podobne do siebie.

Nie używaj słów znaczenia których nie rozumiesz.

PS2.

http://www.automatedhome.co.uk/reviews/self-build-eib-knx-control-case-study-review.html

http://www.buildingtechnologies.siemens.com/bt/global/en/buildingautomation-hvac/home-automation-system-synco-living/fields-of-use/heating/pages/heating.aspx

http://hiddenwires.co.uk/resourcescasestudies/casestudies20121204-01.html

www.uponor.com/~/media/countryspecific/international/download-centre/indoor_climate/underfloor-heating/brochures/salesfolder_home_comfort_2009.pdf

http://hiddenwires.co.uk/resourcesarticles2006/articles20060206-03.html

http://hiddenwires.co.uk/resourcescasestudies/casestudies20110207-01.html

http://hiddenwires.co.uk/resourcescasestudies/casestudies20080501-01.html

http://hiddenwires.co.uk/resourcesarticles2009/articles20090302-04.html

i ciekawostki

Z 2006 system sterowanego ogrzewania podłogowego i "klimatyzacji" podłogowej

http://hiddenwires.co.uk/resourcescasestudies/casestudies20060802-01.html

http://www.ivoryegg.co.uk/Catalog/Catalog.aspx?NavID=000-100-1165-THBKNXHEATING1400&Part=THEBEN-NEW-KNX-Heating-Training---2014-Dates-TBC

http://hdl-uk.co.uk/product/knx-dlp-intelligent-multifunction-panel/

http://www.adverts.ie/heating/rehau-underfloor-heating-controls/294566

Powyższe linki są TYLKO dla zainteresowanych forumowiczów.

Oczywiście nie są przeznaczone dla piotrp1 i gentoonx, ponieważ im się ogrzewanie podłogowe nie steruje i wiedzą lepiej.

Edytowane przez dendrytus

....IGNORANTA i NIEUKA, jakim jesteś...

...Musiałbym ulec poważnemu wypadkowi i mój mózg musiałby się zamienić w warzywo, abym zaczął z tobą dyskutować, a i w tedy miałbyś problem, aby dorównać mi intelektualnie.

... IGNORANTAMI I NIEUKAMI ... durni nazywać geniuszami inaczej...

nieuku, ....

Podbudowałeś swoje ego - dobrze.

Pozwala Ci to myśleć, że jesteś geniuszem/geniusiem - dobrze

a mimo to mi Ciebie żal - a może właśnie dlatego ;)

i gra gitara :)

Żenująca kłótnia nie mająca nic wspólnego z tematem wątku. Fajnie obrzydzacie od siebie klientów... może poprostu sobie zeskanujecie dowody rejestracyjne aut i porównacie kto ma lepszą furę. To będzie w tym wypadku najlepsza odpowiedź w wątku "Fibaro - czy ktoś ma". Potem jeszcze dotkliwa wymiana zdań na temat stosowanych olejów i temat dopracowany w każdym szczegule [ponieważ niektórzy nie wyczuwają taguję - "ironia"].

ponieważ niektórzy nie wyczuwają taguję - "ironia".

Nie można wyczuć czegoś, czego nie ma.

Obejrzenie wszystkich sezonów Dr House-a, nie spowoduje, że nabędziesz umiejętność ironicznych ripost.

Ps.

Rozumiem, że twoja wielomiesięczna nieobecność była spowodowana uruchamianiem pierwszego systemu automatyki domowej:

automat-schodowy-zamel-asm-02.jpg

Po tylu latach pierwszy sukces. Moje gratulacje.

Edytowane przez dendrytus

Żenująca kłótnia……..

Jak sam kolego widzisz i Tobie się tez oberwało bo nie masz KNX-a. To nie jest kłótnia tylko wymiana informacji, a że akurat w takiej formie to inna sprawa. Czy nie ma nic z tematem to tego bym nie powiedział, bo to że fibaro nie robi tego co inne systemy nie oznacza że nie będzie robił.

Nie masz instalacji przygotowanej do ID, wiec nie mogę ci nic zaproponować.

Kolego nie wiesz co mam zrobione i jak wygląda moja instalacja. Niestety jak widać nic nie masz do zaoferowania aby koszty spadły stąd taka Twoja odpowiedz.

Jak widać najlepiej wychodzi Tobie zadawanie pytań i od razu napisanie do nich odpowiedzi, bo na wszystkich forach powtarzasz jednakową śpiewkę więc trudno się czegokolwiek spodziewać.

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. Energochłonność odbiorców to problem dla producentów, bo muszą inwestować w rozbudowę sieci, co wiąże się ze sporymi kosztami.

Tutaj to już przebiłeś samego siebie. Nie masz bladego pojęcia o przesyle energii oraz jaki wpływ mają odbiorniki nie liniowe na nią, oraz jakie sposoby się stosuje aby zwiększyć możliwości przesyłu na tych sieciach, ale czego można się spodziewać od osoby która wie wszystko i klepie na wszystkich forach że tylko KNX i KNX, a i jeszcze coś o trabancie. Nie wypominając o stosowaniu bezsensownych drogich urządzeń do sterowania ogrzewaniem podłogowym, które i tak ma tak dużą stałą czasową że można się zestarzeć.

Edytowane przez piotrp1

Żeby wrócić do tematu, wrzucam ciekawostkę, na którą czekam już dosyć długo, bo wszyscy kolejni producenci, których rozeznawałem, chcieli cenę kosmos za niewielka funkcjonalność.

Fibaro na targach CEDIA Expo 2014 pokazało ciekawy interkom.

intercom.jpg

Zapowiadane możliwości :

- wizualna i dźwiękowa identyfikacja położenia użytkownika.

- obraz wysokiej rozdzielczości obejmujący obszar 180 stopni.

- interpretacja mowy ludzkiej i realizacja poleceń.

- interfejsy komunikacyjne WIFI, BLE, GSM, ETH.

- 12h podtrzymania bateryjnego

- 2 sterowalne wyjścia przekaźnikowe (możliwość sterowania furtką oraz bramą)

- 2 sterowalne wejścia NO/NC (możliwość wywołania akcji impulsem z przewodowego źródła)

- dźwiękowa i wizualna komunikacja do użytkownika (w tym z wykorzystaniem wbudowanego wyświetlacza)

- wbudowany czujnik ruchu

- wbudowany termometr

- druga indywidualna aplikacja sterująca (niezależna od fibaro app).

- współpraca z serwisem chmurowym w przypadku braku HC.

- dodatkowe zoptymalizowane strumienie video na potrzeby transmisji GSM.

- współpraca z kolejnym urządzeniem w trybie master/slave

- możliwość pracy z wieloma urządzeniami w trybie intercom (wewnętrzne wywołania na inne intercom'y i urządzenia mobilne z aplikacją).

Porównując do Video-domofonów dostępnych na rynku zapowiada się ciekawie.

Dla tych co już mają centralę HC2 jest to fajna sprawa, ponieważ w swojej centrali mają już wbudowany serwer SIP, dzięki czemu mogą zbudować sobie interkomy do wszystkich pokoi oraz na smartfony wszystkich użytkowników, także będących po za domem.

Mnie takiego urządzenia bardzo brakuje, a ze względu na nieadekwatną cenę do możliwości Heliosów i Mobotixów ,nadal czekam, aż ktoś inny się za to zabierze. Niestety jak dotychczas, powstają tylko jakieś kickstarterowe produkty marnej jakości. (powstają i znikają)

Cena produktu nie jest jeszcze znana.

Na targach CEDIA Expo 2014 pojawiło się też, wiele innych ciekawych produktów i to nie tylko od Fibaro ale ten jakoś szczególnie mi przypadł do gustu, ponieważ go potrzebuje ;-)

Edytowane przez Sztywniak

Żeby wrócić do tematu, wrzucam ciekawostkę, na którą czekam już dosyć długo, bo wszyscy kolejni producenci, których rozeznawałem, chcieli cenę kosmos za niewielka funkcjonalność.

I znów wszystko po staremu - trochę mydełka w oczy, makaroniku na uszy i znów mamy najlepszy system na świecie :D

Kuba, ja po prostu próbuje zmienić temat na właściwy. ;-)

Nie twierdzę, że Fibaro to najlepszy system na świecie o najdoskonalszym nie wspominając, bo to jakiś bełkot marketingowy.

Intercom musisz przyznać że w porównaniu do tych wszystkich doorbotów wygląda lepiej i będzie współpracował z Fibaro czego o Heliosie i Mobotixie powiedzieć nie można.

Nie wiem czy wygląda lepiej czy gorzej, wiem za to że taki Mobotix działa z bardzo wieloma systemami od co najmniej paru lat. Wiem też dlaczego Fifaro nie działa z Heliosem.

W ogóle to dobre określenie: "będzie współpracował". Aby w pełni oddać istotę całego systemu powinno się je zacząć od "Może kiedyś".

Masz rację, tylko że choćbym nie wiem z jakiej pozycji, patrzył na cenę Mobotix-a, to w stosunku do potrzebnej mi funkcjonalności, jest cały czas nieracjonalna.

Nawet na tym forum widać, ile osób szuka alternatywy i podłącza kamerę IP.

Co do jakości Mobotix-a to nie dyskutuje bo jest faktycznie bezdyskusyjna.

Wracając do Fibaro to bardzo brakuje integracji z jakimś Video-domofonem. Była z Heliosem ale dlaczego nie było woli by ją utrzymać to nie wiem.

Dopiero w nowej wersji oprogramowania centrali będzie obsługa Helios-a i Mobotix-a w postaci plug-inów ale mnie to mało dotyczy z ww. powodów.

Co do prototypu Interkomu, to nie ukrywam że bardzo mi się jego idea podoba.

doorbotów wygląda lepiej

Nie wygląda lepiej i do tego nie ma jednostki wiszącej na ścianie.

i będzie współpracował z Fibaro czego o Heliosie i Mobotixie powiedzieć nie można.

Jeśli Helios i Mobotix nie współpracują z fibaro, to wina przecież leży po stronie fibaro. Jak zwykle.

A po wdrożeniu własnego intercomu pod informacją o współpracy z Heliosm i Mobotixem pojawi się napis: Coming soon

Masz rację, tylko że choćbym nie wiem z jakiej pozycji, patrzył na cenę Mobotix-a, to w stosunku do potrzebnej mi funkcjonalności, jest cały czas nieracjonalna.

Ale tani nie będzie.

Nie wygląda lepiej i do tego nie ma jednostki wiszącej na ścianie.

to było uproszczenie językowe odnośnie tego "wygląda lepiej". Chodziło mi o działanie i funkcjonalność. W doorbocie mimo prostej funkcjonalności są ogromne lagi. Nie wiem czy to wynika ze słabej jednostki, która nie wyrabia obsługi kodeka czy kiepska jest chmura ale potrafi zadzwonić na smartfonie/tablecie po 10 sekundach.

Jednostki na ścianę nie ma bo idea jest trochę inna. To ma się wyświetlać na tablecie który w przypadku wielu instalacji ID i tak już wisi na ścianie.

Jeśli Helios i Mobotix nie współpracują z fibaro, to wina przecież leży po stronie fibaro. Jak zwykle.

A po wdrożeniu własnego intercomu pod informacją o współpracy z Heliosm i Mobotixem pojawi się napis: Coming soon

niestety tak, w późniejszym poście to napisałem. Plug-iny już są więc Fibaro nie może się wycofać z obsługi Mobotix-a i Heliosa.

Ale tani nie będzie.

Nie wiem czy sami to wyprodukują czy jakiś chińczyk będzie składał ale do wykonania tej funkcjonalności wystarczy w miarę szybka platforma OEM dla Android-a. Koszt w detalu takiego OEM to ok 400 PLN + koszt soft-u + utrzymanie chmury + siec dystrybucji + VAT = ???

Nie wiem czy sami to wyprodukują czy jakiś chińczyk będzie składał ale do wykonania tej funkcjonalności wystarczy w miarę szybka platforma OEM dla Android-a. Koszt w detalu takiego OEM to ok 400 PLN + koszt soft-u + utrzymanie chmury + siec dystrybucji + VAT = ???

Takie wyliczenia zawsze są bezsensu, bo nikt nie produkuje nic charytatywnie. Płyta główna i obudowa od HC2, to góra 150 zł. Jaki to ma związek z ceną detaliczną?

• 3 weeks później...

Jako autor tematu mam ogromną prośbę. Załóżcie Panowie swój wątek o dyskusji na temat automatyki, knsow i innych trudnych do zrozumienia dla laika haseł. Dzięki Sztywniak za informacje - ja się zdecydowałem i u mnie działa. Nie mam zastrzeżeń poza tym że czasam (1 raz w miesiącu) zdarza sięze mam problem z logowaniem ze smarttfona - opcja wyłąćz/włącz smartfona [pomaga - także nie wiem gdzie jest problem.

Dzięki za info o kamerce - będę śledził i być może jak będzie w rozsądnej cenie to się skusze.

ja się zdecydowałem i u mnie działa. Nie mam zastrzeżeń poza tym że czasam (1 raz w miesiącu) zdarza sięze mam problem z logowaniem ze smarttfona - opcja wyłąćz/włącz smartfona [pomaga - także nie wiem gdzie jest problem.

Od kiedy użytkujesz system? Mieszkasz tam już czy dopiero się wprowadzisz, a system jest w wersji budowlanej?

Jakie i ile elementów masz zainstalowanych?

Tak z ciakawości pytam...

• 1 month później...
Witam,

zamierzam nabyc coś takiego aby zrobić sobie w miarę inteligentny dom

Czy ktoś może już ćwiczył temat

http://www.fibaro.com/?gclid=CjwKEAjw9qafBRCRiYrL4-fpuFkSJACvocQ1FR9vpXe7_DOZot-tLGuOoIp1dvjgn2hQ-t-Os9SLhBoC1r_w_wcB

Dośc tyle naczytałem się i wygląda dobrze ale z chęcią poczytałbym opinie kogoś kto już eksploatuje.

Jak tylko do światła i gniazdek to ok ja sterowania bardziej zaawansowego raczej odpuść. Chyba źe jestes fanem i nie wymagającym człowiekiem wystarczy Ci dzwiek z tandetnego Sonosa ktory z dźwiękiem nic ma wspólnego to ok . Na Panelu fibaro nie wyświetlisz okładek i nie możesz bezpośrednio zarządzać cala biblioteką NAS a nie wpomnę już o wpietych systemach przez DAC Audio. W prosty sposób możesz zakłócić elementy wykonawcze fibaro urządzeniem za 30 zł. Co dla mnie jest niedopuszczalne a tym bardziej jak ktos przez fibaro steruje piecem co .

Kolejne problemy to sterowanie z poziomu fibaro systemami kina domowego oraz zarządzania z poziomu fibaro rownież bibliotek.

System alarmowy tez problem ostatnio instalowałem system satela z 200 czujnikami co trzeba zrobic żeby sie fibaro z tym dogadało ? Odpowiedzi sięgnij na forum bo w oficjalnym dziale technicznym pracują ludzie ktorzy na zadanie pytanie( czy jest opcja w fibaro dogadania sie z biblioteką upnp brzpośrednio z panelu fibaro zeby nie instalować kolejnych aplikacji ) pytanie banalne jak dziecka z przedszkola a dział techniczny nie wiedział co do nich mowię i tsk było na kolejnych 6 pytań heheheh szkoda że tego nie nagrałem . Ale zadzwoniłem do jednej z firm ktora jest instalatorem Fibaro i wiedzieli wszystko wręcz testowali to rozwiazanie ale stwierdzili ze przy takiej funkcjonalności na skrzynce fibaro migli byśmy smażyć jajka a po przyciśnięciu przycisku żarowka odpaliła by sie po 3 minutach. Nie mowię że system zły ale tylko do małych powierzchni maks 60 m2 s prostym sterowaniem. Pisze tylko raz tego posts bo nie exd miał czau odpoiadać. Ale wiem co nie co na temat tego systemu bo działa juz w ponad 60 mieszkaniach a instaluje większość inne systemy przy większych inwestycjach tylko z tego powodu żebym nie został zmasakrowany telefonami od klientów . Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Od kiedy użytkujesz system? Mieszkasz tam już czy dopiero się wprowadzisz, a system jest w wersji budowlanej?

Jakie i ile elementów masz zainstalowanych?

Tak z ciakawości pytam...

Użytkuje od września.

Mam sterownik do rolet oraz gniazdo no i taką czujke - podaje temp. itp.

Na razie to słabo rozbudowane, ale działa :-)

Użytkuje w mieszkaniu - jak się przeprowadze to zamierzam dołączyć podlewanie na pewno - a co tam jeszcze nie wiem :-)