Flawia 12.08.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) Przychodzę po radę, bo chyba oszaleję od nadmiaru sprzecznych informacji http://www.cosgan.de/images/midi/konfus/c020.gif. Mam małe mieszkanie, w którym chciałam mieć na początku tylko panele, potem jednak zatrzymały mnie drewniane podłogi w sklepie i przepadłam Oczywiście głównym ograniczeniem są fundusze, mogę przeznaczyć 260-270 zł/m2 ze wszystkim (czyli podłoga, klej, grunt i co tam jeszcze potrzeba i robocizna). Najładniejsze, co udało mi się znaleźć w tej cenie to FertigDeska/FinishDeska. Szukam dębu naturalnego, szczotkowanego, z 4 fazami i lakierowanego, bo olejowanie co rok związane z przestawianiem mebli nie będzie mi się podobało. Wszystko ładnie, ale usiadłam i czytam teraz, że ten lakier to raczej o kant... Czy mógłby mi ktoś też napisać, ile razy da się odnowić taką podłogę (6 mm warstwy użytkowej)? Jak często to wypada? Wiem, że to sprawa osobnicza, ale może jakiś zarys? Mamy dziecko, zwierząt typu kot czy pies brak. Jest jakaś alternatywa w takiej cenie? Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez Flawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 13.08.2014 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Nikt? Nic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 13.08.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 grubośc 6mm lica (warstwy użytkowej) wystarczy na około 5-7 razy cyklinowania. Oczywiście o ile podłoga będzie zadbana. Zuzycie substancji drzewnej z lica to około 0,5mm. cyklinuje się do grubości lica 2mm. To grubość która musi pozostać ze względu na "fizykę" drewna. W opisanych warunkach użytkowania pierwsze cyklinowanie po około 10 latach. Małe dziecko może ten okres skrócić. Czy lakier o kant... zależy od wymagań jakie stawia lakierowi użytkownik. Są lakiery i oleje, które stosuje się w obiektach użyteczności publicznej i handlowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 14.08.2014 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Dziękuję za odpowiedź Ja pisałam o lakierze stosowanym przez producenta na gotowe deski, znalazłam nawet tu na forum wypowiedzi grazi: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?17392-Finish-parkiet-rady-opinie-itd&p=6413045#post6413045, http://forum.muratordom.pl/showthread.php?83121-Parkiet-zwyk%C5%82y-czy-finish-parkiet&p=6405998#post6405998, http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1828-finish-parkiet&p=6405958#post6405958 i trochę się przestraszyłam. Zadbana podłoga to podłoga, jak rozumiem, właściwie pielęgnowana i używana? Czy Pan miał do czynienia z tymi konkretnymi produktami - Fertig i Finish deskami (od producentów z Nowego Miasta Lubawskiego)? Czy jest jakaś lepsza alternatywa w podanej przeze mnie cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eąb 03.09.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Alternatywą są dla Pani podłogi firmy Dąbex Józef Nowak i Wspólnicy, która ma dedykowane środki do montażu oraz pielęgnacji podłóg. W Dąbex-ie dostawcami lakieru jest renomowana firma Włoska, a oleje dostarcza firma Duńska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewka_so 03.09.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Z tego co czytałam, najgrubszą warstwę użytkową mają właśnie deski dwuwarstwowe, ale warto też "pochylić się" nad litymi. Artykuł: http://muratordom.pl/wnetrza/podlogi-i-schody/11-pytan-o-panele-drewniane-i-deski-warstwowe-musisz-wiedziec-przed-zakupem,125_8703.html Sama mam litą deskę baltic wood . Ponoć lita deska ma wytrzymać lata - pożyjemy, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katia.katia 04.09.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Jestem na etapie wyboru podłogi i chyba jednak lita, Oglądaliśmy w salonie baltic wood, piękne i sprzedawca bardzo nas namawiał, był naprawdę przekonujący. W końcu będę musiała się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewka_so 11.09.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Oglądaliśmy w salonie baltic wood, piękne i sprzedawca bardzo nas namawiał, był naprawdę przekonujący. Ha, ha! Tylko kup taką podłogę, jaka jest naprawdę Ci potrzebna i Ci się podoba, a nie patrz na nagabywanie sprzedawcy, bo oni zawsze będę pięknie mówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewka_so 11.09.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Oglądaliśmy w salonie baltic wood, piękne i sprzedawca bardzo nas namawiał, był naprawdę przekonujący. Ha, ha! Tylko kup taką podłogę, jaka jest naprawdę Ci potrzebna i Ci się podoba, a nie patrz na nagabywanie sprzedawcy, bo oni zawsze będę pięknie mówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts