Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieniec na ściankach działowych i strop na poddaszu

Recommended Posts

Witam, mam taki dylemat. Na poddaszu postawiłem ścianki działowe z betonu komórkowego 12cm, problem w tym, że od szczytu ścian do jętek mam ponad 1m. Szkoda mi tego zmarnowanego miejsca bo chciałbym je wykorzystać na jakieś schowki etc. Poza tym, chcę się pozbyć drewnianych słupków i podeprzeć część więźby na ściankach. Dlatego też zaplanowałem, że:

- na ściankach wykonam wieniec 12x12cm zbrojony prętem żebrowanym fi 10mm i połączę prętami gwintowanymi fi 12, które zamocuję wcześniej na kotwę chemiczną z więńcem ścian zewnętrznych, oraz betonowe zbrojone słupki w miejscu, gdzie podpierać się będzie więźba, będzie to jedna całość taki wieniec.

- na wieńcu położę płatwie czy belki 10x10 lub 12x12, mocowane kotwami z pręta gwintowanego f1 10mm, między to papa

- do tak zamocowanych belek na ściankach przymocuje belki stropowe 6x12 do murłaty za pomocą wieszaków WB w rozstawie 60-80cm.

- do belek poprzykręcam płyty osb

Jak to wygląda wg was? co mówi wam doświadczenie i praktyka? spełni to moje oczekiwania? wygląda to solidnie?

Jak masz scianki 12 cm to żaden dach sie na nich opierać nie może, nawet jak zrobisz na nich wieniec. Musi być do tego normalna sciana nośna

U mnie 5 z 7 słupków podtrzymujący dach będzie się opierać na 12cm ściankach z silki ( ciężar będzie rozłożony za pomocą drewnianych belek). Jeden na ścianie nośnej i jeden na stropie. Tak mam w projekcie - dach 320m2 projektowany pod dachówkę.

No właśnie, u mnie tylko na krótkim odcinku dach się będzie wspierał, raptem 3,5 m między kominami, gdzie jest łazienka, oczywiście na ściance wieniec i belka by rozłożyć cieżar (reszta dachu związana jest jętkami i oparta o murłaty, oraz na płatwi, która oparta jest na wieńcu ścian zewnętrznych). Tam mam 2 drewniane słupki, chciałbym je usunąć bo nigdy nie wiadomo czy i kiedy zgniją etc. i w ich miejsce wylać betonowe zbrojone słupy 16x16 lub 18x18 związane z wieńcm na ściankach, myślę, że taka konstrukcja powinna zdać egzamin, jak myślicie? Edytowane przez Miszcz Jaszczonb

Moim zdaniem udaj się do konstruktora który liczył projekt więźby pierwotnie, niech ci przeliczy i naniesie zmiany w projekcie. Nawet, jak będzie chciał za to dodatkowej zapłaty, to warto - śpisz pod takim dachem spokojnie i nie będziesz miał problemów typu pęknięcia ścian/tynków, że o większych nie wspomnę.

Wziąłem, ścianki działowe postawione są na stropie równolegle względem ścian na niższej kondygnacji, tyczy to sie również ściany nośnej. Mam takie pytanie,czy wieńiec żelbetowy może być wyższy niż szerszy, tzn mam na myśli szerokość 12cm x wys 16cm? tak tylko pytam, chcociaż zostanę przy wymiarach 12x12. Edytowane przez Miszcz Jaszczonb

• 3 weeks później...
Pytanie czy zbrojenie zakotwione w ścianie wystarczy żeby wieniec nie opierał się zbytnio na ściance. Bo że się będzie opierał to jest pewne... 12 cm działówka z betonu ma tragiczną nośność - bo też nie do tego została wymyślona. Ja robiłem takie "cuda", ale na Porothermie 11,5. Tam taki mini-wieniec możesz oprzeć bez kotwienia. Przy ściankach z BK - trochę bym się bał wziąć za to odpowiedzialność :/