___zielony___ 13.08.2014 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Witam Mam w ręku wynik badania geotechnicznego dla działki, na której ma stanąć budynek bliźniaczy.Na działce tej wykonane zostały 3 otwory do badania: http://goo.gl/H3yN9NPlecy bliźniaków będą na poziomie otworu numer 5, zaś na poziomie otworów 4 i 6 odrębne części fundamentów każdego z bliźniaków.Wyniki badania geotechnicznego prezentują się tak: http://goo.gl/BzvGo4 W opisie jest informacja, że występuje znaczna zmiana gruntu w poziomie posadowienia (z piasku na glinę pylastą oraz glinę) co zmienia nośność gruntu. Projekt budynku otrzymał tym samym pewne zmiany w celu zmniejszenia nacisków jednostkowych pod fundamentami (poszerzono wymiary fundamentów pomiędzy budynkami (120x40) oraz pozostałych fundamentów (70x40) oraz dodano wieniec żelbetonowy na ścianie fundementowej). Generalnie nie chcę wchodzić w buty projektanta, ale ciekawi mnie, czy na takim "urozmaiconym" gruncie można stawiać budynek?Czy stosowne wzmocnienie fundamentów jest w takich przypadkach wystarczające?Czy oby nie skończy się to wszystko tym, że budynek będzie nierównomiernie osiadał i będą pojawiać się spore pęknięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 29.08.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 1. Generalnie na takim urozmaiconym gruncie spokojnie można stawiać budynek.2. Skoro tak zostało wyliczone to należy przyjąć że wystarczy. To projektant ma wszystkie dane aby to wyliczyć a budynek nie jest specjalnie skomplikowany a grunt jakoś bardzo problematyczny.3. Uwzględniając punkt 2 i (jak sądzę) fakt że jest to grunt rodzimy a nie nasyp to budynek nie powinien nierównomiernie osiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts