Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany rodzaju gruntu w badaniu geotechnicznym

___zielony___

Recommended Posts

Witam

Mam w ręku wynik badania geotechnicznego dla działki, na której ma stanąć budynek bliźniaczy.

Na działce tej wykonane zostały 3 otwory do badania: http://goo.gl/H3yN9N

Plecy bliźniaków będą na poziomie otworu numer 5, zaś na poziomie otworów 4 i 6 odrębne części fundamentów każdego z bliźniaków.

Wyniki badania geotechnicznego prezentują się tak: http://goo.gl/BzvGo4

W opisie jest informacja, że występuje znaczna zmiana gruntu w poziomie posadowienia (z piasku na glinę pylastą oraz glinę) co zmienia nośność gruntu. Projekt budynku otrzymał tym samym pewne zmiany w celu zmniejszenia nacisków jednostkowych pod fundamentami (poszerzono wymiary fundamentów pomiędzy budynkami (120x40) oraz pozostałych fundamentów (70x40) oraz dodano wieniec żelbetonowy na ścianie fundementowej).

Generalnie nie chcę wchodzić w buty projektanta, ale ciekawi mnie, czy na takim "urozmaiconym" gruncie można stawiać budynek?

Czy stosowne wzmocnienie fundamentów jest w takich przypadkach wystarczające?

Czy oby nie skończy się to wszystko tym, że budynek będzie nierównomiernie osiadał i będą pojawiać się spore pęknięcia?

• 3 weeks później...

1. Generalnie na takim urozmaiconym gruncie spokojnie można stawiać budynek.

2. Skoro tak zostało wyliczone to należy przyjąć że wystarczy. To projektant ma wszystkie dane aby to wyliczyć a budynek nie jest specjalnie skomplikowany a grunt jakoś bardzo problematyczny.

3. Uwzględniając punkt 2 i (jak sądzę) fakt że jest to grunt rodzimy a nie nasyp to budynek nie powinien nierównomiernie osiadać.