Echnaton 13.08.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Witam. Potrzebuję informacji na temat tego, czy wystarczy usunięcie warstw farby itd i zabezpieczenie środkiem tytan grzybobójczym, czy mam tak nie robić i muszę szukać przyczyny powstawania pleśni. Jak mam sprawdzić, co może powodować tą pleśń? Proszę o pomoc. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertrpoz 09.01.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Aby skutecznie pozbyć się pleśni ze ścian koniecznie trzeba usunąć najpierw przyczynę. Grzyby, w tym pleśnie, pojawiają się wszędzie tam gdzie znajdują wilgoć i odpowiednie podłoże. Często pojawiają się w piwnicach i łazienkach zbyt wilgotnych. Wilgoć jest dla grzybów czynnikiem ograniczającym występowanie, na który możemy mieć wpływ. Po pierwsze szukamy źródła wilgoci:- sprawdzamy czy woda nie podsiąka nam z zewnątrz np od podłogi czy stropu, np przez uszkodzoną izolację- jeśli woda nie dostaje się z zewnątrz to jej źródłem jest parowanie i skraplanie wewnątrz pomieszczenia W pierwszym przypadku czeka nas poważniejszy remont.W drugim przypadku musimy zadbać o lepsze wietrzenie i wymianę powietrza poprzez np poprawę wentylacji. Sprawdzamy drożność kanałów wentylacyjnych. Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie wymuszonego wietrzenia wentylatorem z higrometrem, który pomoże nam odprowadzić nadmiar wilgoci doprowadzając ją do bezpiecznego poziomu. Kiedy już usuniemy przyczynę (nadmiar wilgoci) możemy wyczyścić powierzchnie mechanicznie (zeskrobać) zabezpieczyć środkiem grzybobójczym, wyrównać i pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts