ratownik 13.08.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Witam! Mam pytanko. Czy w miejscu zaznaczonym na zdjęciu czerwoną kropką mogę zamontować już redukcję z 2" na 1" i potem podłączyć ALUPEX'em 20 do rozdzielacza i potem dalej już ALUPEX'em 16 na poszczególne urządzenia? Czy to jest za blisko pieca i pompy żeby taką redukcję nagle zrobić? Spytam też od razu o powrót do pieca. Również jest wejście na 2' to czy taka redukcja z 16 ALUPEX do rozdzielacza i z rozdzielacza ALUPEX 20 do redukcji na 1" i potem dalej na wspomniane 2' do pieca przepchnie to wszystko czy trzeba pompkę na powrocie? Piec jest w piwnicy. Najwyższy grzejnik na piętrze. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.08.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Jak nie zależy ci na grawitacyjnej pracy to nie ma problemu. Ja natomiast widzę problem w alupexie, a w zasadzie jego maksymalnej temperaturze pracy. Niby może przy pracy ciągłej pracować do 95*C, ale jak dobrze przegrzejesz kocioł to rura do wywalenia. Przemyśl czy taki scenariusz wchodzi w rachubę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratownik 15.08.2014 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Na grawitacyjnej mi nie zależy. pytanie tylko czy w takim układzie potrzebna też pompa na powrocie? a co do tego PEX to jest jakaś opcja aby zabezpieczyć wyjście z takiego węglowego pieca przed przegrzaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 17.08.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Jak masz pompę na zasilaniu to na powrocie już nie ma potrzeby jej montować, chyba że pompa nie będzie domagać, ale to i tak lepiej wymienić na mocniejszą pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts