MP1 01.06.2004 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Szanowni forumowicze dzisiaj 1.06.2004 usłyszałem w radio od bardzo niemiłej, żeby ni e powiedzieć wrednej kobity z Ministerstwa Finansów, że jezeli więcej niż dwie osoby zapytają się jak to jest z podatkiem VAT, gdy usługa zawiera materiał, to oni wydacą interpretacje Podobno do tej pory ( tak twierdzi ta kobita) nikt nie ma wątpliwości.Innych bzdur to nawet się nie da opisać. Na dole są adresy e-mail. BARDZO PROSZE AŻEBY KAŻDY FORUMOWICZ, KTÓREGO DOTYCZY TEN PROBLEM NIECH NAPISZE DO JEDNEJ I DRUGIEJ KOBITKI PYTANIE: "Z jaką stawką VAT nalezy wystawić fakturę na usługe budowlano-montażową, na którą składa się z koszt zakupu materiału oraz koszt skalkulowanych roboczogodzin. Na przykładzie usługi:Pokrycie dachu dachówką cementową." Dziękuję ---------------------------------------------------------------------------Departament Podatków Pośrednich tel. 0 (prefix) 22 694 30 72fax 0 (prefix) 22 826 01 22e-mail: [email protected]e-amil: [email protected] ----------------------------------------------------------------------------- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 01.06.2004 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Wysłałam, może to cos da, to dla ekip budowlanych nadal wielka niewiadoma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 01.06.2004 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Witam,W drugim adresie poczty jest chyba literowka, bo poczta wraca. Prawidlowy adres (chyba) to:[email protected] Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batonik 01.06.2004 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 rowniez wyslalam, zobaczymy jaka bedzie reakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyR 02.06.2004 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 tez wysłalem, ale nie wiem czy cxzytacie GW - dziaj jest art. i odpoeiedz US z Bialegostoku - bardzo sensowna JerzyR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 02.06.2004 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 tez wysłalem, ale nie wiem czy cxzytacie GW - dziaj jest art. i odpoeiedz US z Bialegostoku - bardzo sensowna JerzyR weź trochę napisz, zacytuj, powinneś wiedzieć, że mało kto ma tą gazetę, albo przynajmniej tytuł artykułu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 02.06.2004 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Rozmawiałam z kierowniczką w Urzędzie Skarbowym Warszawa Śródmieście, dwa dni temu. Zapytałam jak powinni wykonawcy naliczać na fakturach materiały z usługą. Powiedziała zdziwiona, że przecież nikt już nie powinien mieć watpliwości, że 7 % . Zwrot się należy 15 % od US wykonawcy po rozliczeniu Pitem. Zapytałam jak z oknami - też powiedziała że jak z usługą montażu to 7 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 03.06.2004 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 (...)Zwrot się należy 15 % od US wykonawcy po rozliczeniu Pitem. Po rozliczewniu PIT'em czyli na koniec roku???? Jak wykonawca wykona robotę w styczniu to zwrócą mu za 12 miesięcy???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.06.2004 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Kon 111-Nie twój Pit- tylko wykonawcy. Oni rozliczaja się co m-c.Tobie nic nie oddadzą jako inwestorowi tylko firmie która kupi okno za 22% tobie sprzeda z montażem za 7%- jej oddadzą 15%. Po prostu firmy będą kredytować państwo- taka operacja zwroru podatku może potrwać ładnych parędziesiąt dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 03.06.2004 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Kon 111-Nie twój Pit- tylko wykonawcy. Oni rozliczaja się co m-c.Tobie nic nie oddadzą jako inwestorowi tylko firmie która kupi okno za 22% tobie sprzeda z montażem za 7%- jej oddadzą 15%. Po prostu firmy będą kredytować państwo- taka operacja zwroru podatku może potrwać ładnych parędziesiąt dni. OK, wiedziałem, że to nie mój PIT, tylko nie wiedziałem że wykonawcy rozliczaja sie co miesiąc. Gdyby tak było to miałbym duże problemy z namówieniem mojego wykonawcy na fakturę z 7% materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 03.06.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Wysłałem niech wreszcie "Szanowny Urząd" się ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 03.06.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Również wysłałem i gorąco namawiam innych forumowiczów do zrobienia tego samego, nawet jak nic nie osiągniemy to przynajmniej obrzydzimy im życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 03.06.2004 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Nie ma tematu. Nikt kto ma trochę pojęcia o VAT nie miał wątpliwości (nawet główny księgowy w mojej firmie (He, he)). Takie dyskusje tylko niepotrzebnie podgrzewają atmosferę. Z 7% VAT kupiłem cały dach (oczywiście z drewnem które było wtedy na 22%) rok temu.Sądzę zresztą że te 22% na materiały mają w zamyśle właśnie zmniejszyć "szarą strefę". Po prostu żeby odzystać te 14% ludzie będą przepuszczać materaiły no i robotę też przez faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.06.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Kon111- zwracam honor- jasne że nie twój( "mu" przeczytałam jako "mi" ) Firmy rozliczają się co m-c (mają czas chyba do 25-go każdego m-ca muszą rozliczyć Vat, a Pit-y bodajże do 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.06.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Rozmawiałam z kierowniczką w Urzędzie Skarbowym Warszawa Śródmieście, dwa dni temu. Zapytałam jak powinni wykonawcy naliczać na fakturach materiały z usługą. Powiedziała zdziwiona, że przecież nikt już nie powinien mieć watpliwości, że 7 % . Zwrot się należy 15 % od US wykonawcy po rozliczeniu Pitem[/b]. Zapytałam jak z oknami - też powiedziała że jak z usługą montażu to 7 %. Błąd merytoryczny. Nie wiem tylko czy urzędniczki co źle by o niej świadczyło (a właściwie by ją całkowicie dyskredytowało) czy też Reni co może być zrozumiałe - w końcu nie jest fachowcem od podatków.. Wykonawca podatek Vat rozlicza na drukach nie PIT lecz na drukach VAT (np. VAT-7) Zeznanie Vat składa co miesiąc a nie co 12 miesięcy. W związku z tym zwrot nadpłaconej kwoty podatku Vat następuje poprzez wliczenie tej kwoty w inne poniesione wydatki lub też poprzez zwrot nadpłaconego podatku przelewem na konto podatnika (tj. firmy) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 03.06.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 A ja dokładnie wczoraj pytałam o drzwi zewnętrzne w firmie Dierre i usłyszałam, że ... "przecież już nikt nie ma wątpliwości, że 22% za drzwi , a 7% za montaż..." . Podobno firma dostała takie oficjalne wytyczne z US. No i co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.06.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 A ja dokładnie wczoraj pytałam o drzwi zewnętrzne w firmie Dierre i usłyszałam, że ... "przecież już nikt nie ma wątpliwości, że 22% za drzwi , a 7% za montaż..." . Podobno firma dostała takie oficjalne wytyczne z US. No i co teraz? Ella. Coś kręcą lub ich sytuacja jest następująca. Dierre sprzedaje drzwi Tobie i jednocześnie poleca firmę szwagra do montażu. W związku z tym otrzymujesz 2 faktury od dwóch różnych firm. I wówczas rzeczywiście płacisz 7 i 22% Vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 03.06.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 A ja dokładnie wczoraj pytałam o drzwi zewnętrzne w firmie Dierre i usłyszałam, że ... "przecież już nikt nie ma wątpliwości, że 22% za drzwi , a 7% za montaż..." . Podobno firma dostała takie oficjalne wytyczne z US. No i co teraz? Ella. Coś kręcą lub ich sytuacja jest następująca. Dierre sprzedaje drzwi Tobie i jednocześnie poleca firmę szwagra do montażu. W związku z tym otrzymujesz 2 faktury od dwóch różnych firm. I wówczas rzeczywiście płacisz 7 i 22% Vat. Ratunku! Problem w tym, że to samo usłyszałam 2 dni temu w Gerdzie i Juwencie. Tylko w Goranie mówią o 7 procentach. W takim razie jakich argumentów mam używać ? Czy moglibyście dosłownie zacytować jakieś rozporządzenia, którymi można by pomachać przed nosem tym mądralom? Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.06.2004 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Ella a czy mogli by pokazać tobie pismo (oficjalne wytyczne !!!) z US o którym mówią? Być może ich zapytanie dotyczyło jakiejś konkretnej, nietypowej sytuacji.Byłby wtedy jakiś odnośnik do dyskusji. A tak to rozmawiamy o ukrytych wdziękach panny Maryny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 03.06.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Ella a czy mogli by pokazać tobie pismo (oficjalne wytyczne !!!) z US o którym mówią? Być może ich zapytanie dotyczyło jakiejś konkretnej, nietypowej sytuacji. Byłby wtedy jakiś odnośnik do dyskusji. A tak to rozmawiamy o ukrytych wdziękach panny Maryny. Pozdrawiam Zapytam o wytyczne - wszyscy byli jednak bardzo stanowczy, dlatego chciałybym mieć jakiś konkret w ręku przy dyskusji. Dajcie jakiś namiar na te rozporządzenia, please... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts