Kingaa 03.06.2004 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Ha! A mi właśnie pan od przyłącza wodociągowego powiedział, że jeżeli chcemy fakturę, to będzie na całość (usługa + materiał) 22% ponieważ jego znajoma jest kierowniczką w US i powiedziała, że 7% na usługę jest tylko dla TBS i spółdzielni mieszkaniowych. W każdym razie nie skorzystam z usług tego pana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 03.06.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Ludzie, nie dajcie sobie robić wody z mózgu. Jedna pani drugiej pani... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrysztofik 03.06.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Firmy różnie kombinują są takie które sprzedają np.okna z 7 % vatem pod warunkiem że klient zamówi również montaż.Wówczas na fakturze widnieje jedynie montaż okien powiększony o cenę ,tylko czy ktoś się w US nie zdenerwuje jak zobaczy fakturę na montaż okien za 10 tysięcy.pozdrawiam staszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek74 03.06.2004 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Ha! A mi właśnie pan od przyłącza wodociągowego powiedział, że jeżeli chcemy fakturę, to będzie na całość (usługa + materiał) 22% ponieważ jego znajoma jest kierowniczką w US i powiedziała, że 7% na usługę jest tylko dla TBS i spółdzielni mieszkaniowych. W każdym razie nie skorzystam z usług tego pana... Widać interpretacja niektórych przepisów może być bardzo dowolna i zależy od dnia w którym pytamy panią z US. W końcu kobieta zmienną jest . Z tego co czytam to w tej chwili każdy wystawia fakturę ze stawką VAT jaką lubi. Jak się pojawi interpretacja MF to będziemy poprawiać - bo to pierwszy raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.06.2004 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 W ten właśnie spsób MF generuje zamieszanie. Każdy w tym wątku mówi, że wie lub usłyszał, ale co z tego jak inny US powie, że wie lepiej? pawel_l jesteś bardzo stanowczy ale co zrobisz, jak pani z US wie lepiej? Jak ją przeskoczysz? co jej zrobisz? Koniecna jest konkretna interpretacja a ja takiej jeszcze nie widziałem - wszystko na pysk... no bo to łatwiej zawsze można zinterpretować jak się chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 03.06.2004 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 , że 7 % . Zwrot się należy 15 % od US wykonawcy po rozliczeniu Pitem[/b]. Błąd merytoryczny. Nie wiem tylko czy urzędniczki co źle by o niej świadczyło (a właściwie by ją całkowicie dyskredytowało) czy też Reni co może być zrozumiałe - w końcu nie jest fachowcem od podatków.. Wykonawca podatek Vat rozlicza na drukach nie PIT lecz na drukach VAT (np. VAT-7) Zeznanie Vat składa co miesiąc a nie co 12 miesięcy. W związku z tym zwrot nadpłaconej kwoty podatku Vat następuje poprzez wliczenie tej kwoty w inne poniesione wydatki lub też poprzez zwrot nadpłaconego podatku przelewem na konto podatnika (tj. firmy) Pozdrawiam Oczywiście, że składa VAT-7, sorry, przejęzyczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 03.06.2004 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Każdy może wystosować pismo z zapytaniem do Urzędu Skarbowego jak naliczać ten VAT. Wykonawca od siebie, a inwestor od siebie. Tylko pytanie należy sformułować tak aby nie było wątpliwości o jaką konkretną sytuację chodzi pytającemu. W przypadku pisemnych zapytań urzędnicy zaczynają się dobrze zastanawiać zanim coś napiszą, bo nie da się później wyprzeć, jest czarno na białym. I nie sądzę, aby odpowiedź była inna w Warszawie, a inna w Krakowie czy Rzeszowie, prawo jest jednakowe dla wszystkich. W końcu muszą mieć jednoznaczne stanowiska w tym względzie. Tylko do licha dlaczego jeszcze ich nie mają skoro już mamy czerwiec, to jest możliwe tylko w tym kraju !!! Jutro otrzymam pierwszą fakturę od wykonawcy na wszystko - materiał i usługa - na 7 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nokia 03.06.2004 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 napewno usługi budowlane 7% a materiały 22% dlatego materiały 22% bo nie ma ich w specjanym wykazie wymienionych w załącznikach do ustawy o podatku Vat i mówi się o budownictwie mieszkaniowym.Jezu ale potraficie namieszać lepiej jak US.a jesli chodzi o interpretacje US to każdy kieruje zapytanie do swojego US bo tyle jest interpretacji ile US choć przepis jest jeden.Glupie ale prawdziwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anam 03.06.2004 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 W przypadku pisemnych zapytań urzędnicy zaczynają się dobrze zastanawiać zanim coś napiszą, bo nie da się później wyprzeć, jest czarno na białym. A czy wiesz Reniu, ze w przypadku kontroli US taka odpowiedź wcale nie jest wiążąca? Smutne ale prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 03.06.2004 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Też posłałem to zapytanie. Ciekawe, czy wezwą nas na kontrole za bezczelne zapytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nokia 03.06.2004 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Jeśli wezwa to po to zeby przykleic znaczki skarbowe ,bądz tez uscislic zapytanie ale trzeba pamiętac że trzeba do swojego zapytania napisac swoja odpowiedz i powolac się na przepisy ,bo podatnik ma obowiazek znac przepisy podatkowe.US zgodzi się albo nie i dpiero wtedy poda swoją interpretacje.Natomiast kontroli nie nalezy się bać bo wedlug założeń naszego prawa kazdy w przeciągu 5 lat powinien być skontrolowany.To normale kontrole przynajmniej ja taka miałam niestety nie jedna i przeżyłam.w koncu wszystko miałam dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 03.06.2004 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Ja zamówiłem więźbe z montażem, a teraz zamawiam pokrycie z montażem i wszedzie 7%, a co dalej to mnie nie obchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claria 04.06.2004 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Myślę, że mam dobrą wiadomość. W dzisiejszej Gazecie Prawnej (str. 4 - Podatki) jest artykuł o następującej treści: Spółka zwróciła się do urzędu skarbowego o udzielenie informacji dotyczącej stosowania przepisów ustawy o podatku od towarów i usług. Wyroby spólki (okna) opodatkowane są stawką podstawową (22 proc.) Okna będą dostarczone do odbiorcy w ramach zamowionej usługi polegającej na wymianie lub wstawieniu okien. Na kalkulację takiej usługi sklada sie zarówno robocizna, transport jak i materiały np. kołki montażowe, okna, pianki i inne niezbędne materiały. Zdaniem spółki, wykonanie tego rodzaju prac należy zafakturować jako jedną pozycję przy zastosowaniu właściwego symbolu KOB i jednej stawki podatkowej, bez dzielenia na poszczególne elementy tej usługi i przypisywania ich właściwych stawek VAT.Naczelnik urzędu skarbowego wyjaśnił, że zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r o podatku od towarów i usług, do 31 grudnia 2007 r. stosuje się 7-proc. stawkę VAT w odniesieniu do robót budowlano-montażowych oraz remontów i robót konserwacyjnych związanych z budownictwem mieszkaniowym i infrastrukturą towarzyszącą oraz obiektów budownictwa mieszkaniowego lub ich części, z wyłączeniem likali użytkowych. Definicję robót zwiąanych z budownictwem mieszkaniowym zawiera art. 146 ust. 2 ustawy"A dalej w wyjaśnieniu: Jeżeli zatem przedmiotem umowy cywilnoprawnej są roboty budowlane dotyczące inwestycji w zakresie budownictwa mieszkaniowego bądż remonty obiektów budownictwa mieszkaniowego (o odpowiednim symbolu PKOB), w ramach których spółka będzie wstawiać bądż wymieniać okna, wówczas do pełnej wartości kosztorysu należy stosować jednolitą stawkę (7 proc). Wyłączenie natomiast z kosztorysu poszczególnych elementów tj. towarów (materiałów), transportu, robocizny dla celów opodatkowania ich VAT osobno (wg przewidzianych stawek) możliwe jest jedynie w sytuacji, gdy umowa zawarta z klientem określa odrębnie dostawę poszczególnych towarów i odrębnie świadczenie poszczególnych rodzajów usług. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 04.06.2004 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Wiec sprawa powoli zaczyna sie wyjaśniać. Wczoraj rozmawiałem z pania z mojego U.S. która stwierdziła, że w związku z brakiem oficjalnej interpretacji MF bedą sie opierać na "publikacjach prasowych" i biuletynach podatkowych - a z nich według niej wynika to samo co z postu clarii - wszystko na 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 04.06.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Witam, W odpowiedzi ma mail na adres [email protected] dostalem poczte z wirusem Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 04.06.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Witam, W odpowiedzi ma mail na adres [email protected] dostalem poczte z wirusem Pozdrowienia Już oni potrafią odstraszyć potencjalnych klientów chcących płacić niższe podatki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 04.06.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Witam, W odpowiedzi ma mail na adres [email protected] dostalem poczte z wirusem Pozdrowienia Już oni potrafią odstraszyć potencjalnych klientów chcących płacić niższe podatki!!! Coś wtym jest!!! Biuro obsługi klienta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hamela 04.06.2004 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Ja wysłałem wczoraj - odpowiedzi jeszcze nie mam, ale dzisiaj za to ZE poczęstował mnie kwiatkiem: " w ramach dodstosowywania naszego prawa do regulacji obowiązujących w Unii Europejskiej .....(wydawało mi się, że to nasze kochane rządy chciały w ten sposób uzbierać na swoje wypłaty i inne tam dziury budżetowe).........w związku z powyższym zachodzi obecnie konieczność doliczenia do opłaty za przyłączenie - określonej w zawartej między nami umowie -podatku od tow. i usł. liczonego wg stawki 22%. ......Małopolski US poinformował ZEK o obowiązku doliczenia podatku VAT do opłat za przyłączenie. " I co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur69 05.06.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2004 [...] ale dzisiaj za to ZE poczęstował mnie kwiatkiem: " w ramach dodstosowywania naszego prawa do regulacji obowiązujących w Unii Europejskiej .....(wydawało mi się, że to nasze kochane rządy chciały w ten sposób uzbierać na swoje wypłaty i inne tam dziury budżetowe).........w związku z powyższym zachodzi obecnie konieczność doliczenia do opłaty za przyłączenie - określonej w zawartej między nami umowie -podatku od tow. i usł. liczonego wg stawki 22%. ......Małopolski US poinformował ZEK o obowiązku doliczenia podatku VAT do opłat za przyłączenie. " I co wy na to? Ja też kilka dni temu dostałem z GZE (Gliwice) fakturę VAT za przyłączenie, a na niej adnotację "Decyzją Ministerstawa Finansów z dn. 20.08.99 opłata nie podlega VAT" i jest tylko 85 zł x przyznana moc. Jak widać - "co kraj to obyczaj" (podatkowy) - ZGROZA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 05.06.2004 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2004 Na dole są adresy e-mail. BARDZO PROSZE AŻEBY KAŻDY FORUMOWICZ, KTÓREGO DOTYCZY TEN PROBLEM NIECH NAPISZE DO JEDNEJ I DRUGIEJ KOBITKI PYTANIE: "Z jaką stawką VAT nalezy wystawić fakturę na usługe budowlano-montażową, na którą składa się z koszt zakupu materiału oraz koszt skalkulowanych roboczogodzin. Na przykładzie usługi: Pokrycie dachu dachówką cementową." Dziękuję --------------------------------------------------------------------------- Departament Podatków Pośrednich tel. 0 (prefix) 22 694 30 72 fax 0 (prefix) 22 826 01 22 e-mail: [email protected] e-amil: [email protected] ----------------------------------------------------------------------------- Wyslalem i do tej pory cisza.Przyszlo potwierdzenie ze przeczytane i na tym sie skonczylo. Zreszta wcale mnie to za bardzo nie dziwi bo rzadko ktora firma,instytucja odpowiada na maile Tylko jak nie odpowiadaja to po co wogole zakladaja strony i adresy mailowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts